Basescu a plecat la Consiliul European: Iata ce vrea sa obtina pentru Romania

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 13:59
6937 citiri
Basescu a plecat la Consiliul European: Iata ce vrea sa obtina pentru Romania

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, miercuri, de pe Aeroportul International "Henri Coanda" din Otopeni, inainte de plecarea la summit-ul Consiliului European.

Seful statului va participa, la Bruxelles, la o reuniune extraordinara a Consiliului European, care are trei obiective - situatia din Ucraina, intalnirea cu noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum si desemnarea noului inalt reprezentant pentru politica externa, care o va inlocui pe Catherine Ashton.

Traian Basescu a explicat ca isi doreste ca inalt reprezentant pentru politica externa sa fie un reprezentant al statelor estice, dar si ca Romania sa mentina portofoliul Agriculturii, in ce priveste comisarul european.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Consiliul European informal are trei obiective. Cel mai discutat obiectiv va fi Ucraina.

- Al doilea subiect va fi intalnirea cu Jean-Claude Juncker, dupa ce in Consiliul din 26-27 iunie a fost desemnat pentru aceasta functie. Parlamentul a votat propunerea Consiliului.

Juncker, ales presedinte al Comisiei Europene

- Aici, lucrurile vor avea o anumita dezvoltare: in cursul zilelor trecute, presedintele Herman Van Rompuy a facut tatonare a optiunilor statelor membre pentru functia de inalt reprezentant pentru politica externa si pentru celelalte functii de conducere.

- Am dori ca inalt reprezentant pentru politica externa sa fie un reprezentant al statelor estice.

- In ce ne priveste, obiectivul nostru este mentinerea portofoliului Agriculturii, care nu se va discuta astazi.

Basescu il propune pe Ciolos comisar. Nu pot sa-i spun lui Juncker ca Ponta nu si-a facut treaba (Video)

- Sunt 28 de state, fiecare cu optiunile individuale. Daca se realieaza un tandem functional, presedinte - premier, in cazul Roamaniei, am convingerea ca reusim sa mentinem portofoliul Agriculturii.

- Desi este o ordine de zi aparent foarte scurta, este extrem de complicata. Si situatia din Orientul Mijlociu va face obiectul discutiilor de astazi.

- As face precizarea ca discutiile cu Juncker vor incepe pe tema agendei strategice adoptata de Consiliul European in consiliul ordinar din 26-27 iunie, care a stabilit obiectivele strategice pentru urmatorii 5 ani.

- Acesta este miezul Consiliului European de astazi, despre care presupun ca se va prelungi pana noaptea tarziu, mai ales in zona desemnarilor.

- Un obiectiv important ar fi ca la sfarsitul Consiliului toti sa agream numele inaltului reprezentant pentru politica externa. Minim acest obiectiv ar trebui realizat.

- Va multumesc mult, va doresc o zi buna.

Basescu pleaca la Bruxelles - summit european si reuniune PPE

Citeste si:
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Mariana Ioniță a fost schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În locul său director general a fost numit Cristian Pistol, fost...
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Sursa: Ziare.com