Basescu: Ponta trebuie sa invete ca nu poti trai in minciuna

Autor: Ana Ilie
Luni, 19 Martie 2012, ora 20:04
4612 citiri
Basescu: Ponta trebuie sa invete ca nu poti trai in minciuna

Traian Basescu a fost invitat luni, de la ora 20.00, in emisiunea "Prim plan" difuzata la TVR 1 si TVR Info. Seful statului a dat noi detalii despre propunerea facuta presedintelui PSD, Victor Ponta, de a deveni prim-ministru, subliniind ca un presedinte nu face "bascalie" si ca propunerea sa a fost una serioasa.

Traian Basescu a mai spus ca ar dori sa-l vada candidand la Primaria Bucurestiului pe Vasile Blaga si ca apreciaza, dupa prima luna, prestatia premierului Mihai Razvan Ungureanu. Pentru presedinte, prioritatea absoluta este cresterea salariilor bugetarilor si schimbarea Constitutiei, in sensul vointei electoratului.

De asemenea, spune Basescu, trebuie reluata discutia pe tema reformei Sanatatii, context in care a recunoscut ca a procedat gresit si trebuie crescute redeventele la petrol si alte resurse naturale.

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT interviul cu presedintele Traian Basescu

- In principiu, domnul Ponta trebuie sa invete ca nu poti trai la nesfarsit din minciuna in politica si care e esentialul. Cand vii la presedinte, poti sa fii sigur ca intalnirea nu e nici pentru bascalie nici pentru altceva.

- Discutiile, consultarile care au avut loc pe data de 6 au fost constitutionale, conform articolului 3 din Constitutie, din care trebuie sa rezulte solutia pentru desemnarea unui prim-ministru. Era urgent necesar sa avem o solutie politica. Poate domnul Ponta nu realizeaza nici acum ca pentru Romania era vital sa se instaleze rapid un guvern.

- Un presedinte nu genereaza astfel de consultari fara sa fie pregatit cu variantele partidelor. Premergator acestor consultari l-am invitat pe Emil Boc si 5-6 oameni din conducerea PDL si i-am prevenit ca voi invita partidele intr-o anumita ordine, urmand ca prima propunere sa i-o fac USL-ului, domnului Ponta.

- Eu ma asteptam ca partidele din USL sa vina cu o propunere. Eram pregatit la o reactie.

- Am verificat si azi-noapte, si astazi s-a mai verificat o data daca transcriptul este pana la litera, conform inregistrarii. Pot sa strig la dumneavoastra si sa va spun daca vreti sa fiti prim-ministru sau pot sa va spun soptit. Este propunerea presedintelui.

- In timpul discutiilor am respins solutiile celor trei presedinti de partide si am testat ideea desemnarii domnului Ponta. La acel test nu a fost nici in bascalie raspunsul, nici ironic, domnul Antonescu a raspuns: daca ne dati inapoi parlamentarii UNPR.

Am vrut sa vedem un Guvern Ponta

- E o discutie extrem de serioasa in care fac mai multe propuneri. Ati vazut-o reluata in partea a doua a stenogramei.

- Aveam pregatita si o solutie mai consolidata, pe care am adoptat-o in cele din urma, dar mi s-a parut esential sa dau sanse acestei variante. A fost foarte bine calculata, pentru ca este una sa stai la peluza si sa strigi despre incompetenta Guvernului si am vrut sa vedem un Guvern Ponta.

- Consultarile sunt publice. Uneori am lasat televiziunile, cateodata nu. Acum am vrut sa fie discutii serioase. La sfarsit, cand am tras concluzii, eu nu aveam dreptul sa creez ambiguitati. Trebuia sa spun publicului ca avem un premier desemnat.

- Va asigur ca nu as fi avut nicio ezitare sa spun: Da, domnule Ponta.

- Daca i-as fi propus lui Antonescu, ar fi spus ca e neserioasa propunerea. El este viitorul presedinte, dupa opiniile lor. Celalalt e viitorul ministru al Economiei. Ei si-au repartizat rolurile. Era singura sansa sa tin cont de obiectivele lor, sa dau o sansa propunerii.

- Nu stiu daca nu mi-ar fi convenit sa vad Guvernul lor instalat, sa vad ce fac in perioada de criza. Am mai testat solutia cu PSD la guvernare, si solutia cu PNL. S-a facut ce s-a putut face, ei au plecat din motive electorale. Era o varianta si obiectivul lor, alegerile anticipate, era acoperit de aceasta propunere.

Numirea lui Ungureanu b-a fost neaparat alegerea mea

- N-a fost neaparat alegerea mea, a fost confirmata de mine (numirea premierului Ungureanu - n. red.). Era o presiune publica majora, lipsa de capacitate de a mai recepta ce spune Guvernul, si in perioada de criza nu e o tragedie, ci de multe ori o necesitate. Cel care a parut a avea suportul PDL fara rezerve si in conditiile in care optiunea publica era un premier neutru a fost Razvan Ungureanu. Au mai fost alte nume, nu au relevanta.

Voi fi in continuare presedinte

- Astazi, surprinzator, a anuntat (Victor Ponta - n. red.) ca nu va fi prim-ministru cu Traian Basescu presedinte. Sa inteleg ca a renuntat? Ca eu voi fi in continuare presedinte.

- Mandatul meu nu se poate desfasura decat pe Constitutia existenta. Asa cum rezulta din stenograma, sunt dispus la ajustarea mandatului prin vointa proprie daca nu se intampla un lucru grav pentru democratia romaneasca: trecerea peste 85% din cei de la referendum.

- Au fost circa 9 milioane de votanti care vor Parlament unicameral si 300 de parlamentari. O sa va spun de ce este un fals propunerea USL: conform Constitutiei, reprezentantii minoritatilor sunt in Camera, noi avem 18. Daca raportezi acest numar la 300 de locuri in Parlament, este un procent, daca il raportezi la 200 de parlamentari iti dai seama ca un numar foarte mic de oameni, reprezentand un numar mic de oameni, dobandesc 10% in Parlament, dintre care multi stiti ca intra cu 300 de voturi, ei nu intra cu norma unui parlamentar...

Si cu minoritatea maghiara si te trezesti cu 20% reprezentand minoritati. Solutia este cu 300 de parlamentari, care face un raport apropiat cu cel din societate.

- Daca UDMR nu vrea, sunt alte partide in Parlament care ar trebui sa tina cont de votul dat de majoritatea din Romania. Nu este responsabiiutatea UDMR sa raspunda vointei electoratului, ci intregului Parlament.

Ponta si Antonescu s-au suparat pe Parlament

- Domnul Ponta si domnul Antonescu s-au suparat pe Parlament. Te poti supara la tine in partid. In Parlament esti trimis prin vot sa ii reprezinti pe cetateni.

- Oricum, cu sau fara UDMR, Coalitia nu poate trece revizuirea Constitutiei. Cum te duci la alegeri? Te duci cerand voturi, pe de alta parte te duci in fata acestui electorat spunand ca n-ai vrut sa raspunzi votului de reducere a numarului de parlamentari. Eu n-am sa tac pe acest subiect in campanie. A fost propus de mine, il apar pana la ultima resursa politica.

Prioritatea este marirea salariilor

- Eu in general n-am nimic impotriva reducerii fiscalitatii. Noi am protejat economia. Fondul a venit cu mandat - cresterea TVA de la 19 la 24, noi ne-am dat seama ca o crestere a fiscalitatii pe economie n-ar face decat sa faca mai dificila iesirea din criza economica. N-am avut decat solutia de a face lucrul pe care n-am crezut ca-l voi face niciodata. Sa ies in fata natiunii sa spun ca taiem salarile. Este un moment cumplit pentru un politician. Prioritatea este marirea salariilor, am promis atunci ca este o masura temporara, putem sa o facem fara sa marim deficitul.

- Cand ati auzit de la mine ca imprumutam bani sa platim salarii? Cat a fost deficitul bugetului de stat anul trecut? 4,4? Anul asta e 1,9%. Romania nu are deficit anul acesta, anul trecut a avut. Deficitul de 4,4%, deficitul la fondul de pensii de 3,6 miliarde, aveam venituri pentru salarii, este clar ca trebuia sa mai luam bani. Anul acesta, si parte din deficitul la fondul de pensii reusim sa acoperim. Pe biroul meu se afla simularea cu revenirea salariilor de la 1 iunie si cu mentinerea deficitului la 1,9%.

- Eu am cerut Parlamentului sa analizeze posibilitatea revenirii la salariile din 2009. A fost bazata pe analize.

- Pentru mine e o chestiune de constiinta refacerea salariilor taiate. Nu premierul Ungureanu a anuntat taierea salariilor, ci eu.

- Probabil ca pot veni 20 de economisti care pot sa-mi dovedeasca faptul ca daca ridicam TVA la 22%, economia zbarnaia.

- Am anuntat eu pentru ca nu ne-am inteles cu delegatia FMI. Mandatul Fondului este public, a trebuit modificat cu aprobare de la Washington, dar noi nu puteam condamna economia pentru ca ar fi generat un somaj incredibil.

- Domni si doamne, v-am protejat, acum este momentul sa ii ajutam pe bugetari. Au plecat 200.000 de oameni din aparat.

- Pentru mine este foarte important ce facem. Nu a existat decizie despre care eu sa fi vorbit fara sa ma consult cu premierul Boc, mai ales ca a fost perioada aceea pe care nu ti-o doresti a doua oara in viata ca politician.

Nu m-am consultat cu premierul Ungureanu inainte de a merge in Parlament

- Nu m-am consultat cu premierul Ungureanu inainte de a merge in Parlament. Ce face Parlamentul, Guvernul, cu mesajul este problema lui. Eu am dreptul sa-mi exprim punctul de vedere.

- Ar fi fost bine sa o putem face din aprilie, dar am avut luna februarie care a blocat transporturile. Ianuarie a avut realizarea integrala a veniturilor cu un usor plus. Sunt conjuncturale. Februarie nu s-au facut veniturile cu mai bine de un miliard de RON, datorita blocajului in transporturi, a viscolului, nu se rezolvase problema Greciei, toate analizele pe care le-am facut inainte de discurs...

- Noi am sacrificat o data romanii ca sa protejam economia si ca sa o facem in continuare ar fi incorect.

- Nu as vrea sa auziti de la mine, ca maine aud iar ca presedintele a dat directive Guvernului. Va rog sa va adresati Guvernului (in chestiunea eventualei mariri a pensiilor in 2012 - n. red.).

- Constat ca se intampla lucruri, spre exemplu este un rechizitoriu care viza furnizare de energie catre baietii destepti si s-au produs pagube in contractul Hidroelectrica - baietii destepti si continua acum analiza perioadei 2005 -, se va face o completare a dosarului, era o chestiune care m-a multumit cum a abordat-o Parchetul. Cand se constata prin expertiza o pierdere de 126 de milioane de euro, cred ca vom avea condamnari.

- Eu sunt convins ca da. Daca statul de multe ori isi neglijeaza salariatii, si nu ma refer numai la venituri...uitati-va la dascali, medici, amaratii din Afganistan, statul ii neglijeaza, poate si din cauze obiective, resursele. Nu am intalnit companii serioase in sectorul privat care cand au putut sa nu creasca veniturile salariatilor. Daca va fi o crestere economica vor fi cresteri de venituri in sectorul privat.

Problema Petrom

- A facut deja Consiliul Concurentei, a aplicat o amenda de 300 de milioane de euro companiilor petroliere din Romania. Uitati-va la contractele semnate in timpul guvernarii Nastase. Cred ca este momentul potrivit, 2014, cand trebuie rediscutata redeventa si atunci Petromul trebuie sa stie ca redeventele in Romania nu vor fi mai mici decat in statele arabe.

- Eu nu le-as mai lasa la consum, ca venituri la bugetul de stat, le-as face un fond de dezvoltare. Cum face Norvegia - varsa redeventele intr-un fond de dezvoltare. Redeventa la Petrom este mizera, extrem de incorect negociata, dar la fel este situatia la pietris, ape minerale, si multe altele. Trebuie o schimbare.

Vasile Blaga pentru Capitala

- Eu l-as contracandida...de ce n-ar candida un greu, Vasile Blaga? Mai trage o data! Mai incerci o data! (la Primaria Bucurestiului - n. red.) Vasile Blaga ar putea fi un candidat de calibru al PDL. Poate fi...Monica Macovei. Pe Sorin Oprescu il poti bate cu unul la fel ca el, dar mai istet, ori cu unul care este total opus, o Monica Macovei. Dar trebuie sa mai aiba o calitate cel care il contracadideaza: sa ii spuna lui Oprescu in fata ce a facut - niciun proiect in Bucuresti nu este gandit, conceput de Oprescu. Pasajul Basarab e facut de mine.. ala cu autostrada suspendata nu a reusit. Ala de la Unirii cu caprioare...nu am vazut niciun paun, nicio caprioara.

- Poate candideaza (Blaga - n. red.), cine stie? Tot timpul le multumesc. Si acum le multumesc. Pentru locale... In partid nu trebuie sa blochezi ascensiunea, PDL a avut sansa sa-si creeze o noua linie de oameni politici, probabil din cei numiti acum o sa inmugureasca un ministru-doi... dar nu poti sa nu castigi o primarie!

- Sa spui: greu! Voi le spuneti, presa, grei ai PDL. Ai pretentia sa fii greu, dar obiectivul tau sa fie sa te asezi la umbra unui colegiu, parca nu e asa greu, nu?

- A fost un partid care nu a obstructionat justitia chiar daca s-a adresat oamenilor buni.

Ungureanu poate candida

- Pot sa va dau un raspuns tipic pentru Ungureanu? Suntem doi care nu putem candida in Romania: eu si Ion Iliescu, in rest toata lumea, inclusiv Ungureanu, poate candida. Eu am lucrat cu el mult. El isi poate crea singur o sansa extraordinara daca reuseste in acest mandat, cand are de facut lucruri extraordinare: absorbtia fondurilor si Legea Sanatatii, marele meu esec, dar trebuie sa se revina asupra ei. Eu am gresit cum am prezentat-o, cum am vrut sa o imping catre o trecere rapida in Parlament...

- Stiu cine face bani, cine protejeaza actualul sistem sa nu se schimbe...Asta ii viza, ei erau direct vizati prin noua legislatie sa nu se mai poata intampla asa ceva.

- O rezistenta majora este in unele partide, inclusiv in arcul guvernamental, in Ministerul Sanatatii, si la incompetenti cu titluri inalte. Isi spun profesor doctor, sefi de spitale de sectii. Unii. Pentru ca sunt si oameni geniali. Dar sunt destul de multi si in universitati, si spitale...scoaterea lor la suprafata nu rezolva problema. Vor veni cu morga profesorului, sa intrebe ce cauta matrozul sa ii invete sa faca reforma.

- PDL a inceput sa creada in Mihai Razvan Ungureanu, chiar daca de la bun inceput a fost agreat. Daca Ponta era ager, era premier, n-a fost sa fie. Eu sunt multumit cum se misca premierul, si in iesirile publice, a inceput sa puna degetul unde trebuie.

....

In ultima perioada, Traian Basescu a fost foarte activ in emisiunile mai multor posturi de televiziune.

Cea mai recenta aparitie a fost duminica seara, la B1 Tv, unde a declarat, printre altele, ca i-a propus, la consultari, liderului PSD, Victor Ponta, sa fie premier, dar acesta nu a raspuns.

Basescu: I-am propus lui Victor Ponta sa fie premier, dar nu a raspuns

"I-am propus lui Victor Ponta functia de prim-ministru", a declarat liderul de la Cotroceni, referindu-se la consultarile din 6 februarie 2012.

"Victor Ponta n-a raspuns nimic ... a raspuns Crin Antonescu [...] a raspuns Daniel Constantin. A fost o oferta facuta la consultarile de la Cotroceni. Nu a spus publicului", a adaugat seful statului, mentionand ca ar fi posibil ca "Victor Ponta sa aiba ceva pe constiinta, care inca nu poate fi spus public".

Potrivit lui Traian Basescu, invitat in emisiunea "La taifas cu Ion Cristoiu", transmisa de B1 TV, liderii din PDL stiau de propunerea pe care i-a facut-o lui Victor Ponta si "au fost pentru".

De asemenea, in conditiile in care liderii USL ar contesta veridicitatea acestor discutii, seful statului a declarat ca este dispus sa puna la dispozitie inregistrarile de la consultari.

Nu a durat mult si liderul PSD, Victor Ponta, a dezmintit informatia, asa cum anticipase presedintele Romaniei.

"Domnul Basescu spunea zilele trecute ca stabilise numirea lui Ungureanu inca din decembrie ca prim-ministru si ca nu ar fi numit pe cineva din USL sau pe mine premier. Deci declaratia din seara aceasta este o declaratie de duminica seara, la restaurant. Nu este nimic adevarat in aceasta declaratie. E ca duminica seara, la carciuma, cand te lauzi sau inventezi", a replicat Ponta, pentru Mediafax.

In aceste conditii, Traian Basescu i-a inmanat lui Ion Cristoiu stenograma in cauza.

Eveniment Quarterly Report

O nouă întâlnire a lui Klaus Iohannis cu liderii europeni. Evenimentele importante la care participă șeful statului
O nouă întâlnire a lui Klaus Iohannis cu liderii europeni. Evenimentele importante la care participă șeful statului
Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi, la Granada, la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), urmând ca vineri să fie prezent la reuniunea informală a...
Propaganda politică, interzisă în școli și în vecinătate. Proiectul inițiat după ”atacul de tip legionaro-fascist” al AUR la SNSPA
Propaganda politică, interzisă în școli și în vecinătate. Proiectul inițiat după ”atacul de tip legionaro-fascist” al AUR la SNSPA
Partidul REPER a inițiat o propunere legislativă de modificare şi clarificare a legii educaţiei, în urma ”incidentului de natură fascistă” desfăşurat de AUR într-o instituţie...
#Basescu Ponta premier, #Basescu USL alegeri, #Basescu Udrea, #Basescu Putere Opozitie alegeri , #presedinte