Basescu: Nu va fi premier cel ce a decis, cu magnatii, crearea Companiei Energetice

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 15:33
2670 citiri
Basescu: Nu va fi premier cel ce a decis, cu magnatii, crearea Companiei Energetice

Politicienii care stiu ca au participat la discutii cu magnatii cand s-a stabilit formarea marii Companii Energetice Integrate, in ciuda avizului negativ din partea CSAT, sa-si ia gandul de la fotoliul de premier, a avertizat, vineri, presedintele Traian Basescu.

Totodata, seful statului a amintit reprezentantilor partidelor "care se vad premieri" ca trebuie sa stie ca "sunt lucruri publice si nepublice", asadar cei care se stiu cu musca pe caciula sa stea in banca lor.

"Niciodata nu va putea spera vreun om sa devina premier, cat eu sunt presedinte, daca stie ca a participat la o discutie cu oameni de afaceri, unde s-a stabilit formarea marii Companii Energetice Integrate.

Daca stie vreun candidat ca a participat, impreuna cu magnati, cu asa-zisi moguli, sa isi ia gandul de a deveni prim-ministru al Romaniei", a declarat Basescu, vineri, la Radio Romania Actualitati.

"Guvernul a venit sa propuna formarea acestei companii, in cadrul Strategiei energetice, si in CSAT nu a fost avizata formarea. Cand tu muti importanta deciziei din institutiile legale ale statului, intr-o lume despre care eu nu spun ca nu trebuie sa fie apropiata puterii, lume a marilor oameni de afaceri din Romania - sigur ca ei trebuie ajutati, sprijiniti - dar nu acolo se iau deciziile pe data de sase, iar pe opt vine Guvernul si emite Ordonanta de Guven.

Nu priviti la un partid care era foarte vehement impotriva acestei companii si dintr-o data s-a lasat o liniste? Era un domn Iancu, care era foarte vehement impotriva ei, era un presedinte de partid care tipa si ameninta cu motiunea de cenzura si dintr-o data e linistit. Oamenii astia trebuie sa stie ca in lumea asta nu sunt numai ei", a mai spus presedintele.

Doi se bat si al treilea castiga?

Intrebat daca va desemna ca premier pe unul din cei trei nominalizati de PSD, PNL si PD-L, Basescu a spus ca "este posibil sa nominalizeze unul dintre cei trei, asa cum este posibil sa nu nominalizeze pe nici unul dintre cei anuntati".

"Este o chestiune de responsabilitate", a adaugat Basescu, care a explicat ca declaratiile sale se bazeaza pe analize proprii.

Seful statului a punctat ca "daca un partid obtine 51%, acel partid este indreptatit sa dea premierul Romaniei, dar cand vine vorba de persoana, este o discutie care trebuie facuta cu presedintele. Asa-i cladita Constitutia.

Cand insa discutam de situatii ca cea din Romania, unde eu estimez ca niciunul dintre partide nu va obtine 51%, presedintele se consulta cu partidele, discuta si nominalizeaza primul ministru".

Angajarea sindicatelor in campanie, o eroare

Desi a subliniat ca incearca sa fie mediator intre institutiile statului, asadar in aceasta perioada intre Guvern si sindicate, presedintele Romaniei sustine ca nu stie daca va reusi din cauza "unor decizii deja luate". "Nu spun public 'voi reusi', voi incerca, cu certitudine, acest lucru", a dat asigurari seful statului.

Asadar, in calitate de mediator, seful statului le-a cerut din nou liderilor de sindicate sa nu inceapa actiunile de protest in aceasta perioada pentru ca "risca sa fie antrenati in campanii".

"Sindicatele risca sa fie antrenate in campanii pentru ca este perioada de campanie si eu cred ca se vor gasi oameni politici sa-i acuze ba pe unii, ba pe altii. Campania va fi pe acuzatii 'Tu i-ai scos in strada. Ba tu i-ai scos in strada', a adaugat seful statului.

"Este o eroare angajarea sindicatelorr in campanie. Vor fi discreditati de oamenii politici. De fapt, bat la porti deschise. Legea va intra in vigoare odata cu noul Guvern. Daca ar renunta, nu ar mai face jocurile politice ale partidelor", a apreciat Traian Basescu.

Basescu: Taubman sa aiba grija de coruptia din tara lui

Intrebat cum a primit "injuraturile" ambasadorului Taubman inainte sa plece din Romania, presedintele Basescu a explicat ca diplomatul american ar trebui sa nu mai se uite la paiul din ochiul altuia, ci sa se uite, mai degraba, in propria ogtrada.

"Il rog sa priveasca in tara dansului, la sistemul bancar. Romania a trecut prin perioada asta in anii '90 si ne-a costat peste 2 milioane de dolari. In tara dansului este un dezastru in sectorul bancar, unde trezoreria pompeaza pentru lipsa de corectitudine a celor din banci.

Lectii nu trebuie sa mai primim. Uitati-va in tarile celor care dau lectii cum stau cu coruptia", l-a criticat presedintele Basescu pe Nicholas Taubman.

Basescu vrea sa reimparta Romania

Romania ar trebui reorganizata astfel incat sa aiba maximum patru, sapte, 12 judete, a adaugat Basescu, potrivit caruia actuala impartire a tarii este invechita. Traian Basescu spune ca a avut aceasta idee inca de la inceputul mandatului, dar ca atat Executivul, cat si partidele s-au impotrivit.

Seful statului este de parere ca acest principiu va duce la cresterea gradului de autonomie locala. "Nu inteleg de ce avem nevoie de 42 de judete cand la fel de bine am putea avea patru, sau cinci sau cel mult 12 judete", a spus seful statului in cadrul interventiei radiofonice.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, joi, inaintea startului campaniei electorale ca "realitatea din Romania trebuie corectata".

"Suntem intr-o realitate care poate fi corectata si de aceea am decis sa insist asupra unor prioritati pe care le-am prezentat si in Parlament. Pentru ca nu ne dorim o Romanie asa cum am descris-o am decis sa facem o prioritate din educatie, sanatate, reforma administratiei si, de asemenea, sa crestem natalitatea. Lipsa unor reforme consistente in aceste domenii afecteaza chiar fibra natiunii", a declarat presedintele.

Citeste si:
Generalul plagiator și țara vulnerabilă
Generalul plagiator și țara vulnerabilă
Teza că în România nimeni nu poate ajunge într-o funcție importantă dacă nu are un schelet în dulap începe să se confirme. Nicolae Ciucă și-a dat doctoratul imediat ce s-a întors de...
Ziua Z pentru premierul britanic Boris Johnson. Zeci de deputați amenință că vor declanșa votul de neîncredere
Ziua Z pentru premierul britanic Boris Johnson. Zeci de deputați amenință că vor declanșa votul de neîncredere
Premierul britanic Boris Johnson se luptă miercuri pentru a rămâne prim-ministru după o revoltă a propriilor parlamentari, furioși din cauza seriei de petreceri ținute în Downing Street în...