Basescu "pasuieste" Garda Financiara si Autoritatea Vamilor - comasarea se amana? (Video)

Luni, 07 Martie 2011, ora 12:25
4334 citiri
Basescu "pasuieste" Garda Financiara si Autoritatea Vamilor - comasarea se amana? (Video)
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la bilantul Ministerului Public pe 2010, ca nu este inca un partizan al ideii de comasare a Garzii Financiare si Autoritatii Vamale in cadrul ANAF, ci ar prefera ca acestor doua institutii sa li se dea sansa ca pana la 31 decembrie sa isi demonstreze capacitatea de a frana evaziunea fiscala.

"Marea problema pe care o avem este in zona comertului de toate tipurile. Apropo de acest lucru, probabil ca Ministerul de Finante va lansa foarte curand ideea desfiintarii Garzii Financiare si a Vamii, comasarea lor in interiorul ANAF. Nu stiu daca voi fi partizanul acestei solutii, va trebui sa ii vad toate argumentele. Eu as mai da o sansa acestor institutii inainte de a le desfiinta, i-as mai lasa pana la 31 decembrie sa dea proba capacitatii lor de a frana procesul de evaziune fiscala. Va ramane sa discutam deci.

Am vrut sa va dau aceasta informatie, ca anuntatul proiect, proiectul anuntat de Ministerul de Finante este inca in discutie si nu cred ca atunci cand ceva merge prost, cand o institutie merge prost, pana la urma trebuie sa ajungi la desfiintarea ei. Nu, trebuie sa o faci sa functioneze. Mi-ar fi foarte greu sa-mi imaginez o Romanie fara vama sau cu un sistem vamal care nu este persoana juridica, ci o directie undeva intr-o institutie despre care nu stiu daca partenerii nostri europeni au cunostinta sau nu despre ANAF. Despre Vama Romana cu certitudine stiu, pentru ca o si are orice stat", a declarat presedintele.

De asemenea, acesta a atras atentia ca cea mai importanta batalie pe care trebuie sa o duca procurorii si politistii este cu evaziunea fiscala, fenomenul ajungand la o amploare neobisnuita si devenind o vulnerabilitate la siguranta nationala.

"Nu as privi bilantul acestui an ca pe un triumf, ci ca pe un inceput. E anul cu cele mai bune rezultate de la inceperea primului meu mandat, dar l-as privi ca pe un inceput. In sfarsit s-a ajuns la stadiul in care institutiile statului incep sa functioneze eficient", a declarat presedintele.

Orice ban furat statului e un atac la siguranta lui

Seful statului a afirmat ca pe baza analizelor facute in CSAT s-a ajuns la concluzia ca evaziunea fiscala a devenit o vulnerabilitate majora la adresa sigurantei nationale, motiv pentru care le-a transmis procurorilor prezenti la bilant ca "batalia cu evaziunea si evazionsitii trebuie sa continue tot mai apasat, fara menajamente".

"Nimic nu slabeste mai mult un stat decat diminuarea resurselor financiare la care are dreptul pentru a plati pensii, salarii, si pentru functionarea institutiilor. Orice ban furat statului e un atac la siguranta lui, la siguranta sociala si, de ce nu, la morala", a mai subliniat presedintele.

In acest context, el a precizat ca, potrivit statisticilor, "peste 30% dintre resursele ce ce cuvin statului sunt evazionate sau suspectate de evaziune, un procent care iese din limitele rezonabilului", si a atras atentia ca cea mai mare problema se regaseste "in comertul de toate tipurile".

Esenta fraudei vamale e la vamile de interior

Traian Basescu a facut o scurta referire si la actiunile de amploare din vami din ultimele saptamani.

"Esenta fraudei vamale e la vamile din teritoriu, unde se stabilesc valoarea, cantitatea, accizele si TVA-ul. (...) As vrea sa vad actiunea in vamile din interior, inclusiv in Vama Constanta", a spus seful statului.

Presedintele a subliniat ca cel mai mare castig al anului 2010 a fost capacitatea institutiilor statului de a lucra impreuna.

"Iata ca putem sta la aceeasi masa, si la nivel central si local, procurori, politisti, SRI, DGIPI, DGA, si impreuna sa ne canalizam eforturile pe prioritati. Marea prioritate pe 2011 si 2012 e lupta impotriva evaziunii fiscale, pe care statul roman trebuie sa o castige. Va sustin si va doresc succes in aceasta batalie fara menajamente", a spus seful statului.

Ar trebui introdus sechestrul pe avere din momentul declansarii urmaririi penale

Traian Basescu a sustinut opiniile exprimate de procurorul general Laura Codruta Kovesi, subliniind faptul ca este extrem de important nu numai ca cei care incalca legea sa ajunga in spatele gratiilor, ci si ca statul sa recupereze paguba produsa.

In acest sens, presedintele le-a propus celor in masura sa faca modificari legislative sa prevada posibilitatea punerii sechestrului pe averile suspectilor inca de la declansarea urmaririi penale, astfel incat acestia sa nu mai poata instraina bunurile prin divort sau alte tertipuri pe parcursului procesului, astfel incat, la final, statul sa poata recupera prejudiciul.

La bilantul Parchetului General pe 2010 au mai participat procurorul general Laura Codruta Kovesi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, directorul SRI, George Maior, vicepresedintele ICCJ, Rodica Aida Popa, presedintele CSM Horatius Dumbrava, si seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa, procurorul-sef al DIICOT, Codrut Olaru, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, procurorul-sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General, Marius Iacob, precum si judecatori, procurori si mai multi membri ai CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Basescu evaziune fiscala, #Basescu vami, #Basescu bilant parchetul general , #presedinte
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
O treime din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate de INTERLOPII P.D.L. si a coalitiei de la conducere...
Poza ulivia
ulivia
rank 1