Basescu, premier in interes electoral

Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 19:54
4131 citiri
Basescu, premier in interes electoral
Foto: Gandul

Din timp in timp se vantura in spatiul public ideea Basescu - prim-ministru. De obicei, prin lansarea in prime-time a unui astfel de proiect politic se pregateste opinia publica si se testeaza piata sondajelor de opinie ori macar se incearca introducerea unui nou item in grila sociologilor.

Subiectul reapare periodic, iar cel ce il repune in discutie este adesea Traian Basescu. Fiind cel mai inalt demnitar al statului roman, e firesc sa ne preocupe motivele si eventuala evolutie ale acestei ipoteze de lucru.

Oglinda, oglinjoara...

Nu se cunosc bine cauzele si obiectivele pentru care presedintele arunca pe piata zvonurilor aceasta provocare, dar se pot intui.

Se considera de catre ai sai ca vrea sa salveze Romania, asa cum lasa el insusi a se intelege. Adversarii, insa, deloc putini, cred ca Traian Basescu vrea sa se salveze doar pe el insusi. Desi nu e exclus sa fie vorba despre amandoua, cel mai plauzibil pare interesul electoral. De demonstrat.

A afirmat in mai multe randuri ca experienta si expertiza il recomanda pentru functia de premier, elementul nou fiind acum ca e dispus sa faca acest lucru "pe contract". Garantii sau promisiuni? Intr-un an de zile, ar "pune tara pe sine", "ar curata ce este de curatat", deoarece institutiile statului nu au fost in stare si "nici Emil Boc nu a facut... acest lucru capital", singura conditie fiind sa i se "lase tara" pe mana.

A sarit tara de pe linie?

Ce vrea sa insemne a pune tara pe sine? Doar a curata-o si a o repara ca pe o ustensila gospodareasca? De 25 ani se tot repara, dar se vede treaba ca nu e de-ajuns. Mai e nevoie si de piese noi, de investitii masive, de capital valoros, inclusiv uman. Si apoi tara a mai fost pusa candva pe o linie care trebuia s-o duca neabatut spre zenit, spre "steaua cea de sus", spre "zari albastre"..., iar rezultatele s-au vazut in decembrie 1989.

Odata lansata ideea in spatiul public, scenariul dlui Basescu prinde contur. Reactiile adversarilor, care nu s-au lasat prea mult asteptate, o dovedesc: "Doamne fereste, mi se pare un film de groaza! A fost prim-ministru pe vremea lui Boc, domnul Basescu, si ati vazut ce prim-ministru a fost!" a exclamat Victor Ponta.

Cine cu cine nu negociaza

A intrat in joc apoi si Crin Antonescu: "Domnul Basescu doreste sa fie prim-ministru,... doreste sa fie liderul dreptei din Romania", dar, cu toate ca isi doreste voturile lui Traian Basescu, nici el, nici liberalii nu vor negocia cu actualul presedinte... "Personajele, samsarii de voturi, fie ei si politicieni importanti ca domnul Basescu, sunt altceva si nu am ce sa negociez cu domnul Basescu, nici in turul al doilea".

Interesant este ca liderul liberal vine cu aceasta declaratie dupa ce presedintele i-a ridicat o importanta minge la fileu: "Crin Antonescu va fi sustinut in turul al doilea de toata dreapta si este de preferat unui plagiator".

Sa fie vorba despre invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, asa cum gloseaza pesedistii si cateva televiziuni?

Constitutia, un moft?

Cine a fost, insa, atent la termenii folositi de Traian Basescu si-a dat seama ca actualul locatar de la Cotroceni cunoaste bine dedesubturile politicii romanesti: nici vorba de prerogative constitutionale, ci de intelegeri cu viitorii politicieni majoritari care "ii pot da tara" pe mana, lasandu-l apoi sa-si faca treaba. Ca si cum ai angaja pe cineva sa-ti repare casa, masina, soba...

Or intr-o democratie asa ceva nu se poate, ci doar intr-o tara in care puterea o detine un singur om sau un clan, o tara la mana mafiotilor in care nu exista democratie, nici stat de drept. In Romania, Constitutia spune ca prim-ministrul apartine partidului sau coalitiei castigatoare a scrutinului, partid si coalitie care trebuie sa alcatuiasca o majoritate de guvernamant sustinatoare in Parlament a deciziilor propriului guvern.

Batalie pentru viitor

Iar dl Basescu stie bine ca o astfel de manevra n-ar fi acceptata de catre Parlament, nici de catre CCR ori de catre CE in ruptul capului. Iata de ce pare mai plauzibil un obiectiv electoral: Traian Basescu are nevoie de un bagaj cat mai mare de voturi pentru a putea negocia de pe pozitii de forta o anume situatie post-mandat, de la un iluzoriu jilt la Palatul Victoria, la oricare altul care sa-i ofere sansa de a ramane in prim-planul politicii romanesti. Q.e.d.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Basescu premier proiect politic, #Basescu premier Ponta, #Basescu premier Antonescu , #presedinte