Basescu: OPC, ANSVSA si ANAF sunt institutii alte partidelor

Sambata, 22 Martie 2014, ora 14:10
2125 citiri
Basescu: OPC, ANSVSA si ANAF sunt institutii alte partidelor

Presedintele Traian Basescu sustine ca institutii precum OPC, ANSVSA sau ANAF sunt institutii ale partidelor, care isi numesc oamenii in functiile de conducere, afirmand ca policitienii trebuie scosi de la conducerea institutiilor, pentru a face tara "sa mearga".

"Sa intelegem foarte bine cum se manifesta un stat de drept. Am vazut si la ziaristi: 'Functioneaza justitia, functioneaza si statul de drept'. Da si nu. Pentru ca justitia nu este totul si nu asta este emblema absoluta a statului de drept. Emblema absoluta este cand toate institutiile functioneaza.

Va dau un exemplu de zielele trecute: De ce a trebuit sa afle SRI si sa spuna sub supraveghere o retea de contrabanda de carne expirata? De ce? Pentru ca OPC si ANSVSA sunt institutii ale partidelor, pentru ca imediat ce se schimba guvernele ne punem clientii politici sefi si asa de unii ne atingem si de unii nu - sunt evazionistii lor si evazionistii nostri, sunt contrabandisti buni si contrabandisti rai. La fel se intampla si cu ANAF: cand ne schimbam, schimbam tot, si in teritoriu, si la centru", a declarat Traian Basescu, sambata.

Basescu: Multi politicieni vorbesc de statul de drept, dupa ce l-au facut praf in 2012

Acesta a spus ca evazionistii trebuie sa inteleaga ca "politizarea are o limita": "Punem ministri, punem secretari de stat, dar nu mai punem directori la OPC central, la OPC local, la ANAF central, la ANAF local. A venit vremea profesionistilor".

Traiana Basescu a mai afirmat ca statul de drept nu inseamna "doar un stat in care ii arestezi pe evazionisti", ci inseamna si ca toate institutiile functioneaza, isi fac treaba "si nu se ajunge la nivelul la care venim in CSAT si spunem 'Fratilor, evaziunea a ajuns la un nivel la care a devenit amenintare la siguranta nationala'".

Presedintele a avut, in acest context, si un mesaj pentru Partidul Miscarea Populara, in fata ai caror reprezentanti a sustinut discursul.

"Vreau sa intelegeti ca daca acest nou partid intra in logica partidelor vechi, nu insemana un progres pentru tara. Logica crearii acestui partid a fost exact asta, sa fie un partid care sa continue procesele de reforma si sa consolideze statul de drept, un partid care are capacitatea sa inteleaga ca functionarea institutiilor statului sub lege este esenta unui stat de drept.

Mi-as fi dorit sa se intample pana acum, dar n-a mers, nici chiar in timpul PDL, sa nu punem directori la directiile santitare pe baza de carnet de partid, ci profesionisti. (...) Am gasit SRI in conditiile in care dl Vintu ii spunea ce are de facut si primea informatii in conditiile in care primeste si seful de stat al Romaniei.

(...) Depolitizarea institutiilor care vrem sa functioneze este prioritate. Scoateti politicienii de la conducerea institutiilor si veti face tara sa mearga. Politicul are rolul lui si este fundamental", a afirmat seful statului.

Presedintele a mai spus ca, daca institutiile statului functioneaza bine, "putem privatiza fara grija orice, pentru ca totul va ramane in regula, pentru ca transportul feroviar nu va ramane la indemana oricarui mameluc care a devenit peste noapte proprietar la CFR Calatori sau CFR Marfa".

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...