Basescu: Noul Cod Penal nu trebuie sa transforme Romania in stat politienesc

Marti, 12 August 2008, ora 16:18
1843 citiri
Basescu: Noul Cod Penal nu trebuie sa transforme Romania in stat politienesc

Presedintele Traian Basescu le-a spus politicienilor prezenti marti la consultarile de la Cotroceni ca noul Cod Penal nu trebuie sa transforme Romania nici intr-un "stat politienesc", dar nici intr-un "rai al infractorilor", atragand atentia ca acest cod trebuie sa fie o prioritate in Parlament.

"Noul Cod penal trebuie sa devina prioritatea acestei legislaturi. Nu trebuie sa devenim nici stat politienesc, nici raiul infractorilor. Statele UE nu vor accepta o Romanie care nu are mijloace sa lupte impotriva crimei organizate si a infractorilor", le-a spus Basescu reprezentantilor partidelor parlamentare in cadrul consultarilor pe tema raportului de tara pe justitie, conform NewsIn.

Seful statului a precizat ca incetarea monitorizarii pe justitie trebuie sa fie un obiectiv asumat de toate partidele si ca unul dintre motivele invitatiei la consultari a fost sa se asigure ca raportul CE este cunoscut in detaliile sale de catre partide.

"Monitorizarea nu va disparea decat daca vor fi indeplinite toate obligatiile asumate fata de UE. Clasa politica nu poate pretinde ca lucrurile semnalate in raport nu exista", a spus Basescu, atragand atentia asupra faptului ca Palamentul este vinovat de politizarea luptei impotriva coruptiei.

Presedintele a apreciat ca lucrurile pe care raportul le-a consemnat ca fiind bune trebuie mentinute si inlocuite cele "proaste".

El a precizat ca in raport se recomanda mentinerea actualului sistem de numire a procurorilor, avand in vedere ca una dintre principalele teze sustinute de unele partide a fost faptul ca numirea procurorilor ar trebui facuta la propunerea CSM, nu a cea a Ministerului Justitiei.

Citeste si:
Pactul de la Cotroceni
Pactul de la Cotroceni
Surpriză de proporții. Împăcarea istorică dintre Iohannis și PSD va rămâne în istorie cu numele de Pactul de la Cotroceni. După ce președintele Iohannis și-a călcat pe inimă o dată,...
LIVETEXT Runda a doua de consultări cu președintele Klaus Iohannis. PNL s-a prezentat la Cotroceni cu Nicolae Ciucă. USR anunță că nu susține un guvern minoritar
LIVETEXT Runda a doua de consultări cu președintele Klaus Iohannis. PNL s-a prezentat la Cotroceni cu Nicolae Ciucă. USR anunță că nu susține un guvern minoritar
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui alt premier, după ce Cabinetul propus de Dacian Cioloş nu a primit votul de încredere...
Sursa: Ziare.com