Basescu: Nu-mi voi ceda catre un partid responsabilitatea desemnarii premierului

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 10:07
5157 citiri
Basescu: Nu-mi voi ceda catre un partid responsabilitatea desemnarii premierului

Presedintele Traian Basescu sustine ca nu va lasa un partid politic sa desemneze viitorul premier al Romaniei, deoarece aceasta este responsabilitatea presedintelui, pe care trebuie sa si-o asume.

Totodata, seful statului a precizat, intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, ca nu va ceda catre un partid responsabilitatea desemnarii premierului".

"Problema colaborarii cu domnii Victor Ponta si Crin Antonescu este extrem de delicata. Rezolvarea problemei este la ei, nu la mine. In orice caz, si domnul Antonescu si domnul Ponta trebuie sa intelega ca, intr-o Europa ce isi accelereaza procesele de integrare, nationalismul nu poate fi un substitut pentru patriotism", a declarat Traian Basescu.

"Si as vrea sa se mai priceapa un lucru: conditiile lor actuale pentru o buna intelegere - asa cum ei le definesc, prin atacurile zilnice la institutiile statului -, sunt inadmisibile pentru mine, dar si pentru Romania", a accentuat seful statului.

Daca liderii USL ar fi pretuit mai mult "linistea si siguranta functiei" de presedinte, spune Traian Basesc, "m-as fi inteles demult cu domnii Voiculescu, Antonescu si Ponta".

"In mod categoric, independenta institutiilor statului fata de partide nu este negociabila, indiferent care sunt costurile. Si, pana la urma, care ar fi drama pentru domnul Antonescu si domnul doctor Ponta daca ar veni alaturi de mine in sustinerea consolidarii independentei si functionarii unor institutii ca DNA, Parchetul General, CSM, CCR, ICCJ sau ANI? Va asigur ca, pentru Romania, ar fi mult mai bine. Am arata ca, in privinta functionarii statului de drept, nu avem disponibilitatea de a face pasi inapoi, oricat ne-ar toca domnul Voiculescu cu Antenele sale.

Credeti ca-i atat de greu sau credeti ca nu merita costul de imagine? Eu, ca om care si-a asumat acest cost, va asigur ca merita, pentru ca ai constiinta ca ai facut ceva pentru tara ta", a adaugat presedintele.

"Nu-mi voi ceda catre un partid responsabilitatea desemnarii premierului"

Totodata, presedintele a vobit si despre desemnarea unui premier dupa alegerile legislative organizate in 9 decembrie.

"Presiunile externe apar doar atunci cand nu respecti Constitutia, statul de drept sau normele democratice stabilite de Constitutie. Nu cred ca ar putea exista un demnitar european sau transatlantic, care sa spuna ceva de genul 'Domnule presedinte, mai lasa si tu ceva din atributiunile constitutionale, mai transfera ceva din responsabilitatile constitutionale, citeste Constitutia in alt mod ca sa nu superi'.

Categoric nu voi primi astfel de mesaje si categoric, mai ales la instalarea unui guvern, nu voi face abateri nici macar de o virgula de la litera si spiritul Constitutiei", a precizat presedintele.

Acesta a evitat sa raspunda daca il va numit pe Victor Ponta premier, daca USL obtine peste 50% la legislative.

"Nu voi ceda responsabilitatea constitutionala de a desemna viitorul Prim- ministru catre un partid, indiferent cat de mare ar fi acesta. Semnificatia gestului ar fi mult prea puternica, iar actiunea grav neconstitutionala", a declarat Traian Basescu.

"A modifica acum legea sigurantei nationale este gresit si in favoarea infractorilor"

In alta ordine, seful statului a comentat initiativa Ministerului Justitiei de a interzice administrarea de probe in dosarele de coruptie a inregistrarilor obtinute in baza unui mandat de siguranta nationala.

"Cu siguranta doamna judecator Mona Pivniceru poate avea argumente. Eu nu sunt jurist, sunt inginer si comandant de nava. Pot face un efort de intelegere - datorita experientei juridice si nu a calificarii.

Ce stiu insa cu certitudine este ca, daca aceasta modificare legislativa s-ar aproba, un mare numar de dosare penale aflate pe rolul instantelor ar fi afectate, probabil chiar intoarse inapoi la Parchete si, de asemenea, un important numar de dosare aflate in ancheta procurorilor ar fi lipsite de unele elemente de suport.

Sa ne intelegem foarte bine: simplele redari ale unor convorbiri telefonice nu pot fi ele insele probe, ci doar ii ajuta pe procurori si judecatori sa consolideze anumite probe sau ii ajuta pe procurori sa-si stabileasca actiuni de obtinere a probelor. Oricum, a modifica acum legea sigurantei nationale este gresit si in favoarea infractorilor. Eu sunt convins ca doamna ministru Mona Pivniceru nu-si doreste acest lucru", a declarat presedintele.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...