Basescu predica democratia englezilor

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 07 Iunie 2011, ora 18:25
3049 citiri
Basescu predica democratia englezilor
Foto: Adevarul

Traian Basescu nu rateaza nicio ocazie pentru a-si exprima noua viziune despre stat, democratie si comunism. Mandru reprezentant al fostului regim, capitalist de succes, cu o avere frumusica, presedintele nostru incearca sa ne convinga cat de bine a inteles si sistemul comunist, si pe cel capitalist si, mai ales, cat de vizionar poate privi inspre viitorul plin de incertitudini.

In principiu, se stie, comunismul e prost, a esuat, iar exceptia China nu mai este fidela de mult timp principiilor de baza ale doctrinei lui Marx si Engels.

La fel, democratia si capitalismul s-au dovedit a fi, cu foarte multe paranteze si retineri, cel putin pana in prezent, cele mai onorabile si mai umane regimuri politice si economice. Ba, poate, s-ar putea spune ca pe masura ce statul intervine mai putin in economie, cu atat sansele ca acea tara sa se dezvolte normal si sanatos cresc. Perfect de acord, nimic de comentat.

Aflat in vizita in Marea Britanie, Traian Basescu a fost invitat la "London School of Economics and Political Science", unde presedintele a tinut un discurs despre ce inseamna societatea si ce obligatii are statul fata de cetateni.

In consecventa cu cele afirmate pana acum - va mai amintiti zicerile prezidentiale despre statul care "nu va mai reusi niciodata sa se ingrijeasca de fiecare cetatean"? - Traian Basescu si-a reluat temele ultraliberale ale statului minimal, unde intreaga responsabilitate (aproape) cade pe umerii fiecarui individ in parte. Din nou, nimic de comentat. Orice spirit responsabil, trebuie sa admita ca atat timp cat va astepta mereu sa i se dea, sa i se faca si sa primeasca, fie de la stat sau de la oricine altcineva, nu va putea emite pretentii la o dezvoltare sanatoasa si prospera.

Pentru ca nu exista nimic de comentat la nivelul afirmatiilor, sa incercam sa urmarim si firul realitatii vorbelor lui Traian Basescu.

Veti fi poate surprinsi sa constatati cat de multe asemanari exista intre fostul regim si prezentul lui 2011. Citam chiar din discursul presedintelui: "Vedeam cu totii, in jurul nostru, evidenta. Inegalitatile se adancisera. (...) Conflictele au fost suprimate doar in masura in care au fost suprimati si actorii acestora. Exploatarea cetatenilor era asumata chiar de Stat, in numele unei libertati de tip nou. Sistemul era intr-o criza permanenta" - Traian Basescu, "London School of Economics an Political Science".

Dintr-un ghinion teribil al destinului sau, poate, dintr-o ironie care doar unui "fost comunist" i se putea arata, aceste cuvinte dedicate regimului totalitar comunist se potrivesc, din nefericire, intr-o prea mare masura si actualului nostru prezent. Si atunci, la ce folos sa demonstram ca stim sa vorbim corect politic, daca realitatea de sub noi depaseste ruinele trecutului?

Mai mult, ce a ajuns astazi Romania, ca Traian Basescu sa aiba dreptul si curajul sa vorbeasca astfel, sa tina predici despre valoarea si virtutea democratiei si meritocratiei, capitalismului si liberalismului extrem? Cand singurii beneficiari ai regimului actual sunt, aproape fara exceptii, doar oamenii de partid sau afaceristii care sustin actuala guvernare, ce anume ne-ar mai putea face sa-i credem pe politicieni cand ii auzim vorbindu-ne despre valori, principii si democratie?

Cand politizarea a atins cote halucinante, iar competentele si pregatirea celor numiti in functii publice fac de rusine un popor intreg - exemple precum Udrea, Botis, Ialomitianu, Boc, Anastase, Igas, Boagiu, Ridzi sau Elena Basescu sunt edificatoare - cine si ce anume il mai face pe Traian Basescu sa predice valorile democratiei si capitalismului chiar celor care le-au aplicat primii in epoca moderna?

Cand insa omul care predica democratia si capitalismul a fost cel mai de succes reprezentant al comunismului, cand aceeasi persoana a fost, in capitalism, angajat mereu la stat, dar a reusit sa stranga o avere considerabila, iar precum domnia sa intregul sau anturaj, atunci nu ne mai ramane decat credinta ca acesti falsi apostoli ai valorilor umanitatii nu vor reusi sa distruga cu ipocrizia lor si ultimele sperante sincere ale celor cu adevarat liberi si drepti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Traian Basescu presedinte Romania, #Basescu democratie Londra, #Basescu democratie comunism Romania, #Basescu capitalism democratie , #presedinte