Basescu: Prima transa de la FMI a fost virata marti (Video)

Marti, 05 Mai 2009, ora 19:17
1590 citiri
Basescu: Prima transa de la FMI a fost virata marti (Video)

Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata marti, su urmeaza sa ajunga, cel mai tarziu miercuri, la Banca Nationala a Romaniei (BNR), a anuntat presedintele Traian Basescu la intalnirea cu Consiliul Investitorilor Straini.

Consiliul executiv al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, luni, acordul de tip stand-by covenit cu Romania, pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde de euro.

Informatia a fost confirmata de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Potrivit acestuia, care participa la o emisiune a Realitatea Tv, Romania va primi, in cel mai scurt timp, prima transa, in valoare de 5 miliarde de euro, suma care urmeaza sa intre la Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru sustinerea rezervei valutare si relansarea economiei romanesti.

In 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Conform calendarului stabilit de guvernatii romani si reprezentantii FMI, prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare.

Acordul are patru conditii majore, prima constand in rectificarea bugetara deja aprobata prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1% din produsul intern brut (PIB).

De asemenea, in cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde de lei.

Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Basescu FMI Romania, #bani FMI transa, #acord Romania FMI , #presedinte