Basescu a plecat in Israel cu tot cu SRI: Ce va face acolo

Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 16:30
6569 citiri
Basescu a plecat in Israel cu tot cu SRI: Ce va face acolo

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, pe Aeroportul International "Henri Coanda", inainte de plecarea in Israel, ca va merge in Israel insotit de o delegatie a Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Potrivit presedintelui, printre obiectivele deplasarii sale in Israel se numara cooperarea din punct de vedere militar, transferul de tehnologie si lupta impotriva terorismului, motiv pentru care va fi insotit de o delegatie a SRI.

"Obiectivele vizitei in Israel sunt legate in primul rand de colaborarea bilaterala. Avem o colaborare consistenta din punct de vedere comercial, dar si din punct de vedere al operatiunilor comune, fie ca vorbim de cooperare economica, fie ca vorbim de coopoerare in domeniul militar sau cooperare stiintifica. De altfel, unul dintre obiectivele legate de cooperarea stiintifica este cu privire transferul de tehnologie israeliana in domeniul medical si in acelasi timp, la invitarea specialistilor israelieni sa participe la proiectul laserului de la Magurele.

Traian Basescu, vizita oficiala in Israel si Teritoriile Palestiniene - Intalniri cu Shimon Peres si Benjamin Netanyahu

In acelasi timp, dorim extinderea colaborarii romano-israeliene in domeniul agriculturii si al industriei alimentare, cu invitarea investitorilor israelieni sa isi mareasca participarea in economia romaneasca in domeniu. Un interes aparte il reprezinta cooperarea in domeniul antiterorist, motiv pentru care si o delegatie a SRI-ului se va afla in delegatia mea, cooperarea pentru proliferarea armamentelor nenucleare si cooperarea in domeniului criminalitatii transfrontaliere", a spus presedintele, inainte de a se urca in avionul spre Israel.

Initiativa de pace a lui John Kerry, sustinuta de Romania "fara rezerve"

Totodata, Traian Basescu a spus ca un alt obiectiv al vizitei sale il reprezinta initiativa de pace a secretarului de stat american John Kerry, initiativa pe care "Romania o sustine fara rezerve".

"Un capitol aparte este rezervat initiativei de pace a secretarului de stat John Kerry si, din acest punct de vedere, va asigur ca Romania sustine fara rezerve initiativa de pace a secretarului de stat Kerry - implicarea SUA ca mediator intre Israel si Palestina si ajungerea la o solutie care sa satisfaca vechea noastra abordare in ceea ce priveste conflictul paalestiniano-israelian - doua state in pace si securitate. Sigur, avand in vedere ponderea lumii arabe, trebuie data o atentie deosebita securitatii Israelului", a mai spus seful statului roman.

Discutiile cu Mahmoud Abbas, tensiunile din regiune si refugiatii sirieni

Traian Basescu a declarat ca va discutata cu presedintele palestinian despre problema refugiatilor sirieni, precum si despre asistenta pe care tara noastra o acorda acestui stat prin oferirea de burse tinerilor care vin sa se specializeze in unversitatile noastre.

"In ceea ce priveste discutiile cu presedintele Mahmoud Abbas, vom continua consolidarea asistentei pe care Romania o ofera autoritatilor palestiniene, atat in pregatirea diplomatilor in politica externa, in pregatirea specialistilor Romania ofera anual 30 de burse incepand cu 2014 pentru tineri palestinieni care sa se pregateasca in universitatile romanesti.

Nu in ultimul rand, continuarea asistentei pentru constructie institutionala, dar si asistenta umanitara pe care Romania o asigura Palestinei. In perioada 2012 - 2013, asistenta a fost de 400.000 de euro, pentru anul 2014 avem pregatita o asistenta de 100.000 de dolari pentru autoritatea palestiniana. Cu presedintele Abbas voi discuta si problema umanitara celor peste 600.0000 de palestinieni care se afla pe teritoriul Siriei. Romania a asigurat asistenta umanitara pentru cetatenii sirieni, fie aflati pe teritoriul Siriei, fie in afara", a declarat presedintele statului roman.

In cadrul conferintei de presa de pe Aeroportul Otopeni, Basescu a mai spus si ca va avea discutii cu demnitarii din ambele capitale in ceea ce priveste situatia din regiune, si anume tensiunile Egipt, situatia de razboi din Siria, situatia instabila din Irak si din Liban. Astfel, presedintele roman va sustine initiativa de pace a secretarului de stat american ca pe o oportunitate in ceea ce priveste asigurarea pacii in regiune.

"Mesajul nostru principal va fi legat de faptul ca oricand este mai bun un compromis de la abordarile traditionale ale celor doua parti, care au facut ineficiente negocierile de pace, deci este mai bun un compromis decat sa nu ai siguranta si pace pentru proprii tai cetateni", si-a incheiat presedintele discursul.

Mesajul catre Bute: Faptul ca a stat 12 reprize in picioare este in regula

Inainte de a se indrepta spre avion, Traian Basescu a fost intrebat de o jurnalista daca este adevarat ca l-a sunat pe sportivul Lucian Bute dupa infrangerea de aseara, iar acesta a confirmat, spunand ca "si faptul ca a stat 12 reprize in picioare a fost in regula".

Programul vizitei lui Traian Basescu in Israel - ce va vizita presedintele

Presedintele Traian Basescu se va afla in vizita oficiala in Israel si Teritoriile Palestiniene pana marti, 21 ianuarie. In cursul acestor zile, seful statului roman are programate intrevederi cu presedintele Statului Israel, Shimon Peres, precum si cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Citeste si:
PNL, groparul României
PNL, groparul României
După ce Dacian Cioloș a eșuat în tentativa sa de a forma un guvern, pe surse, s-a auzit că președintele Iohannis i-ar fi cerut lui Florin Cîțu să facă un pas în spate, dar că acesta ar...
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Sursa: Ziare.com