Basescu: Prezenta mea la intronizarea mitropolitului Olteniei e un act de patriotism

Duminica, 27 Iulie 2008, ora 15:57
2129 citiri
Basescu: Prezenta mea la intronizarea mitropolitului Olteniei e un act de patriotism

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, in discursul de la ceremonia de intronizare a noului mitropolit al Olteniei, ca prezenta sa la acest eveniment este "un act de patriotism".

"Prezenta mea la intronizarea mitropolitului Olteniei o consider a fi un act de patriotism. Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este biserica noastra nationala, este parte din fibra acestui popor, informeaza, duminica, NewsIn.

Mitropolia Olteniei este pentru noi toti, romanii, un spatiu de cultura si spiritualitate, mostenitoare a Mitropoliei Severinului, infiintata la 1370.

Tismana, ctitoriile domnitorului martir Constantin Brancoveanu, Cozia, Polovragi sau Hurezi, sunt doar cateva exemple de cultura sfanta romaneasca, europeana si cultura sfanta a lumii prin introducerea acestor manastiri in patrimoniul UNESCO", a declarat presedintele, omitand sa spuna ca, in Romania, pe langa BOR, exista inca 16 biserici nationale recunoscute, scrie NewsIn.

Duminica, la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, a avut loc ceremonia de intronizarea a noului mitropolit al Olteniei, IPS Irineu Slatineanu. Sluja de intronizare, la care au asistat cateva sute de invitati si peste o mie de credinciosi, a fost oficiata un sobor de arhierei, membri ai Sfantului Sinod, in frunte cu Patriarhul Daniel.

La ceremonie au participat, pe langa reprezentanti ai autoritatilor locale, presedintele Traian Basescu, liderul PSD, senatorul Mircea Geoana, parlamentari doljeni si personalitati ale Doljului.

Accesul in biserica, acolo unde este oficiata slujba, s-a facut numai pe baza invitatiilor, pentru credinciosi fiind amplasate doua ecrane chiar in curtea Catedralei Mitropolitane.

Ceremonia a fost precedata de slujba Sfintei Liturghii care a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Inalt Prea Sfintitul Irineu Slatineanul, arhiereu al Episcopiei Ramnicului, a fost ales Mitropolit al Olteniei prin votul membrilor Sfantului Sinod, in detrimentul lui Vincentiu Ploiesteanul, episcop-vicar patriarhal.

Scaunul de Mitropolit al Olteniei a ramas neocupat dupa ce IPS Teofan Savu, fostul mitropolit al Olteniei, a fost ales mitropolit al Moldovei si Bucovinei. 150 de jandarmi si 80 de politisti au asigurat, incepand inca de vineri - 25 iulie, paza, ordinea si fluidizarea traficului in zona Catedralei Mitropolitane "Sfantul Dumitru" din Craiova.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Traian Basescu, #Intronizare, #Oltenia, #mitropolit, #Irineu , #presedinte