Basescu: Nu e momentul sa cautam responsabili pentru conflictul din Georgia

Joi, 21 August 2008, ora 11:45
1550 citiri
Basescu: Nu e momentul sa cautam responsabili pentru conflictul din Georgia

Presedintele Traian Basescu a pledat, joi, la discutiile cu omologul sau azer, Ilham Aliyev, pentru "prudenta si actiuni intelepte", in vederea stabilizarii zonei Marii Negre, in contextul evenimentelor din Georgia.

"Concluzia discutiilor noastre a fost ca acum nu este momentul sa cautam responsabili pentru ceea ce s-a intamplat in Georgia, ci este momentul prudentei si al actiunii intelepte. Avem nevoie ca, prin prudenta si intelepciunea liderilor statelor din regiune, zona sa fie foarte rapid stabilizata si securizata, iar responsabilitatea pentru securitatea regiunii apartine tuturor liderilor statelor din regiune, indiferent ca sunt lideri ai unor state mai mari sau mai mici, mai influente au mai putin influente", a declarat presedintele Traian Basescu, joi, la Baku, dupa o intalnire cu seful statului Azerbaidjan, Ilham Aliyev, informeaza NewsIn.

Seful statului roman a sustinut ca evenimentele din Georgia trebuie sa ia sfarsit foarte rapid prin revenirea armatelor Georgiei si Federatiei Ruse pe pozitiile anterioare declansarii conflictului, "cu respectarea integrala a acordului de incetare a pacii promovat de presedintele Nicolas Sarkozy si acceptat de presedintii Dmitri Medvedev si Mihail Saakashvili", pozitie sustinuta si de omologul sau azer.

Presedintele Traian Basescu a spus ca evenimentele din Georgia au generat semne de intrebarea asupra capacitatii regiunii de a continua o politica de a genera alternative si de a construi o piata a energiei in interiorul Uniunii Europene.

Basescu a precizat ca, in urma unei analize efectuate in cursul discutiilor bilaterale de joi a dus la concluzia ca proiectele energetice din zona au toate conditiile sa fie continuate si ca efortul statelor, "fie ca vorbim de statele din regiune sau cele ale UE trebuie sa fie indreptat spre continuarea proiectelor energetice".

"Dezvoltarea infrastructurilor de transport de gaze si de titei reprezinta unul dintre elementele cheie ale dezvoltarilor in anii urmatori atat pentru regiune, cat si pentru piata UE. Romania isi va continua efortul ca noi proiecte precum Nabucco sau P8 sa fie puse in aplicare. Georgia ne va fi in continuare un foarte bun partener, iar dezvoltarile ulterioare vor fi promovate de noi alaturi de prietenii din UE ca prioritati de dezvoltare in domeniul energiei", a declarat seful statului roman.

Cu privire la relatia bilaterala, Basescu a spus ca intre el si omologul sau azer nu exista diferente de abordare. "Atat punctul de vedere al presedintelui Aliyev cat si punctele mele de vedere coincid perfect, nu exista zone de disputa sau neintelegere. Si o tara, si cealalta considera ca securitatea regionala este baza pe care se poate construi ", a mai spus Basescu.

Basescu a repetat faptul ca Romania nu sustine abordarile care genereaza drepturi colective lezand intrgritatea teritoriala a statelor, precizand ca, in cazul conflictului inghetat din Nagorno-Karabah, Romania sustine suveranitatea si integritatea Azerbaidjanului.

Presedintele Traian Basescu efectueaza, incepand de miercuri, o serie de vizite de lucru in Ucraina, Republica Moldova, Republica Azerbaidjan, Georgia si Republica Turcia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
#Traian Basescu, #Georgia, #Rusia, #energie , #presedinte