Basescu, prima declaratie de la revenirea la Cotroceni: Nu ma mai schimba nimic

Autor: Ana Ilie
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 19:50
20305 citiri
Basescu, prima declaratie de la revenirea la Cotroceni: Nu ma mai schimba nimic

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, in prima sa declaratie de presa de la Palatul Cotroceni, dupa tentativa de demitere a sa din fruntea statului, ca stilul sau de a conduce nu se va schimba. Cu toate acestea, Basescu i-a uimit pe jurnalisti cu raspunsuri la care nimeni nu s-ar fi asteptat: "No comment".

Presedintele a inceput prin a preciza ca merge la Bruxelles pentru discutii cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu comisarul pentru Justitie, Viviane Reding.

Scopul vizitei de lucru a lui Basescu este restabiliraea increderii in romani. Presedintele considera ca Romania a iesit slabita din conflictul intern si crede ca evenimentele de vara aceasta au generat o criza de incredere in tara noastra.

Basescu a facut apoi un apel la intreaga clasa politica, in care s-a inclus si pe sine, sa existe un deplin consens in chestiunile europene, pentru ca romanii sa nu ajunga sa plateasca pentru indecizia politicienilor.

Presedintele a subliniat ca a revenit la Cotroceni neschimbat si nu va renunta la cateva principii: independenta Justitiei, neamestecul politic in structurile de securitate nationala si setul de obligatii pe care le are presedintele.

Ziare.com a prezentat principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:

- In cursul zilei de maine (vineri - n.red.) o sa fac o vizita de lucru la Bruxelles. Am intalniri programate cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu comisarul pentru Justitie, Viviane Reding. Vizita de lucru o fac la solicitarea mea, pentru ca am considerat necesar sa discut cateva din problemele de actualitate pentru Romania dar si UE. Este categoric in plina desfasurare un proces rapid de schimbare a UE si sunt procese particulare de interes pentru Romania.

- In ceea ce priveste, interesele particulare ale Romanniei, un subiect va fi MCV. Dupa evenimentele din 3-6 iulie, CE a decis sa solicite pentru Romania un raport suplimentar care vizeaza statul de drept. Este pentru mine si Romania de interes major sa vedem exact abordarile pe care le are CE si doamna Reding cu privire la acest raport.

- Raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie si de tergiversarile de dupa terminarea referendumului, mesajul meu va fi precis: institutiile Romaniei au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentara si nu este de neglijat sprijinul politic pe care l-au primit de la CE, lideri europeni, lideri NATO.

- Cred ca nu este de natura a ne favoriza faptul ca Parlamentul a respins solicitarea parchetelor de a ridica imunitatea pentru doi membri ai Parlamentului, nu sunt de bun augur atacurile la adresa Justitiei si angrenarea unor politicieni importanti in auto-denunturile pentru participarea la referendum. Se ancheteaza eventuale fraude, daca sunt, nicidecum nu se pune sub semnul intrebarii dreptul de a participa la referendum.

- Un alt subiect este legat de Schengen. Pozitia mea e neschimbata: accesul este o chestiune tehnica, definita de tratatul de aderare, nu poate fi conexat cu alte conditionalitati.

- Un alt subiect este finantarea proiectului de cercetare ELI, este abrevierea de la Extreme Light Infrastructure, este derulat de Institutul de la Magurele, Romania a aplicat pentru finantare. Pentru noi este de interes accelerarea procedurii de acceptare.

- Voi relua discutia legata de extinderea cu un an a perioadei de utilizare a fondurilor europene, din pacate momentul optim a trecut, nu stiu daca mai poate fi reluat cu succes, avand in vedere ca am lansat solicitarea in Consiliul informal din 23 mai, fiind informal s-a luat doar nota, a urmat intalnirea cu presedintele Barroso in care i-am dat o nota scrisa si trebuia sa fie sustinuta in Consiliul din 28-29 iunie. Sa vedem daca poate fi reluat convingator, este o tatonare.

- Nu voi vorbi despre fonduri... stiu ca premierul Ponta merge luni, probabil va ridica el problema.

- Venind pe agenda europeana, ma intereseaza sa ma pun la curent cu evolutiile legate de cadrul fiscal din perioada 2014-2020. In timpul verii au avut loc discutii, ma intereseaza pozitia lui Barroso, a lui Rompuy, avand in vedere ca Romania trebuie sa ramana in beneficiar, chiar daca exista multe reticente la nivelul donatorilor.

- Romania are interes major ca politicile care vizeaza fondurile de coeziune si politica agricola comuna sa ramana favorabile reducerii decalajului dintre Romania si statele membre vechi.

- Vreau sa discut procesele de aprofundare a aderarii. Aceste procese au capatat viteza si v-as aminti ca numai in cursul acestui an am adoptat Tratatul fiscal, a devenit functional si Mecanismul economic de Stabilitate, s-a lansat teza uniunii bancare si are si un termen foarte scurt de intrare in functiune, in trepte. La 1 ianuarie 2013, se preconizeaza intrarea in procesul de realizare a uniunii bancare.

- Comentariu personal - alaturi de Mecanismul de Stabilitate, realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania. MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile pentru ca Romania exporta in aceste state, cum deasemeni nu avem niciun motiv sa fim impotriva uniunii bancare, ce va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai. Romania avand o piata dominata de banci din zona euro, pentru noi este un avantaj, chiar daca indirect. Le sustinem fara rezerve. Avem o singura rezerva, ca procesul de realizare a uniunii bancare sa nu se realizeze strict pentru bancile din zona euro.

- Daca vreti un element esential in a fi convingatori in solicitarile noastre este legat de mentinerea tintei noastre de aderare la zona euro care trebuie sa fie 2015. Doar daca viata ne va demonstra ca nu putem, ar trebui sa modificam tinta. In acest moment, nu avem niciun motiv.

- Unul din obiectivele noastre a fost legat de acest lucru, pentru a participa la decizii, pentru a fi atenti daca s-ar pune problema modificarii criteriilor de aderare la zona euro, printre altele.

- Viteza pe care a luat-o procesul de integrare a statelor in UE este deja mare. Este bine ca acest tren cand trece, sa ne urcam in el. Riscul de a nu indeplini criteriile, de a sta sa chibzuim politic cum ne e mai bine, este major si exista riscul ca trenul sa treaca si sa nu mai revina. Stiu care este abordarea si sunt state care nu au timp sa stea dupa cei care nu au timp sa ia decizii in timp util.

- Fac un apel la toate partidele ca in ceea ce priveste abordarile europene sa existe un deplin consens, pentru ca altfel riscam enorm si cei care vor plati factura sunt romanii. O astfel de abordare inseamna seriozitate si consecventa, sa nu lasi dubii asupra apartenentei tale la UE, care tinde si catre realizarea unei uniuni politice. Din acest punct de vedere, sunt un sustinator fara rezerve al proceselor care se desfasoara, dar degeaba le sustin eu daca nu vom reusi sa realizam o unitate in abordarea politicii europene. Am inceput sa aud analisti, politicieni, care se gandesc daca ne intereseaza sau nu zona euro. Va asigur ca ramanerea in afara euro ar fi o drama pentru Romania.

- Dincolo de asta, e obligatia care decurge din tratat. Noi avem o derogare, intrucat nu indeplineam criteriile, dar 2015 trebuie mentinut.

- Intervine o alta uniune, unde vom avea probleme majore si va trebui sa discutam - uniunea fiscala. Romania nu isi permite acelasi nivel de fiscalitate ca Franta, Germania. Acolo vom avea nevoie de perioada de tranzitie.

- Voi aborda in discutiile cu dna Reding problema minoritatii rrome. Dna Reding a propus crearea unui grup de state interesate care sa degaje solutii la nivel european. Teoria noastra veche, cand problema devenise stringenta in Italia, sa avem o proiectie a rezolvarii la nivel european, revine pe agenda. Atunci nu s-a finalizat, sa speram ca de data aceasta poate reusim sa desfasuram o politica la nivel european pentru ca problema rromilor nu se va rezolva nici intr-o zi nici punandu-i in avion, ci prin educatie. Oriunde s-ar afla trebuie sa aiba sansa la educatie in primul rand, si multe altele.

- Romania a iesit slabita din acest conflict intern si trebuie sa recunoastem ca ce s-a intamplat la noi in 3-6 pana pe 27 august a generat o criza de incredere in Romania. Este o pierdere mare si n-o vom acoperi cu declaratii, ci cu fapte.

- Acestea sunt gandurile cu care ma duc la Bruxelles. Doresc sa declansez procesul de redobandire a increderii in Romania si in capacitatea de a fi buni europeni. Romania nu are alta sansa decat a integrarii cat mai profunde in UE. Procesul de globalizare nu iarta pe nimeni, o tara ca Romania, ca Germania, nu poate face fata singura procesului de globalizare, va trebui sa regandim toata Europa daca vrem sa ne protejam cetatenii. Nu vorbeste si nu accepta nimeni pierderea identitatii nationale.

- Este clar ca niciunul din noi singur nu poate face fata in viitor efectelor proceselor de globalizare care nu mai sunt sub controlul politicienilor. Acesta este capitalismul, asta e competitia, asta e viata, daca vrem sa tindem la prosperitate.

Raspunsuri la intrebarile jurnalistilor

- Protestatarii de la Cotroceni - Mesajul meu l-ati auzit, in ceea ce priveste protestele - este un drept pe care cetatenii romani l-au castigat.

- Coabitarea cu premierul Ponta - Nu comentez.

- Inaugurarea noii sali de conferinte - Intrebati la biroul de presa, am vazut ieri cum arata.

- Dezbaterea din PE - Nu am cometarii cu privire la dezbaterile din Parlament.

- Cele sase solutii pentru recredibilizarea Romaniei - Au trecut, imi pare rau, lucruruile sunt mult mai grave, nu se mai pot intoarce.

- Ce fel de presedinte - Nu ma mai schimba nimic, e greu dupa 61 de ani.

- A treia suspendare - Bucurosi le-om duce toate (rade - n.red).

- Inalti oficiali europeni au actionat ca un agent electoral pentru presedintele suspendat - Este o exagerare a celor care au facut aceste declaratii, probabil a surprins pe multi, din necunoasterea Tratatului. Tratatul obliga CE sa reactioneze la derapajele din statele membre.

Daca nu era o reactie a CE, Comisia nu si-ar fi facut obligatiile care decurg din tratatul constitutiv. Reactiile au fost pe masura informatiilor pe care le-au primit si a convingerilor lor, probabil. Nu politice, ci constitutionale.

Poate cineva sa-mi spuna ce articol din Constitutie am incalcat in vederea suspendarii? Aceeasi intrebare mi-o pun si ei. Nu poti sa schimbi un presedinte doar pentru ca e impopular, e o problema pe care si-o pun multi. Cred ca aici a fost neintelegerea liderilor europeni si a CE.

- Apelul la clasa politica - Eu sunt parte a clasei politice, deci sunt parte a ceea ce s-a intamplat. Dar sunt lucruri cu care am revenit la Cotroceni si la care nu voi renunta: independenta Justitiei, vedeti ca continua atacurile, este de ne-negociat orice imixtiune politica in structurile de securitate nationala si este de ne-negociat setul de obligatii pe care le are presedintele.

Obligatiile constitutionale trebuie sa mi le fac. Mi-a venit dimineata pe birou acordul cu FMI, semnat de premier, tentatia a fost sa spun ca n-am fost aici cand s-a negociat, nu stiu ce s-a stabilit, am vrut sa-l trimit Guvernului, sa-i dea drumul fara semnatura mea.

Uitandu-ma in legea tratatelor, am vazut ca nu se poate fara semnatura mea. Am sa-l semnez, desi nu am avut nicio contributie, vorbesc de ajustarea care s-a facut. Deci n-am cum sa renunt la atributiuni ale functiei, indiferent cate procente am in sondaje.

- Comentariile presedintelui Lituaniei - M-ati vazut pe mine agitat in ultima perioada, chiar si la garaj? Presupun ca nu mi s-a adresat. Eu doar spun, cei care au misiunea sa comenteze sunt cei din presa. Este o femeie extrem de prestigioasa, un om care stie ce spune, a fost comisar pentru buget, n-as vrea sa-i comentez declaratiile.

Basescu merge vineri la Bruxelles

Vineri, presedintele Basescu se intalneste, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu comisarul pentru justitie, Viviane Reding.

Va fi prima vizita externa pe care seful statului o efectueaza dupa invalidarea referendumului de demitere.

Pe agenda oficiala a intalnirilor de vineri figureaza si o declaratie comuna de presa cu Herman Van Rompuy.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Comentarii