Basescu: Protestul de la Rosia Montana, fabricat. Exista niste abordari mincinoase

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 10:53
6277 citiri
Basescu: Protestul de la Rosia Montana, fabricat. Exista niste abordari mincinoase

Presedintele Traian Basescu a declarat ca trebuie sa aiba o atitudine neutra fata de proiectul Rosia Montana, insa a subliniat polemicile pe care le-a calificat drept "mincinoase" pe care le-a generat acest subiect.

"Sunt un adept al relansarii industriei metalelor neferoase, n-as vrea sa intervin acum, pentru ca daca m-as pronunta, atunci 70 la suta din clasa politica ar avea o pozitie contrara mie. Sunt neutru acum, dar acest lucru nu inseamna ca nu imi voi face datoria, anume de a informa corect despre acest proiect.

Nu am spus ca nu raman un sustinator al proiectului, dar obligatia mea este sa am o abordare neutra", a spus presedintele Traian Basescu, duminica, la Pro Tv.

Referitor la proteste, el a mentionat ca cele de la Bucuresti si alte orase mari din tara sunt curate, in timp ce la Rosia Montana, manifestatiile sunt fabricate.

"Ce se intampla in Bucuresti si in alte orase m-a facut sa am o pozitie neutra fata de proiect, dar am obligatia de a da informatii corecte. Sunt de acord cu dreptul lor de a se manifesta, ca si in cazul localnicilor, insa acolo e un protest fabricat, chiar daca pe fond ei au dreptate, ca vor locuri de munca. Nu imi place ca intram in galerii turistice si sa spunem ca exploatam la subteran, pentru ca ce fac la subteran este doar reabilitarea galeriilor", a spus presedintele.

Abordarile mincionase referitoare la Rosia Montana

El a sustinut ca fenomenul Rosia Montana a generat doua abordari, anume locurile de munca si utilizarea cianurii, ambele mincinoase, deoarece "marele adevar nu este acesta".

"Proiectul nu creeaza locuri de munca ca sa se simta in economie, nu e de neglijat ca va ajuta comunitatea locala insa, pe de alta parte, partea cu cianurile nu e adevarata, daca exista un reactiv care se ditruge usor, atunci el este cianura. Dincolo de nivelul de concentratie a cianurilor in lacul de colectare proiectat, substanta este distrusa de razele soarelui, de radiatiile ultraviolete, in cea mai mare parte", a punctat Traian Basescu.

"Romania nu este dependenta nici de 2.000 de locuri de munca nici de cele 600 de locuri de munca dupa ce se termina investitia si incepe exploatarea", a adaugat acesta.

In ceea ce priveste riscul unui dezastru ecologic, presedintele a spus ca acesta exista si atunci cand te urci in avion sau in masina, astfel ca, cel mai probabil, masurile de siguranta trebuie sa fie unele extraordinare.

"Daca proiectul va fi deschis, va fi operat de Gold Corporation. Nu stiu cine sta in spate, dar discutam de niste fonduri de investitie", a precizat seful statului.

Ne pleaca aurul din tara?

Traian Basescu a infirmat si teoria conform careia pleaca aurul din tara.

"Daca este ceva ce ne dauneaza enorm, este minciuna guvernamentala. Eu stiu negocierea din perioada Guvernului Ungureanu: cresterea redeventei la 6%. Nu stiu de ce Guvernul Ponta s-a grabit, pentru ca mai era de negociat ca ce rezulta din exploatare se proceseaza in Romania si dreptul prioritar de achizitie al BNR. Daca RMGC este investitor cinstit, nu vad ce l-ar deranja", a spus.

Ulterior, el a spus ca a cautat pe Google datele referitoare la rezervele de aur ale mai multor tari, mentionand ca in SUA sunt 8.133 tone, adica 26 de grame pe cap de locuitor, Portugalia: 36 grame pe cap de locuitor, Grecia: 12 grame pe cap de locuitor, Olanda: 36 grame pe cap de locuitor, Austria, 32, iar in Romania - 4 grame pe cap de locuitor.

In aceste conditii, el sustine ca aurul este necesar pentru a ne proteja tara in conditii de criza.

"Am obligatia sa judec ca un om care vrea sa-si puna tara in siguranta. Care este cea mai sigura solutie pentru mine? Daca-l cumpar de pe piata interna, fac emisiune", a spus Basescu, care a aratat ca acest lucru nu va duce la cresterea inflatiei.

"Cred ca BNR face anual emisiuni pentru 6,7 miliarde de euro. Daca spre exemplu am exploata Rosia Montana, ar fi vorba de circa 1 miliard de euro emisiune", a adaugat presedintele.

De ce nu se poate acum un referendum pe Rosia Montana

Traian Basescu a declarat ca sunt circa 480 de informari de la SRI legate de Rosia Montana, dar e vorba de informatie seaca.

"Cel putin in perioada mea nu s-a primit nicio informare care pe urma sa fi fost transferata Parchetului, pentru ca asta fac serviciile de informatii. In momentul de fata este o operatiune in derulare. Nu am informatii despre un politician care sa fii primit bani de la Rosia Montana", a spus seful statului.

"Marele adevar este ca pana nu cunosti proiectul, nu poti sa-l sustii. Eu nu ma voi implica in sustinerea sau nu voi fi impotriva proiectului, dar voi da informatii", a mai precizat Basescu.

De asemenea, el a apreciat ca Guvernul ar trebui sa ia decizia finala si ca premierul a gresit cand a incercat sa transfere responsabilitatea Parlamentului.

"Trebuie gasit momentul potrivit pentru declansarea referendumului. Aveti certitudinea ca maine vor veni 50%? Am spus-o de mult, nu exclud un referendum pe Rosia Montana. Acesta este un subiect in atentia structurilor de securitate, datorita nivelurilor de risc care le implica", a punctat presedintele.

Intr-o alta ordine de idei, el considera ca este binevenita o noua forta politica, nascuta din miscarile declansate de Rosia Montana.

"Doamna Mungiu Pippidi cred ca ar fi buna ca ministru al Finantelor sau prim-ministru. Nu e o ironie, e o convingere. Este timpul sa se iasa din demagogie. Cei care cred ca stiu mai bine sa intre in politica", a mentionat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Basescu minciuni Rosia Montana, #Basescu protest fabricat Rosia Montana, #Basescu cianuri Rosia Montana, #Basescu locuri munca Rosia Montana, #Basescu Rosia Montana , #presedinte