Basescu: Putem avea gaze cu 50% mai ieftine inainte de data la care-ar fi fost gata Nabucco

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 16:43
2913 citiri
Basescu: Putem avea gaze cu 50% mai ieftine inainte de data la care-ar fi fost gata Nabucco

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat regretul pentru esecul proiectului Nabucco, reintarindu-si totodata sprijinul pentru exploatarea gazelor de sist si a celor din Marea Neagra in sensul unei reduceri a dependentei Romaniei de importuri.

"Am felicitat Italia si Grecia ca trece TAP-ul pe teritoriul lor, exprimand regretul ca un proiect care nu a fost proiect european - nu a fost atat de sustinut de europeni - si in care actionarii principali sunt doua companii din afara UE - una elvetiana si una norvegiana- au castigat in favoarea proiectului TAP si in defavoarea proiectului Nabucco, care era format exclusiv din state si companii ale UE", a declarat seful statului, vineri, la sfarsitul lucrarilor Consiliului European de vara.

Traian Basescu este de parere ca Romania ar fi avut de castigat daca proiectul Nabucco reusea, afirmand insa ca tara "trebuie sa isi ia soarta strategiei energetice in maini".

"Tot pagubasul cauta ce e mai bun in tot ce i s-a intamplat: Putem avea gaze cu cel putin 50 la suta mai ieftine inainte de data la care ar fi fost gata Nabucco si putem avea gaze din Marea Neagra tot inainte de a avea posibilitatea de a primi gaze prin conducta Nabucco", a afirmat Basescu.

Ponta intelege de ce azerii au pus cruce proiectului Nabucco (Video)

Presedintele a informat Consiliul European ca Romania isi va redefini politica energetica plecand de la propriile resurse si fara a astepta aprobarea cuiva.

"Romania are obligatia sa accelereze procesele de evaluare si sa treaca la exploatarea gazelor de sist si exploatarea gazelor si titeiului din Marea Neagra", a mai precizat seful statului.

Acesta a insistat pe alternativele energetice ale Romaniei si pe nevoia de independenta din acest punct de vedere: "Trebuie sa ne schimbam strategia energetica urgent si sa acceleram procesele pentru a ajunge cat mai rapid la exploatare".

"Cel mai important mesaj este acela ca Romania nu vrea sa ramana dependenta de un singur furnizor si sa ne autodefinim politica energetica", a mai spus Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta a pledat joi, la Baku, in intalnirea cu prim-vicepremierul azer Yagub Eyyubov, pentru "relatii economice de succes", afirmand ca intelege "motivatia economica pentru alegerea proiectului TAP, in defavoarea Nabucco", dar ca Romania si Azerbaidjanul trebuie sa dezvolte in continuare AGRI.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com