Basescu: Nu vom accepta ca cineva din afara tarii sa ne spuna cum sa ne organizam administrativ

Miercuri, 28 August 2013, ora 18:41
5118 citiri
Basescu: Nu vom accepta ca cineva din afara tarii sa ne spuna cum sa ne organizam administrativ
Foto: Presiency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca romanii nu vor accepta ca cineva din afara tarii sa le spuna cum sa se organizeze administrativ.

"Nu vom acceptat niciodata teoria drepturilor colective si nu vom accepta niciodata sa vina altcineva din afara Romaniei sa ne spuna cum sa ne organizam administrativ", a afirmat Traian Basescu, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau slovac.

Basescu a decorat doi slovaci

Presedintele a spus despre cetatenii slovaci din Romania ca "au dreptul sa-si pastreze cultura, au dreptul sa aiba ziare, televiziuni, radiouri in limba proprie, au drepturi sa invete in limba materna si au obligatia sa fie loiali statului roman".

"Statul roman multumeste minoritarilor slovaci care sunt buni cetateni ai statului roman, sunt oameni harnici si, daca veti veni in Romania, veti vedea ce frumos arata localitatile locuite de slovaci", a adaugat seful statului.

Basescu a decorat un primar din Slovacia care ingrijeste mormintele soldatilor romani

Acesta a multumit omologului sau slovac, Ivan Gasparovici, pentru excelenta colaborare avuta in mai multe domenii, printre care si in dezvoltarea strategiei Dunarii.

"In intalnirea noastra am abordat toate problemele de interes bilateral si international. Ca si Slovacia, Romania vrea sa obtina energie prin energie nucleara, vrem sa construim al 3-lea si al 4-lea reactor nuclear. Am vorbit si despre problemele minoritatilor, sunt sprijiniti in Romania sa-si pastreze cultura si traditia si au obligatia sa fie loiali si statului roman.

L-am informat pe presedinte ca, pentru Romania, Republica Moldova este o prioritate. In discutii am abordat si pozitiile noastre in ce priveste Kosovo - si am vazut ca avem abordari similare -, situatia din Siria si nu am evitat nici criza datoriilor suverane din Europa", a mai declarat Traian Basescu.

Traian Basescu, vizita oficiala in Slovacia (Video)

La randul sau, presedintele slovac a multumit Romaniei, a amintit de soladatii romani care au murit pe front pentru eliberarea Slovaciei si a anuntat ca sprijina aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen.

"Este a doua vizita a presedintelui Basescu in Slovacia si are o conotatie speciala, pentru ca este in apropierea marii sarbatori nationale de la Banska Bystrika, care archeaza 69 de ani de la eliberarea Republicii Slovace. Maine (joi, n.red.) vizitam cimitirul romanilor care au cazut pentru eliberarea Slovaciei, mai mult de 10.000 de romani au cazut in acea lupta.

Am vorbit si despre Schengen. Slovacia sprijina intrarea Romaniei in Spatiul Schengen. Nu am ocolit nici problema securitatii energetice si am descoperit multe puncte comune. Am vorbit si despre politica minoritatilor si multumesc lui Basescu ca sprijina slovacii aflati in Romania", a spus presedintele Slovaciei.

Presedintele Romaniei se afla, miercuri si joi, intr-o vizita oficiala in Slovacia, unde se va intalni cu omologul sau slovac, Ivan Gasparovic, dar si cu presedintele Parlamentului, Pavol Paska.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Traian Basescu vizita Slovacia, #Basescu intalnire Ivan Gasparovici, #Basescu cetateni slovaci, #Basescu organizare administrativa , #presedinte