Basescu: O sa cer investitorilor sa bea apa cu cianura de la Rosia

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 10:42
3875 citiri
Basescu: O sa cer investitorilor sa bea apa cu cianura de la Rosia

Presedintele Traian Basescu a declarat ca exploatarea aurifera de la Rosia Montana trebuie facuta, dar ii va invita pe specialisti sa bea apa acolo ca sa demonstreze ca nu e poluanta, pentru ca, in mod normal, aceasta ar trebui sa aiba mai putina cianura decat cafeaua.

"Conform unei directive europene, din 2018 - nu vor fi densitati de cianuri mai mari de 10 parti pe milion, la Rosia vor fi 5 parti pe milion, exact cum e cea mai moderna expoatare din lume, din Suedia. In cafea sunt 6 parti pe milion.

O sa-i invit pe investitori sa fie primii care beau apa de la Rosia Montana", a spus seful statului, in emisiunea "Dupa 20 de ani", de la PRO TV, difuzata duminica.

Seful statului a facut un apel la Guvern sa dea drumul exploatarii de la Rosia Montana fiindca poate fi unul dintre sursele de bani la buget, alaturi de banii europeni sau Oltchim.

"Guvernul Romaniei nu poate decat sa profite de ce are fara sa-l coste - banii europeni, dar nu vor fi de ajuns, trebuie sa te uiti si la Oltchim, sa te uiti la exploatarea resurselor de aur, argint, cupru, care nu mai are nevoie de subventii", a mai spus presedintele.

"Guvernul nu trebuie sa mai faca planuri noi, trebuie sa accelereze planurile pe care le are (...) da frate drumul la exploatarea de la Rosia, da drumul la Oltchim", a adaugat Traian Basescu, ulterior.

Basescu a facut poze din elicopter

Presedintele Traian Basescu spune ca a facut personal poze, din elicopter, la Rosia Montana, pentru a le raspunde celor care spun ca exploatarea facuta de Rosia Montana Gold Corporation va polua, in conditiile in care chiar acum exista poluare.

"Din punct de vedere al partii de mediu, exageram in momentul de fata si dupa emisiune va voi pune la dispozitie cateva poze pe care le-am facut eu ca amator cand am fost acolo, din elicopter. Daca reusiti sa le aratati la televizor, oamenii vor intelege de ce nu sunt credibili toti cei care spun ca exploatarea de la Rosia Montana va genera poluare. Romanii ar trebui sa stie ce este acum acolo", a spus seful statului.

Traian Basescu mai spune ca a cerut doua rapoarte - unul de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, altul de la Ministerul Economiei, care au cerut continuarea investitiei.

"Inainte de a provoca aceasta dezbatere publica, am cerut un raport - unul de la ANRM si unul de la Ministerul Economiei - am cerut un raport comun, apoi, pe care l-am primit. Acest raport recomanda continuarea acestei investitii, din punct de vedere economic.

El a mai raspuns si celor care se tem ca barajul de la Rosia Montana s-ar putea prabusi. "Barajul acesta urmeaza sa fie construit - nu poti sa pleci de la premisa ca se va prabusi", a mai spus seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu Rosia Montana, #Basescu apa cianuri , #presedinte