Basescu nu va discuta cu presedintele Siriei despre Hayssam

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 09:26
1365 citiri
Basescu nu va discuta cu presedintele Siriei despre Hayssam

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectua luni si marti o vizita oficiala in Republica Araba Siriana, la invitatia omologului sau, presedintele Bashar Al-Assad.

Vizita la Damasc urmareste refacerea relatiilor diplomatice cu Siria in vederea restabilirii contactelor economice, informeaza

Evenimentul Zilei.

Insa, din delegatia prezidentiala lipsesc ministrii guvernului Tariceanu. Seful statului va fi insotit de sotia sa, Maria, de consilierii sai si, din partea executivului, doar de consilierul de stat de la Ministerul de Externe Anton Niculescu.

Izolata multa vreme pe plan diplomatic, Siria a revenit in ultimele luni in atentia statelor Uniunii Europene dupa ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, l-a invitat pe al-Assad, in ciuda criticilor opiniei publice, la Ziua Frantei, facand ulterior o vizita la Damasc.

La festivitatile de pe 14 iulie de pe Champs Elysees, al-Assad a fost asezat de protocolul francez alaturi de Basescu. Tot atunci, presedintele anunta ca a avut o scurta intalnire bilaterala cu omologul sau sirian, fara a preciza subiectul discutiei.

Singurul oficial roman care s-a mai intalnit cu liderul Siriei, in afara de Traian Basescu, a fost presedintele Comisiei de Politica Externa din Camera Deputatilor, deputatul Stefan Glavan, care a discutat aproape o jumatate de ora cu Bashar al-Assad, la Damasc, in aceasta vara, chiar in zilele in care se zvonea ca omul de afaceri Omar Hayssam fusese arestat in Siria.

Intrebat daca subiectul "Hayssam" ar putea fi luat in discutie in cadrul vizitei presedintelui de acum, la Damasc, Glavan a spus: "Nu, absolut deloc".

"Presedintele Bashar al-Assad mi-a reiterat invitatia adresata presedintelui Traian Basescu de a vizita Siria", a spus deputatul Stefan Glavan pentru Gardianul.

Intrebat despre scopul vizitei presedintelui in Siria, deputatul Glavan a precizat ca acesta ar fi discutarea situatiei din Orientul Mijlociu si a relatiilor dintre Damasc si Bruxelles.

"Siria vrea sa-si imbunatateasca relatiile cu Uniunea Europeana prin Romania. De asemenea, pe plan economic, vizita este importanta mai ales ca Romania are un deficit al balantei comerciale cu Siria, iar Damascul este interesat sa aiba o relatie economica buna cu tara noastra", a mai spus Glavan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Şase avioane de vânătoare israeliene au atacat o unitate de apărare aeriană din Siria înainte de loviturile din Iran FOTO/VIDEO
Armata israeliană a anunțat vineri, 19 aprilie, că a efectuat un atac cu rachetă vizând o unitate de apărare aeriană în sudul Siriei şi a cauzat pagube, scrie agenţia oficială siriană...
#Traian Basescu, #vizita, #Siria, #ministri, #Tariceanu , #presedinte