Basescu: Nu ai cum sa cresti salariile si pensiile la nivelul din 2010

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 11:12
4040 citiri
Basescu: Nu ai cum sa cresti salariile si pensiile la nivelul din 2010

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca, in acest moment, nu e posibila cresterea pensiilor, nici revenirea salariile la nivelul celor din 2010, din cauza deficitelor.

"Toti sunt constienti ca nu ai cum sa mergi cu indexari la pensii, nu ai cum sa mergi cu revenirea integrala la salariile din 2010 cand inca ai excedent de 200.000 de salariati, nu ai cum sa mergi cu cresterea ajutoarelor sociale, dimpotriva, trebuie o diminuare radicala a ajutoarelor sociale, pentru ca si acesti banii ii imprumutam", a spus Basescu, intr-o emisiune difuzata duminica la PRO TV.

"Ne-am angajat si in acordul cu UE, sa avem deficit de 3 procente pe ESA, 2,7 procente de PIB. Cele 3 procente pe ESA inseamna 2,9 miliarde, iar noi doar la fondul de pensii avem deficit de 3,6 miliarde", a explicat Traian Basescu.

Cu alte cuvinte, singura varianta ca salariile sa revina la nivelul din 2010 ar fi sa fie concediati 200.000 de angajati, lucru practic imposibil.

In opinia lui Basescu, Guvernul ar trebui respecte obligatiile asumate in acordurile cu organizatiile internationale, altfel risca sa se decredibilizeze.

"Eu am spus intotdeauna ca acest Guvern s-a credibilizat prin masurile din 2010, dar se poate decredibiliza prin nerespectarea acordului cu institutiile internationale. Sper sa nu se intample, cu atat mai mult cu cat acordul acopera anul 2012", a mai spus seful statului.

In opinia sa, cel mai mare pericol, anul viitor, e populismul politicienilor, in conditiile in care vom avea alegeri locale si parlamentare.

Guvernul si centura de siguranta

Traian Basescu e de parere ca autoritatile romane trebuie sa mentina o "centura de siguranta", in conditiile in care situatia economica din lume este foarte dificila.

"In momentul de fata nu sunt in masura sa dau un sfat practic antreprenorilor. Singurul lucru pe cae pot sa-l fac - sa spun si Guvernului si Parlamentului sa mentina cea mai sigura centura de siguranta daca se va intra in recesiune - inseamna respectara acordului cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala", a explicat seful statului.

Intrebat despre cresterea TVA, seful statului a spus ca a incetinit revenirea la cresterea economica, dar ca acum pericolul e incetinirea cresterii din pietele noastre de export, ceea ce ne poate afecta si pe noi.

"Sunt convins ca astazi pensionarii au inteles ca era mai buna varianta unei taxari suplimentare a pensiilor. Prin cresterea TVA am redus cresterea economica si am redus timpul de trecere la crestere sustinuta(...) Eu privesc la pietele principale de export - s-a produs o incetinire a cresterii, Italia, Germania, Spania, exista posibil sa avem reculul", a mai spus seful statului.

Solutia lui Traian Basescu? "Guvernul nu trebuie sa mai faca planuri noi, trebuie sa accelereze planurile pe care le are (...) da frate drumul la exploatarea de la Rosia, da drumul la Oltchim".

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com