Basescu: Analizez sa denunt pactul de coabitare. Ponta s-a bagat cu bocancii in justitie

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 12:31
9309 citiri
Basescu: Analizez sa denunt pactul de coabitare. Ponta s-a bagat cu bocancii in justitie
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu i-a acuzat pe procurorul general si pe ministrul Justitiei ca au raspuns la comanda politica a PSD inlocuindu-i pe procurorii Lucian Papici si Mariana Alexandru, precum si pe Victor Ponta ca este mincinos si nu respecta angajamentele luate in pactul de coabitare.

Seful statului a fost invitat joi, incepand de la ora 11.00, intr-o emisiune realizata de jurnalistii de la Evenimentul Zilei si prezentata live pe postul B1TV.

Presedintele a dezvaluit ca le-a solicitat procurorului general si ministrului Justitiei sa se consulte, conform regulamentelor, cu seful DNA, Laura Codruta Kovesi, in privinta propunerilor pentru sefia sectiei anti-coruptie din DNA, dar acest lucru nu s-a intamplat.

Traian Basescu a spus ca Liviu Dragnea a incercat sa amane trimiterea in judecata si ca PSD nu a stiut ca Papici finalizase deja dosarul.

Presedintele a anuntat ca face o analiza ca urmare a evenimentelor inregistrate miercuri si se gandeste foarte serios sa denunte pactul de coabitare semnat cu Victor Ponta si prezentant partenerilor externi, pentru ca nu doreste sa gireze imixtiunile premierului in justitie.

Traian Basescu a mai anuntat ca isi doreste sa discute cu Franta pe subiectul Schengen, dupa declaratiile aparute in ultimele zile.

In ceea ce priveste prezidentialele de anul viitor, Traian Basescu a spus ca PSD va avea propriul candidat, dar daca va fi Victor Ponta, va pierde.

CSM, instiintat despre inlocuirea procurorilor Papici si Alexandru. Tensiuni Kovesi-Nitu

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- De ieri dupa-amiaza nu sunt deloc bine dispus. (inlocuirea procurorului Lucian Papici, n.red.)

- (incetinirea luptei anticoruptie?) In 2012, prin februarie, am invitat la Cotroceni conducerea PDL. Subiectul era remanierea. Le-am spus apasat, a fost subiect de discutie: procesele de consolidare a statului de drept, in special al justitiei, nu sunt ireversibile. Totul se poate intoarce. Sunt forte politice care nu respecta regula jocului.

- O imixtiune a politicului care a dat ordin procurorului general sa faca ceva, dupa doua socuri: anuntul inceperii urmaririi penale pentru santaj a lui Voiculescu si fiicei, condamnarea lui Voiculescu, si informatia pe care au aflat-o prea tarziu, ca s-a finalizat cu condamnare dosarul Dragnea. Acestea i-au facut sa nu mai respecte angajamentele fata de UE.

- Pactul de coabitare eu l-am dus ca toti sefii de stat sa stie ca lovitura de stat din 2012 a fost o intamplare si ca liderul actualei coalitii, premierul, respecta aceste reguli si statul de drept. Ieri a dovedit ca nu da doi bani.

- (aveti probe?) Cred ca am. Nu suntem in zona naivitatilor, ci a lucrurilor pe care le stim sau nu le stim. Alaltaieri, dupa CSAT, am vorbit cu ministrul de Justitie - Atentie la nominalizari pentru DNA. Regula era ca sefii structurilor sunt cei care propun in functii. Daca CSM are argumente profesionale ca procurorii nu trebuie numiti, e in regula, dar principiul este ca sefii DNA, DIICOT sa propuna propriii lor adjuncti.

- Lui Papici i se spune procuror basist. Eu niciodata nu l-am vazut! Mi-era suficient cand Morar spunea: il vreau sef pe Tulus, pe Papici. Nu era treaba mea, nu am vazut-o pe Mariana Alexandru.

- (alte probe?) Ieri, discutia pe care am avut-o cu procurorul general. Eu l-am sunat sa ii spun: nu e bine domnul procuror general. Nu aveam cum sa nu stiu, se aflase. Intrebati un presedinte de unde stie? Aveam informatii de mare agitatie pe aceasta tema in interiorul PSD. Ei au mizat pana in ultima clipa ca vor face schimabrea lui Papici, Dragnea spunea mai vin dupa trei saptamani sa mai citesc o declaratie. Ei (PSD, n.red) n-au stiut ca dosarul era finalizat.

- Uitati-va la reactia de ieri a lui Dragnea, in care i-a tras una lui Ponta de nu s-a vazut. Ca el va vota Rosia Montana si ca nu e 2 in 1.

- Grav mi se pare discursul (lui Ponta, n.red.) de substituire al lui Nitu, l-a facut in toate felurile pe Papici.

- Sunt la DNA oameni care nu vor inghiti la nesfarasit tipul acesta de interventie brutala la comanda politica.

- Mandatul procurorilor este limitat prin lege. Nu poti avea mai mult de doua. Chiar e bine ca din 6 in 6 ani sa se mai schimbe conducerile diverselor structuri ale statului. Ce e in neregula in ceea ce priveste numirile Papici-Alexandrescu este ca acum 7 zile, pentru procurorul general oamenii astia au fost buni si i-a delegat pentru 3 luni. Trebuie sa ai o justificare - ori ca a fost numit titularul, ori ca a incalcat legile.

- E proba cea mai puternica a interventiei politicului. Nitu nu e un om care sa se schimbe de la o zi la alta. S-a urcat cineva cu piciorusele pe el, ca si pe Cazanciuc.

- (accepta presiunile?) Accepta.

- (numirile procurorilor Nitu, Kovesi) Tot sistemul era atunci pe delegatie. M-am bazat pe 2 lucruri: trebuie securizat DIICOT si DNA.

- Ce au facut Nitu, Cazanciuc si Ponta a compromis Romania. A fost proba ca nu a venit nici PDL, nici UDMR sa puna procurori. Au stiut toti ca procedeul si regulamentul se respecta. Nitu a facut apel la ce e in lege, dar legea se adreseaza sistemului in general. Cele doua structuri pe care Nitu nu le are in subordonare ci in coordonare au regulamentele lor. Va trebui sa raspunda alte structuri (ori instantele, ori CSM): cand faci o astfel de delegare trebuie sa tii cont de regulamente?

- Marea problema este ca acum 7 zile oamenii astia erau buni, si dupa ce s-a pus dosarul Dragnea si a iesit si condamnarea lui Voiculescu, n-au mai fost buni si au trebuit aduse forte proaspete. Cei doi numiti sunt buni, le stiu activitatea.

- (pactul de coabitare) Voi face o analiza. Categoric, cel mai important punct, independenta justitiei s-a compromis.

- Ma face sa ma indrept catre denuntarea pactului de coabitare si informarea tuturor partenerilor in fata carora eu mi-am pus obrazul. Pactul era demult conceput, inca de la prima instalare a Guvernului Ponta, in mai, l-am trimis nu a vrut sa il semneze. In decembrie a vrut. Pentru toti a fost o surpriza placuta.

- Iata ca Victor Ponta se devedeste mincinos pana si cu un document politic care l-a facut frecventabil in Europa.

- (il veti denunta?) Cel mai probabil. O sa fac o analiza. El nu este in afara legii, noi avem legile si Constitutia. Trebuie sa analizez, altfel exista impresia ca eu il girez pe Ponta. Mesajul pe care eu il dau este ca nu il mai girez pe Ponta si in mod deosebit ca s-a bagat cu bocancii in justitie. Multe i-am tolerat, dar faptul ca s-au bagat cu bocancii in justitie de dragul lui Dragnea.... Du-te domnule in justitie si dovedeste-ti nevinovatia.

- Este lipsa de demnitate la Vosganian, diferenta fata de Videanu. (...)

- Aceasta actiune cu procurorii va intra sigur in MCV, in cel pe care il asteptam ca sa intram in Schengen. Vosganian a primit aviz negativ, il mai avem pe Paul Dobre care s-a respins, Borbely... Avem deja un CV incarcat pe MCV.

- Am discutat cu procurorul general, rugandu-l sa nu o faca. A avut comandamente politice. Alaltaieri am vorbit si cu ministrul Cazanciuc. L-am rugat sa discute cu Kovesi pe nominalizari. A facut-o de a rupt-o. Oamenii astia trebuie pusi asa cum sunt, in fata publicului si a partenerilor. Efortul meu, care m-a costat urias, sa tin justitia departe de politic, incepe sa se fisureze. Sa nu credeti ca PDL nu ar fi vrut...

- (inlocuiri si la servicii?) E foarte greu. Nu in sensul de presiuni externe, e coltosenia sistemului. S-a curatat, sunt ofiteri tineri. Sunt greu de supus.

- Ponta a sarit sa il apere pe Nitu si a dat-o in politic extrem de tare, or lui Papici si Alexandrescu trebuie sa le arati dosare care au fost intoarse.

- Cei doi procurori pusi interimari ieri la ce s-au gandit cand au acceptat desemnarea fara sa ii spuna sefei DNA si colegilor lui? Te duci si astepti, stai ca vine faxul si ma numeste?

- Dupa 7 zile nu mai sunt buni Papici si Alexandrescu? Ceva e putred.

- (Nitu a primit ordin?) E convingerea mea. Stiind atmosfera in legatura cu finalizarea dosarului.

- (rechizitoriul fusese finalizat) Trebuia data o compensare: Dragnea nu te las.

- (sa o schimbe si pe Kovesi?) S-ar putea sa ajungem si acolo.

- E un semnal catre sistem. Efectele sper sa fie mai mici decat spera Ponta si ceilalti.

- Trebuie lichidate imediat delegarile, numai pe delegari poate juca procurorul general.

Schengen

- Suntem pe punctul sa ne luam adio de la Schengen.

- (pozitia Frantei tine de campania interna?) Problema Schengen e corelata cu dorinta politicienilor de a aduna voturi, a fost si in Italia, si in Olanda... Pe de alta parte insa, noi avem bube acasa, lucruri pe care politicienii le stiu. Pot fi de acord sau nu. Sunt de acord ca avem probleme pe justitie si le-am demostrant. Refuzul avizelor pe Vosganian, Borbely...

- Nu sunt de acord cu ce se spune pe securitatea frontierelor. Domnul premier (Franta) fii dragut si spune daca echipamentele pe care ni le-ati furnizat sunt proaste. Echipamentele primite de la EADS? Atunci suntem in fata unei inselatorii. Dar poate nu se refera la asta, poate se refera la factorul uman. Atunci prim-ministrul Frantei isi informeaza ceilalti colegi din Spatiul Schengen si fac actiuni de testare, pe care Romania le-a trecut. Om care are in buzunar 3 pachetele de heroina, e oprit? Testeaza oamenii!

- (contrabanda cu tigari din Moldova, nu e un indiciu?) Nu neaparat, nicio frontiera nu e perfecta. Nu imi spuneti ca e o alta poarta de trafic mai mare decat Rotterdam. Vedeti raportul Bancii Mondiale pentru nivelul de evaziune, Romania nu e prima in UE.

- (de ce nu ne primesc in Schengen?) Asupra noastra planeaza suspiciuni de coruptie la frontiere, dar vreau sa mi le probezi! Dovedeste, pentru ca eu lupt. Stiu sigur ca se lupta cu toate structurile statului impotriva coruptiei la frontiera, cu mai mult sau mai putin succes.

- (care e motivul real? prezenta rromilor?) Da, este unul din motivele reale, dar nu poate fi declarat.

- Eu vreau sa discut cu Franta. Am lasat dialogul cu Franta pe umerii firavi ai premierului. Eu zic ca trebuie sa discutam, e pacat sa cream un conflict cu Franta, avem o traditie a relatiilor.

- Suntem acuzati ca nu integram rromi. Nu e corect. Trebuie efort european pentru ca nu li se pot pune restrictii rromilor sa se deplaseze pe teritoriul UE. Va trebui sa reluam discutiile.

- Romania participa in momentul de fata la protejarea frontierelor Italiei, cu una dintre cele mai moderne nave, in misiune Frontex. Anul trecut am participat la protejarea frontierelor Greciei.

- (e incorect ca ne refuza?) Eu zic ca da, dar sa vedem. E chestiune de consens. Nu putem sa ne aruncam cu capul inainte, sa cerem vot.

- (in doi pasi?) Asa s-a convenit, dar ramane sa vedem.

Unificarea dreptei

- Este clar ca voi ramane in politica. Inca nu este preocuparea mea adunarea dreptei. Daca as putea sa ajut discret sa creasca Miscarea Populara as fi multumit. Insa, daca nu fac un bloc de dreapta, fara aliante, pentru ca ele intotdeauna crapa si se tensioneaza...

- Fuziuni una dupa alta. Ori inainte de europarlamentare, ori dupa. Daca m-ar intreba cineva, as zice inainte. Ar da semnalul ca sunt a doua forta mare, dupa PSD.

- (apropiere de Crin Antonescu?) oooh, teribila. Niciodata nu am avut o astfel de discutie cu Crin Antonescu, in afara de cea de acum cateva luni de la Cotroceni.

- De exemplu, Antonescu a spus ca Romania va intra in Siria in prima linie. Daca nu l-am ars cand am avut ocazia, ca mi-a creat-o un ziarist, nu inseamna ca il iubesc. E o limita in politica: sa nu te prostituezi.

- Crin Antonescu si-a incheiat mandatul, va ramane doar candidat. Nu mai poate castiga.

- (va avea PSD candidat) Da. Probabil pe Ponta, dar isi micsoreaza sansele. Pe unul ca Ponta risca sa il bata Boc care e mult mai asezat, nu minte. Daca decide sa candideze, Boc trebuie sa faca un efort.

- (v-ar placea?) Da.

- (Are mai multe sanse ca MRU?) Cred ca da. A trecut tara prin criza. Masurile trebuiau luate pentru iesire rapida, sa oprim curba de cadere in criza. Era si varianta sa o luam pas cu pas. Si acum eram cu minus la crestere economica. Noi in doi ani ne-am redresat.

- Boc va fi reevaluat, chiar daca a fost umilit si injurat. Multe etichete nu mai sunt credibile. De multe ori m-am intrebat ce as fi facut daca premier era Ponta? Tara se prabusea.

- (sunteti suparat pe Ponta in dimineata asta) Nu in dimineata asta. Am crezut ca e asa, o chestie de educatie, e si o boala minciuna. Dar sa nu respecti ce ai semnat cu presedintele, in fata partenerilor europeni? Marea lui pasiune e sa sara intr-un avion sa plece in tari straine. Cum se uita lumea la el? Asta a dat o lovitura de stat, face o Constitutie care duce tara inapoi, are plagiate.

- Uitati-va ce reactie au si spun? Iese Ponta de la intalnirea cu premierul francez si spune una, premierul francez spune alta. Se duce in Finlanda, iese ministrul si spune: Alo, ai mintit putin. Se duce Corlatean in Austria, iese ministrul si rectifica.

- Asa nu se poate face politica externa, oamenii astia scufunda Romania. Cand ai un prim-ministru care minte si in tara si in afara...

- E rau sa ai o tara al carei prim-ministru e etichetat ca mincinos.

- (dar sta bine in sondaje) Se va termina intr-o zi. Eu am cazut in suportul popular peste 20% intr-o singura zi, cand am anuntat masurile de austeritate.

- Cand romanii vor vedea ca premierul minte si face mari deservicii, si pe plan intern si extern, s-ar putea sa ii piara zambetul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#basescu schengen, #Basescu procurori, #Basescu Ponta , #presedinte