Basescu, pentru Kurier: Nu va exista nicio invazie a romanilor in statele UE

Duminica, 03 Martie 2013, ora 11:38
3110 citiri
Basescu, pentru Kurier: Nu va exista nicio invazie a romanilor in statele UE

Presedintele Traian Basescu a declarat ca dupa ridicarea restrictiilor pe piata de munca din toate statele Uniunii Europene nu se pune problema unei invazii a romanilor in aceste tari.

"Eu nu vorbesc ca un politician, ci ca un presedinte responsabil. Nu va exista nicio invazie a romanilor. De ce nu va fi nicio problema? Pentru ca in prezent doar in noua state dintre cele 27 ale UE sunt restrictii privind imigratia romanilor.

Aceia dintre cetatenii nostri care cautau un loc de munca in Occident au plecat acum multi ani si sunt in principal in tari precum Spania, Italia si Franta", a declarat presedintele pentru ziarul austriac Kurier.

Basescu a precizat ca romanii au ales aceste tari, deoarece nu au avut probleme de integrare datorita limbii.

"Pot confirma, de asemenea, ca cei care lucreaza, de exemplu, in Germania sunt bine instruiti. Sunt ingineri, dar lucreaza si in domeniul constructiilor", a continuat Basescu.

Migratia rromilor

Presedintele Romaniei a discutat si despre problema migratiei rromilor.

"Pentru mine problema rromilor e clara. Atata timp cat la nivel european nu se intelege ca este nevoie de o politica concreta, aceasta problema nu va fi rezolvata. Noi, ca tara de origine, nu putem sa restrictionam libertatea de deplasare a rromilor.

De aceea, cooperarea intre Romania, ca tara de origine, si tarile de destinatie este necesara. Prin urmare, fac apel constant la omologii mei din UE", a precizat Traian Basescu, adaugand ca solutia in cazul acesta este educatia si ca, daca rromii, in special copiii, nu sunt educati, acestia vor reprezenta o noua generatie de nomazi.

"Au fost solicitari din Franta, Italia si Spania pentru asistenta politieneasca in repatrierea rromilor. Am trimis ofiteri din regiunile de origine ale acestor rromi. Ei au fost foarte eficienti. Dar cat de mult ne-a ajutat? Abia a trecut o saptamana pana cand ei au re-emigrat. De aceea, trebuie sa gasim o forma de cooperare europeana", a continuat seful statului.

El a adaugat ca nu este buna solutia oferita de un politician roman de curand, care a spus ca rromii din Paris trebuie adusi in Romania si pusi sa munceasca in fabrici.

"Aceasta abordare nu va avea succes, deoarece foarte putini rromi au pregatirea necesara pentru a lucra intr-o fabrica", a continuat Basescu.

Razboiul si coabitarea cu Ponta

Seful statului a fost intrebat despre modul in care merge cooperarea intr-o tara in care presedintele si premierul sunt unul impotriva celuilalt.

"Nu este imperativ sa avem una si aceeasi doctrina. Dar ambele parti avem obligatia sa respectam Constitutia", a spus Basescu, adaugand ca atata timp cat se intampla acest lucru ei au o relatie constitutionala care sa contribuie la buna functionare a statului.

Basescu s-a amuzat si a mentionat ca, "cel putin aparent", este ingropata securea razboiului intre el si premierul Victor Ponta.

Progrese in lupta impotriva coruptiei

Presedintele Basescu a fost intrebat de catre jurnalistul austriac si despre cum a evoluat lupta impotriva coruptiei.

"Progresele pe care le-am facut sunt vizibile. Exista un numar considerabil de functionari publici care au fost condamnati. Extrem de important este ca toti suspectii de coruptie sunt la fel de urmariti: primar, consilier sau ministri.

Si pot spune ca niciun politician care a fost gasit vinovat de infractiuni de coruptie nu poate dormi linistit", a precizat el.

Care sunt obiectivele lui Basescu?

Seful statului a mai declarat ca are trei obiective: lege noua in domeniul sanatatii, restructurarea unitatilor administrative si modificarea Constitutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu invazie romani UE, #Basescu invazie Romani, #Basescu interviu Kurier , #presedinte