Basescu: O simpla scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen nu ne ajuta (Video)

Joi, 07 Februarie 2013, ora 13:10
2163 citiri
Basescu: O simpla scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen nu ne ajuta (Video)
Foto: presidency.ro (Arhiva)

Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca optiunea sa este ca, inainte de a trimite o scrisoare in care Romania sa ceara intrarea in spatiul Schengen, Bucurestiul ar trebui sa arate ca a inteles "mesajele Uniunii Europene in ceea ce priveste statul de drept".

"Optiunea mea este ca, inainte de a trimite o scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen, ar trebui sa aratam ca am inteles mesajele UE in ceea ce priveste statul de drept. (...) O simpla scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen nu ne ajuta", a afirmat Traian Basescu, intr-o declaratie sustinuta inainte de plecarea spre Bruxelles unde are loc Consiliul European.

Romania va trimite catre toti liderii UE o scrisoare privind aderarea la Schengen

In opinia sa, o simpla solicitare de intrare in Schengen "este superfluu".

"Eu am mai spus public - o simpla solicitare sa intram in Schengen este superfluu. Stiti foarte bine pozitia mea ca Schengen nu trebuie legata de MCV. Si, totusi, daca Romania are niste probleme de credibilitate, le avem legat de MCV. Eu, in scrisoarea pe care as adresa-o liderilor europeni, as vorbi de succesul care se prefigureaza astazi. Parlamentul Romaniei si majoritatea parlamentarilor au adoptat o legislatie coerenta din punctul de vedere al imunitatii parlamentare", a mai spus Traian Basescu.

Ponta: Maine voi vorbi cu Basescu sa avem o scrisoare comuna pe Schengen

Premierul Victor Ponta a anuntat luni, la Bruxelles, ca autoritatile de la Bucuresti vor trimite o scrisoare catre toti sefii de stat si de Guvern din Uniunea Europeana in care vor solicita un rezultat pozitiv cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

"Mi-am exprimat recunostinta pentru pozitia constanta a presedintelui Barroso si a Comisiei Europene ca Romania este pe deplin pregatita pentru a adera la spatiul Schengen.

L-am informat pe presedintele Barroso ca intentionam sa trimitem o scrisoare comuna, semnata de presedintele tarii, de premier si de catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, catre toti sefii de stat si de Guvern din Uniunea Europeana, cu solicitarea unui raspuns pozitiv in martie (la Consiliul Justitie si Afaceri Interne - n.red.). Apreciez sprijinul Comisiei Europene pentru aceasta aderare a Romaniei si Bulgariei", a declarat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

El a spus ca scrisoarea reprezinta un apel care arata ca toata clasa politica de la Bucuresti este unita in privinta acestui subiect.

"Poate chiar o aduce joi presedintele la Consiliul European si o da fiecarui sef de guvern. Dupa aceea decizia se ia in JAI, unde sunt ministrii de Interne, nu premierii", a precizat Ponta.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...