Basescu: Ne-am pus toate centurile de siguranta, Romania nu va derapa

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 20:38
4973 citiri
Basescu: Ne-am pus toate centurile de siguranta, Romania nu va derapa
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi seara, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, UE si ai Bancii Mondiale, ca Romania va avea in 2012 o crestere cuprinsa intre 1,7% si 2,7% din PIB. Presedintele a asigurat ca Romania "si-a pus toate centurile de siguranta" pentru 2012, chiar daca va fi afectata de instabilitatea din zona euro.

"Este exclus ca Romania sa intre intr-un derapaj, avem toate centurile de siguranta puse si un acord in care o eventuala finantare de la FMI este posibila si un acord in care eventuala finantare de 3,5 miliarde de euro si o finantare de la UE de 1,5 milarde de euro, avem o rezerva solida in Banca Nationala de 32 de miliarde de euro, toate centurile de siguranta pe care ar fi trebuit sa le avem si in 2008 acum le avem", a declarat presedintele.

Seful statului a prezentat principalele subiecte de discutie cu reprezentantii FMI si a explicat ca, in conditiile instabilitatii din zona euro, prognozele nu vor mai fi facute decat cu o marja de eroare.

Evaluarea de crestere economica pentru anul viitor este situata intre 1.7% si 2,7% din Produsul Intern Brut, a declarat presedintele.

FMI: Fondurile europene, foarte importante pentru cresterea economica din 2012

"Pentru anul acesta se mentine o estimare prudenta a cresterii care nu va fi mai jos de 1,5%, desi ar putea fi ceva mai mare. Daca imi permiteti o estimare personala, vom avea o crestere de 2%, dar decisiv este semestrul IV, in conditiile in care exporturile au o incetinire ca urmare a incetinirii cresterii in Europa. Deficitul de cont curent se va mentine sub 5% din PIB si anul acesta si in anul 2012", a declarat presedintele.

Traian Basescu a adaugat ca bugetul pe 2012 va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB, insa ca poate ajunge pana la 2,5% din PIB, in functiile de evolutiile din cursul anului. Un deficit "prudent de 1,9% este esential pentru credibilitate" si pentru proiectia legata de imprumuturi, a adaugat presedintele.

"Romania este in siguranta daca se mentine in acordul cu FMI UE si Banca Mondiala si daca Guvernul isi respecta programul la care s-a angajat si se angajeaza in continuare", a declarat presedintele, adaugand ca Romania isi va mentine si bugetul de investitii pe anul in curs.

Nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile si salariile

Presedintele Traian Basescu a adaugat ca, in urma discutiilor reprezentantilor FMI cu cei ai Guvernului s-a convenit ca nu se vor reduce cheltuele cu pensiile si salariile.

"Este cert ca nu se vor reduce cheltuielile cu pensiile si cu salariile acest lucru este agreat de Guvern", a spus presedintele. Seful statului a asigurat jurnalistii ca deciziile legate de bugetul pe 2012 se vor lua in Guvern si ca nu doreste "sa faca ce trebuie sa faca prim-ministrul", prezentand concluziile discutiilor cu FMI.

"Din discutiile pe care le-am purtat se degaja foarte clar o concluzie, Romania are resurse interne de crestere si acestea sunt in mod deosebit in zona energiei, unde restructurarile si corectul mnanagement al companiilor ar genera premise de crestere economica, de asemenea in sectorul de transporturi si nu in ultimul rand e nevoie de o optimizare a sistemului de sanatate care trebuie sa continue procesele de reforme, reprezinta o crestere a veniturilor", a spus presedintele.

FMI, la Guvern - Boc: Avem buget de vreme rea - Franks: Vine furtuna!

Seful statului a avertizat insa ca in conditiile unui buget construit cu prudenta, trebuie sa se renunte la demagogia anului electoral.

"Pentru a putea fi optimisti trebuie sa fim extrem de corecti cu angajamentele pe care le luam pentru a mentine finantarile la dispozitie, si pe de alta parte demagogia din anul electoral nu are ce cauta in guvernarea din 2012. Este esentiala prudenta pentru ca repet, ar fi pacat ca pentru niste voturi sa fie batjocorit efortul urias pe care l-au facut romanii si in 2010 si in 2011", a conchis presedintele.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania pentru a treia vizita de evaluare in acordul stand-by. FMI are o intalnire, programata vineri, si cu liderii Opozitiei, la care vor fi discutate propunerile de buget avansate de USL.

Reprezentantii FMI s-au intalnit si miercuri cu membrii Executivului, pentru a discuta despre constructia bugetului pe 2012 si despre reforma companiilor de stat.

Eveniment Quarterly Report

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Reprezentanţii REPER au transmis joi, 21 septembrie, liderilor formaţiunilor parlamentare de opoziţie democratice textul unei moţiuni de cenzură intitulată „Guvernul Ciolacu-Faliment =...
George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
Preşedintele AUR, deputatul George Simion, s-a deplasat, joi, 21 septembire, la sediul Autorităţii Electorale Permanente, alături de mai mulţi susţinători ai partidului, unde a anunţat că...
#Traian Basescu, #Basescu crestere economica, #Basescu centuri siguranta , #presedinte