Basescu: Propunerea privind numirea lui Robert Cazanciuc la Justitie, acceptabila (Video)

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 22:00
4405 citiri
Basescu: Propunerea privind numirea lui Robert Cazanciuc la Justitie, acceptabila (Video)

Presedintele Traian Basescu considera ca propunerea privind numirea lui Robert Cazanciuc la Ministerul Justitiei este acceptabila, cu toate ca in trecut a avut "niste reactii" la adresa acestuia.

"Consider propunerea acceptabila, chiar daca am mai avut niste reactii la adresa sa cand se punea problema sa fie procuror general. Nu cred ca reactia a fost neaparat indreptatita atunci cand am avut-o, la vremea aceea nu eram informat ca nu este implicat.

A fost o reactie pentru care dl Cazanciuc nu a avut nicio vina, vina a fost doar a mea, ca nu am fost bine informat si l-am pus la pachet cu alt procuror care avea probleme", a declarat Traian Basescu, joi seara, la Digi24.

Seful statului a precizat ca ceremonia de investitura a noului ministru al Justitiei va avea loc, probabil, luni seara.

"Indiferent cand il trimite (Victor Ponta - n.red.), decretul, asa cum a fost emis, este demisie cu data de 15 aprilie. Impreuna cu premierul am stabilit sa nu existe nici macar o zi de incompatibilitate, fiind vorba de ministrul Justitiei si atunci, pe 15 seara, probabil, va fi ceremonia de investitura pentru ministrul Justitiei", a Traian explicat Basescu.

Presedintele a mentionat ca inca de saptamana trecuta se prefigura ca solutie pentru Ministerul Justitiei Robert Cazanciuc si inca de atunci i-a spus premierului Ponta ca nu se va opune.

"Robert Cazanciuc a fost singura propunere a lui Victor Ponta si am acceptat-o imediat. Am discutat si saptamana trecuta, la CSAT. Se prefigura ca solutie, am spus de atunci ca nu am nimic impotriva. Stiu ca a mai privit in stanga, in dreapta, dar nu cred ca e o alegere proasta.

Ma astept sa fie mai bun decat Mona Pivniceru, desi e un aspect care poate da interpretari. Presedintele CSM e procuror, ministrul Justitiei e procuror. Cred ca trebuie sa privim cu mai multa atentie aici", a mai declarat Traian Basescu.

Basescu, optimist in legatura cu situatia economica a tarii

In ceea ce priveste situatia economica a tarii, presedintele se declara optimist.

"Chiar daca deranjez pe cineva, pot sa va spun ca Romania este stabilizata macroeconomic si ca veniturille pe primele trei luni s-au facut la nivelul prognozat. Nu inteleg de ce este agitatie pe piata. Semnele sunt bune. Sunt comenzi pentru industrie cu 10% mai mult decat nivelul anului trecut.

Avem o crestere foarte puternica in ianuarie si februarie la exporturile in afara spatiului comunitar, ceea ce arata ca firmele si-au reorientat apetitul de a vinde la export, uitandu-se cu atentie si la pietele traditionale", a spus seful statului.

Presedintele Romaniei, despre protestele de la Dacia

Traian Basescu nu crede ca cei din conducerea uzinei Dacia ar putea muta fabrica din cauza protestelor din ultima vreme, insa ii avertizeaza inca o data pe liderii de sindicat.

"Ori de cate ori am vizitat uzina le-am spus liderilor de sindicat 'Atentie cat presati in salarii'. Aici va fi cheia. In momentul in care produci masini foarte ieftine, riscul de intrare in zona de nerentabilitate este major. Sunt convins ca exista destula maturitate si la sindicate si la patronate sa stie unde se opresc", a spus Basescu.

Basescu: Romgaz la Bucuresti? O prostie

Basescu, despre mutarea Romgaz la Bucuresti: O prostie

Seful statului s-a declarat chiar amuzat de propunerea de a muta Romgaz la Bucuresti, adaugand ca acest lucru este o prostie, deoarece este o traditie ca Romgaz si Transgaz sa fie la Medias.

"O prostie. Ma scuzati. E o traditie sa fie la Medias. Am mai auzit ideea asta si intr-o guvernare anterioara. Nu are rost sa o muti. Sa punem rudele noastre in locul rudelor lor? (...) E o mare greseala. De ce sa stramuti mutarea? Acolo sunt formate echipe de interventie de specialisti, au locuinte acolo", crede el.

Ce spune Basescu despre oprirea finantarii bisericilor

"Cand vom termina procesul de restituire, poate putem gandi un proces de finantare autonom. In mediul rural este singura forma eficienta garantata de educare a populatiei. Daca am sti toti cele zece porunci, ar fi bine. De la preot le mai auzi.

Nu suntem in situatia in care Biserica Ortodoxa prin avutie sa stea pe picioarele ei, pe ceea ce produce", a adaugat Basescu.

Basescu: Il apreciez foarte mult pe Daniel Morar

Basescu: Il apreciez foarte mult pe Daniel Morar

Traian Basescu a mai spus, joi seara, ca apreciaza foarte mult activitatea lui Daniel Morar, dar ca neavand sustinere nu poate face nimic.

"Il apreciez foarte mult, dar sunt lucruri pe care le poti face, lucruri pe care nu le poti face. Eu nu am un Guvern care sa provina dintr-un partid care sa ma fi sustinut. Am un Guvern cu 70% majoritate. Orice regula spune ca nu poti sa ramai intepenit in proiectul tau cand nu mai ai nici macar un partidulet in spate, ca m-am despartit de PDL", a spus presedintele.

Despre ce dosare s-a interesat Basescu?

Seful statului spune ca el s-a interesat de un singur dosar in cariera sa, cel de terorism al lui Omar Haissam, in rest totul este inventat.

"Nu exista procuror sau judecator care sa spuna ca 'presedintele ne-a sunat sa ne spuna mai lasati-o moarta cu un dosar'. Perceptia este construita de infractori. Avem multi infractori care se plimba la televizor.

Cea mai concludenta este povestea legata de Adrian Nastase. Asa a tinut-o opt luni cat a stat la Jilava. Dar el stie ca in dosarele alea are numai reclamatii de la colegii lui, fostii lui colegi de partid", a precizat Traian Basescu.

Basescu: Antonescu mai si viseaza, are o obsesie

Basescu: Ar fi o catastrofa pentru Romania sa fie Crin Antonescu presedinte

Presedintele a discutat si despre cel care intentioneaza sa ii ia locul la Cotroceni, Crin Antonescu, despre care spune ca a dezvoltat o obsesie pentru el.

"Antonescu e un om care nu are responsabilitate cum arata Romania in exterior.

Antonescu nici nu are valorile astea, nu le intelege, nu il intereseaza. Un prim ministru se loveste de ele. (..) Antonescu mai si viseaza, are o obsesie. Cand nu ai responsabilitatea asta, e usor sa o faci pe Crin Antonescu. Nu e lider politic mai decredibilizat decat Antonescu pe exterior. Ar fi o catastrofa pentru Romania sa il avem presedinte maine pe Antonescu", sustine Basescu.

Presedintele, despre regionalizare

Traian Basescu a comentat regionalizarea sub forma promovata de actualul Guvern, criticand ceea ce i se pare nepotrivit.

"Aici greseste Guvernul; nu in primul rand Guvernul, ci majoritatea parlamentara. Ca si la Constitutie. Primul lucru facut si la Constitutie si la regionalizare e sa stabileasca ce vor. Fiecare primar se vede guvernator. (...) Ideea e sa aduci la nivel regional toate directiile si sa lasi decizia la comuna, la municipiu, la oras. Avem comune cu 800-1000 de oameni. N-ar trebui sa existe comuna cu mai putin de 10.000 de oameni. Trebuie sa faci toate comunele viabile, sa se poata autofinanta", a sustinut seful statului.

Basescu, despre Kim Jong Un: Un sef de stat imatur. Omusor fara creier

Basescu, despre Kim Jong Un: Un sef de stat imatur. Omusor fara creier

Un alt subiect discutat de Basescu a fost situatia din Peninsula Coreeana. Presedintele Romaniei l-a numit pe Kim Jong Un, conducatorul Coreei de Nord, "un sef de stat imatur".

"Rog sa fiu scuzat. Eu nu am vorbit dur niciodata despre un alt sef de stat. Aici trebuie sa va spun ca avem de-a face cu un sef de stat imatur. In momentul de fata, datorita realizarii primului stadiu al scutului antiracheta, tot timpul un sfert pana la trei sferturi din teritoriul Romaniei este protejat. Orice racheta s-ar indrepta catre Romania ar fi interceptata de pe navele marinei SUA.

Cum va ganditi ca omusorul asta fara minte ar putea sa lanseze, dintre cele trei rachete pe care le are, doua ca sa poate lovi Guamul sau Japonia fara sa fie interceptate? Eventual ar putea sa loveasca Coreea de Sud", crede el.

Isarescu, pe liste la prezidentiale?

Intrebat despre posibilitatea ca Mugur Isarescu sa participe la alegerile prezidentiale, Traian Basescu nu a vrut nici sa infirme, dar nici sa confirme, insa a tinut sa precizeze ca nu crede ca vreunul dintre Victor Ponta, Crin Antonescu, Sorin Oprescu sau Klaus Iohannis ar putea ajunge presedinte.

"Eu despre Mugur Isarescu nu pot sa vorbesc decat foarte frumos, pentru ca e un om valoros, cu o pregatire profesionala de exceptie. Dar habar n-am ce vrea. Am lucrat foarte bine cu el. In perioada de criza era singurul care ma mai incuraja. Il apreciez foarte mult pentru luciditate. Sigur ca o sa aveti surprize la prezidentiale", a spus Basescu.

Despre Miscarea Populara

Presedintele Traian Basescu spune ca Miscarea Populara este o oferta pentru cei neangajati politic, dar si ca scopul sau este sa scoata la lumina oameni politici noi.

"Dupa ce imi termin mandatul, ma voi implica si eu. Eu i-as vedea ca fiind competitori extrem de puternici in 2016, dar nu exclud sa isi propuna sa sustina un candidat la prezidentiale", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Basescu Robert Cazanciuc, #Traian Basescu Ministerul Justitiei, #Traian Basescu Crin Antonescu , #presedinte