Basescu: Nu am fost un presedinte comod pentru clasa politica

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 21:14
2769 citiri
Basescu: Nu am fost un presedinte comod pentru clasa politica
Foto:arhiva

Actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a declarat joi seara ca este constient de faptul ca nu a fost un presedinte comod, in special pentru clasa politica.

"Nu am fost un presedinte comod, in primul rand pentru clasa politica. Am jignit vreodata? In afara unor mici intepaturi cu Palatul Parlamentului si Palatul Victoria ... ", a declarat Basescu la Realitatea TV, moment in care moderatorul i-a adus aminte si de jignirile fata de cativa jurnalisti.

"Jignirile cu presa mi le asum", a continuat seful statului.

Traian Basescu a spus ca a incercat de multe ori cu vorba dulce sa rezolve problemele tarii, insa nu a reusit.

"Nu este o dorinta absurda, ci o concluzie la care am ajuns. Statul a devenit extrem de greu de suportat din punct de vedere al costurilor. Avem un stat supradimensionat care inghite resursele pentru salarii decente, pentru investitii", a mai spus presedintele Romaniei.

In privinta turului I al alegerilor prezidentiale, Traian Basescu se arata "extrem de multumit". "Rezultatul la prezidentiale era asteptat, dar pentru mine a fost un lucru extraordinar ce s-a intamplat la referendum", a spus seful statului, mentionand ca este cazul sa se preia semnalul dat de romani si ca daca nu ar face asa ceva nu ar fi demni sa ii reprezinte.

In ceea ce priveste acordul PSD-PNL, seful statului spune ca acest lucru nu inseamna ca romanii care l-au votat pe Crin Antonescu la turul I al alegerilor prezidentiale il vor vota pe Mircea Geoana in turul II.

"O astfel de alianta nu transfera automat voturile, nimeni nu este depozitarul unor voturi pe care le-a primit. Voturile le primesti in ziua alegerilor si pe urma un mandat intreg trebuie sa le aperi, prin ceea ce faci, spui, fiind printre oameni. Nu stiu daca am fost. Nu se muta voturile o data cu aliantele. Una este alianta cu poporul si alta este cu alt partid", a spus seful statului.

In cadrul aceleiasi emisiuni Traian Basescu a discutat despre intalnirile unor oameni politici cu "mogulii" romani, mentionand ca ceea ce l-a deranjat pe el a fost lipsa de transparenta si ca influenta mogulilor este mai mare decat acum cativa ani.

"Nu a fost transparenta intalnirea. Eu am aflat ca decizia desemnarii premierului s-a luat la sediul lui Grivco. Din presa am aflat, a fost un ziarist care a pozat, pe urma m-am interesat, dar rezultatul a fost ca in ziua in care a fost daramat in Parlament Guvernul Boc, seara, s-au intalnit (...). Cu domnul Voiculescu in capul mesei, cu domnul Iliescu, si au stabilit cine e prim-ministru si care e structura politica a Guvernului. Acest lucru este greu de acceptat de un sef de stat. Ar fi fost mult mai corect daca ma preveneau si spuneau ca suntem un grup de politicieni care credem ca avem o solutie. Veneau si o discutau", a spus Basescu.

"Influentele mogulilor nu erau atat de puternice cum le-am simtit in acest mandat. Eu am vazut ce fac acum, acum au inceput sa utilizeze televiziunile ca instrument politic, atunci nu isi permiteau. Construiesc cariere de om politic si pe altii ii distrug", a continuat Basescu.

In acelasi timp Traian Basescu a mai spus ca decizia CCR privind cumulul pensiei cu salariul de la stat trebuie respectata, dar ca se pot gasi si solutii pentru interzicerea acestui lucru. "Legea trecuta de Guvern nu facea nicio exceptie, CCR a hotarat altfel, trebuie sa reluam lucrul. Stiti ce trebuie facut acum, exact pentru ca au ramas categorii putine? Spre exemplu: Parlamentul a ramas, ministri nu avem. Daca ii numaram vedem cati sunt, cel mai mare numar este la Parlament. Ei pot sa-si dea o Hotarare a Parlamentului prin care sa nu ia si salariu si pensie in acelasi timp", a continuat presedintele.

Despre desemnarea lui Klaus Iohannis pentru functia de premier, Traian Basescu a spus ca i-ar intreba pe cei care il vor pe cne vor sa puna in spale primarului Sibiului.

"Ce vreti sa puneti in spatele lui Iohannis? De ce vreti sa imi fortati mana sa desemnz un premier in spatele caruia se afla oameni care decid pentru el. Preocuparea mea: Romania sa aiba un Guvern care sa lucreze pentru oameni, nu pentru oameni de afaceri. Un Guvern care sa trateze egal pe toti oamenii de afaceri. Aici este marele risc al unui guvern numit pe influente", a spus Basescu.

"Voi fi presedintele care se va bate pentru implementarea rezultatelor referenumului", este mesajul transmis de Basescu catre romani. "Sunt un om care nu a facut compromisuri netransparente nici cu oameni de afeceri, nici cu oameni politici", a continuat seful statului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Basescu presedinte Romania, #alegeri prezidentiale 2009 , #presedinte