Basescu o-ntoarce cu dizolvarea Parlamentului: A fost o eroare de exprimare

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 11:30
6252 citiri
Basescu o-ntoarce cu dizolvarea Parlamentului: A fost o eroare de exprimare

Presedintele Traian Basescu a recunoscut ca a facut o greseala cand a spus ca va semna decretul de dizolvare a Parlamentului pe 7 decembrie, a doua zi dupa turul doi al alegerilor prezidentiale.

Fiind vorba de o masura pe care Constitutia nu i-o permite sefului statului in ultimele sase luni de mandat, Traian Basescu a explicat in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV ca prin "7 decembrie" se intelege ca o va face in viitorul mandat.

"A fost o eroare de exprimare. Nu am spus nici 5, nici 6, nici 4. Am spus 7. Adica dupa validarea presedintelui", a precizat seful statului la Pro TV.

Presedintele Basescu a afirmat ca dizolvarea Parlamentului este o masura extrema, dar este prevazuta in Constitutie in cazul unui blocaj politic in care e singura solutie.

"Atunci cand partidele nu gasesc o solutie, se apeleaza la electorat. Cel care castiga alegerile da solutia", a spus Traian Basescu.

In ceea ce priveste refuzul de a desemna premierul propus de PNL, PSD si UDMR, Traian Basescu i-a reprosat lui Klaus Iohannis ca astepta sa fie pus in functie fara sa aiba o discutie si cu seful statului.

"Pana unde sa mergi cu sfidarea presedintelui. Sa iesi sa spui ca esti premierul Romaniei fara sa il suni pe presedinte sa il intrebi? Pana la urma l-am cautat eu. Sau a crezut ca vine la mine domnul Voiculescu si spune "il pui pe Iohannis" iar eu execut?", a mai spus presedintele la Pro TV.

El a afirmat ca actuala situatie politica declansata in plina criza economica este un vis urat si i-a acuzat pe politicienii ca au inchis ochii "sa nu vada interesul national, ci doar pe cel al partidelor politice".

Seful statului a adaugat ca adversarii lui politici au fost orbiti de ura si ca au lovit de fapt in romani, referindu-se la amanarea evaluarii FMI in urma careia Romania trebuia sa primeasca restul imprumutului de care are nevoie.

Basescu a reiterat ca fara banii care trebuiau primiti in noiembrie si decembrie, Guvernul va avea de ales ce sa nu plateasca: salariile, pensiile sau obligatiile catre companiile care au investit in Romania.

"Nu spun de toate trei. E un set de alternative pe care nu le vom putea onora fara cele 2,5 miliarde de euro. Guvernul poate decide sa nu plateasca obligatiile catre companii si asta ar avea efecte indirecte asupra salariilor muncitorilor."

"Nu putem spune ca Guvernul Boc nu a stiut si nu a planificat. Ce nu a planificat Boc a fost inconstienta parlamentarilor care inainte de data de evaluare au introdus o motiune si a cazut Guvernul. Fondul Monetar nu discuta decut cu guverne capabile sa negocieze", a adaugat Traian Basescu.

Seful statului a explicat si de ce candideaza pentru un nou mandat la Cotroceni. El sustine ca este nemultumit de primii cinci ani si are un sentiment de frustrare deoarece mandatul i se termina in plina criza economica.

"Sunt nemultumit de ce nu am reusit sa fac. Pe unele am reusit sa le fac, dar in sufletul meu sunt nemultumit. Nu vreau sa spun m-a infrant sistemul. Simt ca am obligatia sa continui. (...) Acum inteleg de ce a spus Constantinescu ca l-a infrant sistemul. Eu nu vreau sa ma las infrant de sistem. Eu nu l-am infrant, dar nici nu ma las infrant", a conchis el.

In cazul unui esec la alegerile prezidentiale, Traian Basescu a afirmat ca va pleca pe mare timp de un an.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu dizolvare Parlament, #Traian Basescu alegeri anticipate , #presedinte