Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu despre intrarea in vigoare a Codurilor: Aruncam copilul in apa si vedem daca inoata (Video)

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 14:30
2673 citiri
Basescu despre intrarea in vigoare a Codurilor: Aruncam copilul in apa si vedem daca inoata (Video)
Foto: Digi 24

Traian Basescu a condus, luni, sedinta in care Consiliul Superior al Magistraturii isi alege noua conducere, dupa expirarea mandatului presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala.

La final de mandat, Haineala a facut un scurt bilant al institutiei. "Am oferit ocazia sa demonstram ca rezistam la seisme de magnitudine ridicata. Astept in continuare un CSM curajos. Daca am pierdut curajul, am pierdut tot. Rog CSM sa nu isi piarda curajul", a spus procurorul.

Presedintele tarii i-a dat cuvantul judecatorului Horatiu Dumbrava, fost presedinte al CSM. "Justitia nu are ce sa caute intr-un pact de coabitare politic, trabuie sa pastram echilibrul puterilor in stat", a spus acesta.

"S-ar putea ca justitia sa devina inca o data tema de campanie electorala, de aceea sper sa fim mai uniti anul acesta", a adaugat Dumbrava.

La randul sau, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a laudat activitatea Consiliului.

Basescu, despre noile Coduri: Aruncam copilul in apa si vedem daca inoata

La finalul discursurilor, Traian Basescu a laudat si el Consiliul pentru ca "a depasit momentele de criza, in 2013". Seful statului a adus in discutie aplicarea noului Cod Penal, intreband daca este asigurata baza umana si materiala necesara aplicarii noului Cod Penal. Robert Cazanciuc i-a raspuns ca da, explicand ca s-a "mers la Parchete pentru a vedea nevoia reala".

Seful statului a mai opinat ca "problema intrarii in vigoare a noilor Coduri este extrem de dezbatuta, fiind vacanta am avut timp sa ma mai uit si eu la televizor. Nu vreau ca justitia sa aiba o problema de imagine".

Legat de problemele semnalate de magistrati, in special cele de functionare a sistemului juridic, presedintele a mai spus ca "nu cred ca trebuie sa asteptam autoreglarea interna, care este un proces prea indelungat".

"Suntem pregatiti sa introducem Codurile sau nu?", a vrut presedintele tarii o concluzie. "Eu o sa vorbesc cu premierul, dar cineva trebuie sa aduca intr-o ordonanta de urgenta punctul de vedere al sistemului", a mai spus Basescu, adaugand ca "mai bine amanam din nou implementarea Codurilor decat sa ne trezim ca nu putem sa facem fata schimbarilor, sau sa avem lucrurile neclare". "Aruncam copilul in apa si vedem daca inoata", a mai spus presedintele, in legatura cu intrarea in vigoare a celor doua Coduri, la 1 februarie 2014.

"Cat isi ia un magistrat independenta, atat are"

"Daca urmariti spatiul public, sunt tot soiul de Casandre ale proorocirii pierderii independentei justitiei. Eu nu cred acest lucru si va spun acest lucru din convingere, nu din politete. Nu gasesc in Constitutie nici macar un element care sa puna sub discutie independenta justitiei. Justitia nu a existat in pactul de coabitare, acesta a vrut doar sa evite blocajele. Singurele probleme pe care le vad ar fi la procesul de numire al procurorilor. Din punctul meu de vedere, cat isi ia un magistrat independenta, atat are", a mai spus Traian Basescu.

Spre finalul sedintei, presedintele s-a adresat procurorului general Tiberiu Nitu, spunandu-i ca-l va mai suna atunci cand va simti nevoia.

"O sa va mai sun, dle procuror, pentru a veghea la buna functionare a institutiilor statului. O sa va sun nu pentru vreun dosar, ci pentru a afla lucruri despre functionarea sistemului. Nu va mai plangeti ca va sun pentru ca nu va sun pentru dosare", a mai spus seful statului.

In incheiere, Basescu le-a urat succes magistratilor, subliniind ca "este ultimul bilant de activitate" la care participa.

Huiduit la intrarea in sediul CSM

Inainte de a participa la sedinta, Traian Basescu a fost huiduit, la intrarea sediul CSM.

In jurul orei 13.00, atunci cand a intrat in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, Traian Basescu a fost intampinat de cativa protestatari care l-au huiduit si i-au cerut sa plece de la Palatul Cotroceni. Printre protestatari se afla si Cezar Avramuta, unul dintre protestatarii cunoscuti din Piata Universitatii.

Traian Basescu, huiduit la sediul CSM

Luni dimineata, in cadrul unei emisiuni la B1 TV, seful statului a apreciat ca este "o lacuna a legii" faptul ca in fiecare an trebuie facute alegeri pentru sefia CSM.

"Acolo e legea de asa natura, ii obliga la schimbarea sefilor in fiecare an. Cred ca este o lacuna a legii. E clar ca nu toti oamenii sunt de acelasi calibru in CSM sau cu acelasi nivel de credibilitate la opinia publica. Nu as spune ca sunt ingrijiorat ca alegerile de azi vor schimba un trend in justitie, ca oamenii cheie in justitie sunt presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti, ai DNA, DIICOT. Aici sunt cheile in justitie, CSM e cel care administreaza justitia, avand ca principale atributii si partea de inspectie si partea de aparare a prestigiului magistratilor", a afirmat presedintele la B1 TV.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Basescu sedinta CSM, #Basescu schimbare Coduri , #presedinte