Basescu: Prelungirea crizei in R.Moldova diminueaza interesul europenilor

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 13:29

   

Basescu: Prelungirea crizei in R.Moldova diminueaza interesul europenilor
Traian Basescu l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, prilej cu care cei doi sefi de stat si-au exprimat increderea in consolidarea relatiilor bilaterale si in parcursul european comun.

Seful statului roman a precizat, la finalul intalnirii, ca a fost abordata o gama intreaga de probleme interne si externe si a spus ca Romania isi doreste ca tara vecina sa fie condusa de "o alianta cat mai solida, care sa ii garanteze evolutia spre Europa".

De asemenea, cei doi sefi de stat au stabilit ca in cel mai scurt timp vor elabora planul de actiune privind parteneriatul strategic a carui declaratie a fost semnata cu fostul presedinte interimar Mihai Ghimpu.

Au fost trecute in revista prioritatile Republicii Moldova in raport cu Uniunea Europeana, iar Romania a dat asigurari ca va oferi tot sprijinul necesar.

In ceea ce priveste prioritatile in relatiile bilaterale, ele s-au concentrat in mod deosebit pe sectorul energetic, si mai ales pe elaborarea unor proiecte de interconectare a retelelor energetice si de transport gaze.

De asemenea, un subiect important pe agenda discutiilor a fost modul in care vor fi utilizati banii in cadrul Parteneriatului Estic.

La randul sau, presedintele Marian Lupu a precizat ca vizita permite aprofundarea relatiilor bilaterale cu Romania, in contextul european, mai larg. El a constatat un "progres deosebit in relatiile bilaterale pe parcursul anului 2010, in special pe dezvoltarea cadrului juridic", reamintind ca au fost semnate nu mai putin de 24 de instrumente juridice bilaterale in acest sens.

Presedintele interimar al Republicii Moldova a multumit Romaniei pentru sprijinul financiar acordat, de 100 de milioane de euro, si pentru sustinerea in demersul de integrare in Europa, si a anuntat o serie de noi proiecte intre cele doua tari, printre care si deschiderea consulatelor Romaniei la Ungheni si Balti Cahul.

Basescu: Prelungirea crizei politice diminueaza interesul europenilor pentru Republica Moldova

Intrebati de jurnalisti ce sanse intrevad ca Republica Moldova sa aiba cat mai curand un presedinte ales, nu interimar, si care ar fi consecintele unei eventuale dezbinari a Aliantei pentru Integrare Europeana, cei doi presedinti au afirmat la unison ca prelungirea actualei crize politice nu face bine acestei tari nici pe plan intern, nici pe plan extern.

"Fara a fi considerat amestec in treburile interne ale Republicii Moldova, noi privim cu speranta la AIE. E singura solutie politica care garanteaza evolutia spre vest a Republicii Moldova. Politic, o incurajam sa continue si sa ramane unita, ori de cate ori avem ocazia, si in mod direct si in interiorul organismelor europene. Prelungirea crizei politice nu face bine si exista riscul sa diminueze interesul europenilor pentru Republica Moldova", a declarat presedintele Traian Basescu, exprimandu-si convingerea ca politicienii moldoveni vor gasi resurse sa rezolve aceasta problema "in interes national".

La randul sau, Marian Lupu a apreciat ca prelungirea crizei politice in tara sa nu face bine, impactul fiind unul "dramatic" atat pe plan intern, existand riscul pierderii increderii electoratului, cat si in relatia cu partenerii europeni.

"Totul depinde de noi(...) vointa politica sa fie", a subliniat Marian Lupu.

Totodata, intrebat cand se intrevede o rezolvare a problemei transnistrene, Marian Lupu a spus ca este greu de dat un termen precis, dar problema poate fi rezolvata pentru ca, spre deosebire de multe alte conflicte inghetate, nu are un fundament relifios sau etnic, ci doar influente ideologice, provenite din dezmembrarea Uniunii Sovietice la inceputul anilor '90.

Noi negocieri pe aceasta tema vor avea loc in iunie, in format 5+2, cand exista sperante mari ca multe dintre obstacole vor fi depasite.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1847 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ETC
rank 1
Bulbasa Basescu a facut praf si imaginea Moldovei.
.
Dante Alighieri
rank 5
Ca si cum in UE
Il baga cineva in seama pe Basescu.
ETC
rank 1
Un gram de practica valoreaza cat tone de vorbarie.
Societatea romaneasca s-a fript o data cu Dej si Ceausescu si s-a mai fript inca o data cu Basescu, astfel incat acum lectia a fost invatata, sper.

Patriotismul este un argument geopolitic, un instrument de masura a securitatii nationale si un mod de a supravietui, ca natiune, in momente de criza.

Inseamna responsabilitate, spirit de raspundere, loialitate si puterea exemplului personal.

A construi infrastructura maritima, terestra si aeriana: autostrazi, si aeroporturi, porturi si scoli este o dovada de patriotism.

Puterea liderului ar trebui sa fie direct proportionala cu responsabilitatea institutionala pe care o are.
Nastratin
rank 1
Basescu e oracolul de la Bucuresti....e dreot cu unele scapari atunci cind ne ureaza Sa Traiti Bine!....
vrea sa zica Sa Muriti Bine!
lool
rank 5
DIMINUIAZA INTERESUL EUROPENILOR PENTRU....??? MOLDOVA E PAMANT RUSESC DE 70 DE ANI SI ASTA NU SE V-A SCHIMBA PREA USOR. MOLDOVENII IUBESC MAICA RUSIA.
.
razvanus
rank 5
ACESTA ESTE ADEVARUL
Dar Rusia nu va obosi deloc si asteapta sa revina partidul lor favorit pro-rusofon la putere PCRM condus de rusul VORONIN.
Din lupta UE-RUSIA doar europenii se satura, mai ales ca deja au pierdut Ucraina.
Dar noi Romanii nu vem voie sa renuntam la fratii nostri.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor