Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: Productivitatea muncii, cea mai scazuta din UE, desi stam multe ore la birou

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 19:13
2018 citiri
Basescu: Productivitatea muncii, cea mai scazuta din UE, desi stam multe ore la birou
Foto: Facebook

Presedintele Traian Basescu a prezentat cateva dintre concluziile Consiliului European de vara de la Bruxelles, afirmand ca Romania are o productivitate si o eficienta ale muncii foarte scazute, somaj mare in randul tinerilor, dar si probleme mari la capitolul sanatate.

"Se constata ca avem o productivitate a muncii foarte scazuta. Se constata ca muncim foarte mult, dar cand vorbim de productivitate avem aproape cea mai scazuta productivitate din Uniunea Europeana. Este fundamental, ca, daca tot suntem primii la munca, sa fim oarecum productivi, sau mai productivi decat suntem. Stam foarte multe ore la serviciu, dar nu avem productivitate", a spus Basescu, vineri, dupa incheierea lucrarilor Consiliului European de la Bruxelles.

Totodata, seful statului a remarcat si somajul crescut al tinerilor romani, precum si procentul acestora care nici nu lucreaza, dar nici nu se afla la scoala: "Avem o rata foarte mare, de 16,8 la suta, a tinerilor care nu sunt nici la scoala, nici la munca, ceea ce trebuie sa fie un semnal de alarma foarte consistent".

"Un obiectiv pe care ni-l fixeaza Consiliul European este sa generam politici de reducere a riscului de saracie. In risc de saracie se afla circa 40 la suta din populatia Romaniei - prin politicile pe care le facem, sa nu ii impingem pe cei care se afla in risc de saracie in situatia de saracie", a precizat presedintele.

Acord pentru bugetul UE: Mai multi bani pentru combaterea somajului in randul tinerilor (Video)

Acesta a mai spus ca tinerii din tara trebuie ajutati mai mult, astfel ca in bugetul exercitiului financiar 2014-2020 s-au alocat sase miliarde de euro pentru creare de locuri de munca pentru tineri, care vor fi cheltuiti in 2014 si in 2015, dintre care 400 de milioane de euro pentru Romania, pentru persoanele defavorizate din mediul rural si din cel urban si pentru reducerea somajului in randul tinerilor.

Basescu pleaca la Consiliul European de vara

"Ce este insa extrem de important: Avand in vedere ca acesti bani trebuie cheltuiti, este foarte important ca guvernele nationale sa realizeze un plan, un program de implementare a acestei prioritati - reducerea somajului in randul tinerilor. (...) Nu exclud posibilitatea ca statele care nu au capacitatea de a cheltui corespunzator banii, sa fie redistribuiti", a explicat Traian Basescu.

Seful statului a mai subliniat ca cele 400 de milioane de euro se vor indrepta catre trei zone in care somajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani este de peste 25 la suta - Sud Muntenia, Centru si Sud-Est, dar si ca Romania nu va primi bani de la Comisia Europeana fara sa prezinte un plan.

Deficiente ale Romaniei

Printre deficientele constatate de Consiliul European in Romania se numara si cele legate de sistemul de sanatate, pentru care sunt facute si unele recomandari.

"Este observata utilizarea ineficienta a resurselor pentru sistemul de sanatate. Se mentioneaza ca avem un numar excesiv de zile de spitalizare, (...) sa mutam cheltuielile pe preventie si pe tratamentul in ambulatoriu, ceea ce ridica foarte mult cheltuielile nejustificate ale sistemului", a explicat presedintele.

Uniunea Bancara si falimentul bancilor

In ce priveste Uniunea Bancara, Basescu a spus ca Romania a aderat deja la aceasta uniune, precizand ca s-au luat decizii care prevad cine va plati in caz de faliment al bancilor.

"Pana acum, plateau statele costurile falimentului unei banci. Acum primii care platesc sunt actionarii. Pot fi si creditorii, iar statele doar la cat s-au angajat prin garantia statului - depozite pana la 100 de mii de euro, dar statul va fi ultimul care vine, daca asta va fi optiunea.

Se va incerca acoperirea costurilor unui faliment in primul rand de la actionari, in al doilea rand de la creditori, in al treilea rand de la stat. Cipru este un test asupra modului in care va functiona acest pilon de acoperire a pierderilor in cazul unui faliment", a subliniat seful statului.

Nu in ultimul rand, acesta a mai spus ca Letonia va trece la moneda euro incepand cu 1 ianuarie 2014.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Traian Basescu somaj Romania, #Basescu productivitate Romania, #Basescu concluzii Consiliul European , #presedinte