Basescu nu vrea ca UE sa ne supravegheze sistemul bancar (VIDEO)

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 10:16
2067 citiri
Basescu nu vrea ca UE sa ne supravegheze sistemul bancar (VIDEO)

Presedintele Traian Basescu a declarat la plecarea catre Bruxelles, pentru lucrarile Consiliului European de toamna, ca Romania va insista pentru realizarea unei transparente la nivelul institutiilor financiar-bancare la nivel european, dar va respinge energic orice incercare de creare a unei autoritati unice de supraveghere a sistemelor bancare nationale.

Intr-o declaratie de presa sutinuta pe Aeroportul Henri Coanda, presedintele a prezentat principalele teme care vor fi abordate la Bruxelles acestea fiind situatia economica si financiara a UE in contextul actualei crize mondiale, securitatea energetica a tarilor membre si Tratatul de la Lisabona.

"Consiliul va fi dominat de situatia economica si financiara din statele europene", a declarat presedintele precizand ca pozitia Romaniei va cuprinde cateva elemente esentiale printre care necesitatea ca statele membre sa puna accentul pe reformele structurale interne, pentru continuarea asigurarii cresterii economice la nivelul UE, precum si gasirea unor formule de interzicere a produselor bancare "toxice" care au generat criza financiara atat in SUA, cat si in zona euro.

"Vom insista pentru transparenta la nivelul institutiilor financiar bancare", a spus presedintele precizand totodata ca Romania se va opune crearii unei institutii la nivel european de supraveghere a sistemelor bancare.

"La nivelul UE s-a lansat propunerea crearii unui astfel de sistem. Romania va respinge energic orice incercare de creare a unei autoritati unice de supraveghere a sistemelor bancare", a declarat presedintele amintind ca potrivit Constitutiei, Banca Nationala a Romaniei este unica institutie indreptatita sa faca acest lucru.

In ceea ce priveste siguranta energetica, Traian Basescu a anuntat ca tara noastra va sustine impulsionarea proiectului Nabucco.

"Este timpul sa se semneze acordurile cu privire la acest proiect", a declarat presedintele, subliniind totodata ca Europa trebuie "sa vorbeasca pe o singura voce, pentru ca o fragmentare a pozitilor europene prin realizarea de acorduri bilaterale excesive slabeste capacitatea UE de a negocia cu principalii furnizori, cantitatile si preturile de achizitie".

Atac cu un cuțit într-o gară din Bruxelles: ”Încă mai e sânge, sunt şocată. A devenit un lucru banal” VIDEO
Atac cu un cuțit într-o gară din Bruxelles: ”Încă mai e sânge, sunt şocată. A devenit un lucru banal” VIDEO
O persoană a fost rănită într-o agresiune cu un cuţit la Gara Bruxelles-Midi luni, 22 aprilie. În urma incidentului, un bărbat a fost arestat, anunţă poliţia belgiană. Potrivit...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Traian Basescu, #Bruxelles, #sistem bancar, #nabucco, #supraveghere , #presedinte