Basescu nu semneaza revocarea lui Nica si trimite Coalitia la negocieri

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 18:30
6183 citiri
Basescu nu semneaza revocarea lui Nica si trimite Coalitia la negocieri
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a anuntat marti, dupa discutiile cu cei doi lideri ai PD-L si PSD, ca acest conflict ar trebui rezolvat prin dialog intre cele doua partide si ca nu se va grabi sa semneze revocarea lui Dan Nica de la Interne.

"Cel mai grav lucru in momentul de fata mi se pare ca este neincrederea pe care, prin atitudinea lor, cele doua partide o transfera populatiei, neincrederea cu privire la capacitatea Ministerului de Interne de a fi principalul organizator al alegerilor prezidentiale.

Avand in vedere ca neincrederea probabil a fost transferata, datorita interventiilor celor doua partide, si catre populatie, am cerut ca la intalnirea pe care sper sa o organizeze Coalitia sa aiba in vedere doua solutii care pot sa indeparteze suspiciunea asupra capacitatii si vointei Ministerului de Interne de a organiza alegeri libere, alegeri nefraudate.

Dansii au obsesia fraudarii de catre Ministerul de Interne, obsesie care ma tem ca ascunde prefigurarea justificarii pentru un eventual esec", a spus Traian Basescu.

Solutiile lui Basescu: Un independent sau un membru al Opozitiei

Seful statului le-a dat si doua solutii celor doi lideri: un ministru independent sau un ministru din randul Opozitiei.

"Si cele doua solutii sunt urmatoarele: ori sa cada de acord asupra unei persoane care este neutra din punct de vedere politic pentru a fi desemnata in functia de ministru de Interne, ori, mai exista o solutie care poate inchide gura celor doua partide, si aceasta poate fi desemnarea unui ministru care sa vina din Opozitie.

Desemnarea unui ministru care sa vina din Opozitie va linisti si PSD si PD-L cu privire la neutralitatea ministrului de Interne. Eu am utilizat aceasta solutie la numirea directorilor serviciilor de informatii", a spus seful statului.

Numirea lui Blaga ar accentua neincrederea in cele doua partide

Basescu a conchis ca nu se va grabi cu revocarea lui Nica si ca va lasa cele doua partide sa rezolve aceasta problema, dar a precizat ca numirea lui Vasile Blaga nu ar face decat sa sporeasca neincrederea populatiei in cele doua formatiuni politice.

"Atunci cand premierul nu mai doreste un ministru in echipa e clar ca

remanierea sa aiba loc. Nu ma grabesc, prefer sa las cele doua partide sa discute. Propunerea de preluarea a portofoliului pe care a facut-o premierul pentru interimat e una care poate accentua neincrederea in cele doua partide", a mai spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca a fost inacceptabil modul in care cele doua partide au refuzat orice dialog si au preferat sa se insulte reciproc prin intermediul presei.

"Am facut cateva observatii, in primul rand aceea ca mi se pare nepermisa suspendarea dialogului, de ieri (luni, n.red.) dimineata de cand prim ministrul si-a exprimat intentia de a solicita revocarea ministrului de Interne, cele doua partide, desi au un protocol, nu au mai discutat, au corespondat prin presa preferand de multe ori sa utilizeze jignirea.

Solicitarea mea catre cei doi presedinti de partide a fost sa organizeze cat mai rapid intalnirea Coalitiei pentru a discuta despre solutii. In accelasi timp am precizat ceea ce, de altfel, si reprezentanti ai celor doua partide au mentionat public, ori de cat ori au avut ocazia, si anume faptul ca presedintele Romaniei nu este parte a acordului dintre cele doua partide. De asemeni, i-am informat pe cei doi presedinti de partid ca in relatia mea cu Guvernul, dar si cu cele doua partide, nu functioneaza decat prevederile constitutionale", a punctat seful statului.

Reactii politice la propunerile lui Basescu

Presedintele i-a invitat marti la Cotroceni pe liderii celor doua partide sa participe la consultari cu privire la soarta Coalitie, dupa ce luni, premierul Emil Boc si-a anuntat intentia de a-l revoca pe ministrul de Interne Dan Nica.

Primul care a iesit de la intalnirea cu Traian Basescu de la Cotroceni a fost liderul PSD, Mircea Geoana, care a spus ca seful statului doar a mimat rolul de mediator pentru ca a propus ca la Interne sa fie numit un ministru independent, lucru inacceptabil pentru social-democrati.

Al doilea a fost Bogdan Olteanu, membru al principalului partid din Opozitie.

"E o gluma proasta in ce priveste participarea noastra la actuala guvernare. Nu suntem de acord si nu avem ce sa cautam acolo. E insa recunoasterea de catre Traian Basescu a faptului ca cele doua partide aflate la guvernare, desi au 70% in parlament, nu sunt in stare sa guverneze", a spus Olteanu, la Realitatea Fm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Basescu revocare Dan Nica , #presedinte