Basescu nu a incalcat legea purtand tricoul cu PMP - CCR motiveaza decizia

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 14:49
5197 citiri
Basescu nu a incalcat legea purtand tricoul cu PMP - CCR motiveaza decizia

Judecatorii de la Curtea Constitutionala au publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care au stabilit ca presedintele Traian Basescu nu a incalcat Constitutia in momentul in care a purtat un tricou cu sigla Partidului Miscarea Populara, in campania pentru europarlamentare.

Magistratii CCR transmit ca, prin declaratiile sale, presedintele nu a afectat activitatea Executivului si ca nu a existat in realitate un conflict real intre Cotroceni si Palatul Victoria.

Declaratiile facute de Traian Basescu in campania pentru PE "nu pot fi calificate ca fiind acte sau fapte juridice, intrucat conduita si declaratiile publice, cu evident caracter politic, nu au caracter decizional si nu produc efecte juridice", se arata in motivarea CCR.

Mai mult, in conditiile in care, potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei "nu are nicio atributie in materia pregatirii, organizarii si desfasurarii vreunui tip de scrutin, doar prin conduita si declaratiile publice, presedintele Romaniei nu a afectat si nici nu avea cum sa afecteze atributiile si competentele Guvernului Romaniei in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea alegerilor membrilor din Romania in Parlamentul European si a alegerilor partiale pentru Parlamentul Romaniei", se arata in motivarea publicata pe site-ul CCR.

In ceea ce priveste cererea prim-ministrului Victor Ponta, prin care se solicita Curtii Constitutionale sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele poate face campanie electorala in favoarea unei formatiuni politice, CCR transmite ca rezolvarea unei asemenea solicitari nu intra in atributia sa. "Curtea da aviz consultativ pentru propunerea Parlamentului de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, prilej cu care instanta constitutionala poate constata savarsirea unor fapte grave prin care Presedintele incalca prevederile Constitutiei", continua documentul citat.

Basescu vs. Ponta, la CCR

CCR a decis - Basescu, liber la tricouri. PSD si PNL reactioneaza: Presedintele e imoral, incalca Constitutia

Magistratii Curtii Constitutionale au decis, pe 21 mai, ca Traian Basescu nu a incalcat Constitutia in momentul in care a purtat un tricou cu sigla PMP, respingand astfel sesizarea premierului Victor Ponta privind implicarea presedintelui in campanie electorala.

CCR decide daca presedintele in functie poate sa sustina un partid in campanie

Basescu, in tricou "Vote for PMP", pe plaja alaturi de sotie si Elena Udrea (Galerie foto)

Curtea Constitutionala a dezbatut sesizarea Guvernului privind implicarea lui Traian Basescu in campania electorala, formulata dupa ce presedintele s-a fotografiat imbracat cu un tricou PMP, alaturi de lideri ai acestui partid.

Sesizarea a fost inregistrata la CCR pe 6 mai, ca cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si presedinte, cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala.

Traian Basescu s-a implicat puternic in campania electorala a PMP, aparand la un moment dat imbracat in tricoul electoral al acestui partid, alaturi de Elena Udrea si un grup de sustinatori ai PMP. El a transmis clar in mai multe ocazii faptul ca va vota PMP si a spus ca atata timp cat nu semneaza un act, el isi poate exprima simpatia si sprijinul pentru un partid.

D.R.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#tricou Basescu CCR , #presedinte