Basescu: Ne incalzim acum cu gazele din Rusia, dar speram sa gasim alta solutie

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 14:01
2824 citiri
Basescu: Ne incalzim acum cu gazele din Rusia, dar speram sa gasim alta solutie

Gazele importate din Rusia sunt folosite pentru incalzire pe vremea friguroasa de acum, insa se spera in gasirea unei alte solutii in perioada urmatoare, a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu.

"Incercam sa supravietuim vremii foarte friguroase cu gazele din Rusia, dar sper sa gasim alta solutie in perioada urmatoare", a spus seful statului la inceputul intrevederii cu Ian Fisher, director general al sucursalei ExxonMobil Explorare si Productie Romania, si a Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu Petrom, au inceput forajul de explorare la sonda Domino1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, potrivit unui comunicat al Petrom.

Presedintele Basescu a subliniat, la inceputul intrevederii cu reprezentantii respectivelor companii petroliere, ca blocul Neptun in care foreaza acum ExxonMobil si Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula Serpilor.

"Sonda Domino 1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1000 de metri si va fi forata cu tehnologie de ultima generatie. Forajul va fi executat de catre vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile", se arata in comunicatul Petrom.

Consumul national de gaze naturale se mentine la valori record, de peste 70 milioane metri cubi pe zi, insa alimentarea se desfasoara fara probleme deosebite, a anuntat, joi, Ministerul Economiei.

Intr-un comunicat transmis joi, institutia precizeaza ca "toti consumatorii au fost alimentati corespunzator", iar pentru zilele urmatoare sunt asigurate sursele necesare de gaze, astfel incat furnizarea sa se deruleze "fara sincope".

Statul controleaza unul dintre cei mai mari producatori de gaze din Romania, Romgaz Medias. Celalalt mare producator de gaze este OMV Petrom (SNP), companie detinuta de grupul austriac OMV.

Romania importa gaze prin companii intermediare de la grupul rus Gazprom, si de la companii din vestul Europei, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria).

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Traian Basescu, #Trraian Basescu gaze rusesti, #Traian Basescu gaze naturale , #presedinte