Basescu nu renunta la reorganizarea administrativa

Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:55
4268 citiri
Basescu nu renunta la reorganizarea administrativa
Foto: Arhiva

Legea sanatatii si legea reorganizarii administrative, acestea sunt cele doua tinte pe care le mai are Traian Basescu pentru a se putea declara satisfacut cu activitatea sa ca presedinte.

"Mai am doua mari restante, dincolo de Constitutie, care trebuie revizuita si ea. Legea sanatatii si legea de reorganizare administrativa a tarii. Sper ca dupa alegeri sa gasesc o majoritate care sa le promoveze, poate legea sanatatii chiar inainte de alegerile din noiembrie (...) Deci astea doua legi le mai vreau si pot sa spun ca am lasat ceva in urma mea", a declarat, sambata, Traian Basescu, la intalnirea cu romanii din Chicago.

"Statul roman nu va fi performant daca nu realizam ca nu poate functiona cu legi capitaliste asezate peste institutii comuniste. Asta am inteles eu si este cel mai bun lucru pe care il las gratis presedintelui care va veni dupa mine", a mai spus presedintele, citat de Realitatea TV.

Basescu: Judete prea multe si comune prea mari

Traian Basescu a exemplificat necesitatea unei noi legi de organizare administrativa cu situatia din judete.

"Cum credeti ca putem fi performanti cand avem aceeasi organizare administrativa ca pe vremea lui Ceausescu, cu 42 de judete, cu 42 de prefecti, cu 42 de presedinti de consiliu judetean si cate 35 de consilieri la fiecare judet. Cum putem functiona cand ne punem problema dezvoltarii regionale, iar la noi un presedinte de consiliu judetean stabileste ca vrea sa faca un drum judetean, sa il modernizeze de la Capitala spre Vest, iar in judetul urmator el vrea de la Capitala spre sud si nu trece in al treilea judet nicicum pentru ca unul are primarii spre Sud, iar unul ii are spre Vest sau spre Est.

Deci statul roman trebuie sa continue procesul de modernizare (...) Avem nevoie de 9-12 regiuni, ne ajung, ne ajunge birocratia din 12 regiuni, cu putere delegata, apropiat de cum au statele aici, in SUA, cu libertatea de a-si face politici regionale. In momentul de fata pe bani europeni facem exact ce v-am spus mai inainte cu drumurile, nu continua pentru ca interesele in fiecare judet sunt altele", a spus presedintele Basescu.

De asemenea, el a constatat ca si la nivelul primariilor de comune se risipesc bani, din cauza "proastei organizari administrative".

"Sa vedem ce facem cu canalizarile, tot pe bani europeni. Nu avem o viziune sa treaca conducta colectoare prin doua-trei judete, nu, noi facem la nivel de comuna si nici nu punem statii de epurare ca e prea scump sa mai pui statii de epurare si dam din canalizare tot in paraul din spatele caselor.

Nu se mai poate asa pentru ca suntem prost organizati. Avem 3.000 de comune, din care maxim 500 sunt viabile economic pentru ca fiecare a vrut sa aiba comuna lui cu primarul lui de comuna. Trebuie sa le comasam, sa facem comune de 5.000-7.000-8.000 de oameni, nu comune de 1.500 de oameni cu trei sate imprastiate pe toti muntii. De asta risipim banii pentru ca dupa ce ca suntem saraci, mai si risipim banii", a mai spus presedintele Basescu.

Basescu si-a facut asigurare de sanatate in Marea Britanie

Presedintele a reluat si argumentele referitoare la noua lege a sanatatii, prin care sa se treaca la privatizarea managementului spitalelor, dar si a sistemului de asigurari de sanatate.

"Si nu vom putea avea performanta in sanatate pana cand nu lasam si sectorul privat, sa ne privatizam managamentul spitalelor, sa ne privatizam sistemul de asigurari de sanatate. Eu am o asigurare, BUPA, o asigurare afara din Romania pentru ca in Romania nu avem un sistem privat de asigurari. As fi vrut ca suma pe care am platit-o pentru un an sa ma asigur la o firma privata din Marea Britanie, as fi vrut sa o dau unei firme din Romania sa imi faca asigurarea de sanatate, dar nu pot pentru ca numai statul detine monopolul sistemului de sanatate. Nu poti sa modernizezi sanatatea crezand ca numai banii de la stat pot sa faca o sanatate performanta", a constatat Basescu.

Amintiri: Nastase si-a facut presa sluga

In discursul sustinut in fata romanilor din Chicago, Traian Basescu a facut referiri si la felul in care activitatea sa este reflectata de presa. El a comparat situatia de azi cu perioada din timpul guvernarii lui Adrian Nastase, cand presa era "controlata excesiv".

"Limita reala a libertatii nu este sa faci tot timpul numai ce vrei. Sunt convins ca beneficiind de aceasta libertate totala, uitati-va la televiziuni, de dimineata pana seara se ocupa de Basescu. Cati analfabeti nu sunt multi mai destepti decat presedintele lor? Dar, Romania avea nevoie de aceasta perioada de libertate totala. Va aduceti aminte ca in timpul lui Adrian Nastase se spunea ca a controlat excesiv presa, si asa a fost, ca a facut-o dependenta de contracte, si asa a fost, si-a facut-o sluga, si asa a fost", a incheiat Traian Basescu.

O.A.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Traian Basescu legea sanatatii, #traian basescu reorganizare administrativa, #Traian Basescu Adrian Nastase , #presedinte