Basescu: Raportul Tismaneanu nu poate fi repetat de alte tari foste comuniste

Marti, 12 Mai 2009, ora 22:44
1833 citiri
Basescu: Raportul Tismaneanu nu poate fi repetat de alte tari foste comuniste

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la aniversarea revistei "22", ca raportul Tismaneanu este un document politic extrem de important, care nu este egalat in zona fostelor state comuniste din Europa de Est prin profunzime si realitate si care nu poate fi repetat de acestea.

Seful statului a amintit, la aniversarea a 1000 de editii ale revistei "22", de interviul luat de jurnalista Rodica Palade, episod determinant pentru aparitia raportului Tismaneanu de condamnare a comunismului.

Basescu a povestit ca s-a certat cu jurnalista, care i-a spus ca are obligatia de a condamna comunismul, explicand ca atunci nu a inteles pe ce baza ar putea face acest lucru.

Palade i-a enumerat atunci titluri de carti pe tema ororilor fostului regim, iar "administratorul pragmatic" din presedinte, asa cum el insusi s-a autocaracterizat, a simtit nevoia condamnarii comunismului pe baza unui document.

"Rezultatul a fost raportul Tismaneanu, un document politic extrem de important, care nu este egalat in zona fostelor state comuniste prin profunzime si realitate", a spus Basescu de pe scena improvizata de redactorii revistei "22", pe care initial nu a dorit sa urce, pentru "a nu polua atmosfera amicala" a serii.

Presedintele a spus ca documentul elaborat de Vladimir Tismaneanu este irepetabil in celelalte tari cu trecut comunist din Europa pentru ca, Polonia, spre exemplu, a predat arhivele fostei securitati rusilor, iar in RDG arhivele STASI au fost, in mare parte, transferate in alta tara inainte de a fi putut fi date publicitatii.

Seful statului a multumit societatii civile si intelectualilor care au luptat pentru raport si care l-au popularizat apoi, aratand ca singurul sau merit a fost acelaca a inteles "ca trebui facut".

Gabriel Liiceanu, care a luat cuvantul imediat dupa presedinte, a spus ca, dupa interviul lui Traian Basescu pentru revista "22", in care seful statului a pledat pentru existenta unui document pe baza caruia sa se condamne comunismul, s-a gandit ca are "un argument teribil" impotriva acestei afirmatii.

"Oare oamenii care au iesit in strada pe 22 decembrie au avut nevoie de vreun document ca sa iasa?", a spus Liiceanu. Autorul "Apelului catre lichele" a citit un articol al lui Andrei Cornea din numarul 1001 al revistei "22", demers la finalul careia invitatii au aplaudat indelung, iar seful statului i-a strans mana.

Presedintele Traian Basescu a venit la aniversarea revistei "22" la aproximativ o jumatate de ora de la debutul evenimentului, si a stat in public pe parcursul discursurilor lui Radu Filipescu si a altor intelectuali si membri ai societatii civile.

Basescu nu a dorit sa ia cuvantul, explicand ca nu vrea sa polueze atmosfera in care prietenii s-au intalnit sa vorbeasca despre istoria unei reviste spectaculoase, dar a fost constrans de Rodica Palade, cea care i-a luat interviul "cu scantei" in urma caruia s-a nascut ideea elaborarii documentului de condamnare a comunismului.

Pe tot parcursul sederii sale in public, Basescu s-a intretinut cu Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, iar o prezenta continua in jurul sefului statului a fost Traian Ungureanu, candidatul PDL la europarlamentare.

Fostul ziarist nu s-a desprins de seful statului nici la finalul discursurilor, cand Basescu a mers la bar, alaturi de Filipescu, pentru a bea bere.

La eveniment au mai fost prezenti, dintre politicieni, premierul Emil Boc, care a plecat in jurul ori 20.00, spunand ca mai are o intalnire, fostul presedinte Emil Constantinescu, Viorel Hrebenciuc, Monica Macovei, Vasile Dancu, Vasile Puscas, Valeriu Stoica, Cristian Preda, Catalin Avramescu, Peter Eckstein Kovacs.

La un moment dat si-a facut aparitia si liberalul Varujan Vosganian, chiar inainte ca Basescu sa urce pe scena.

Premierul Emil Boc s-a intretinut o buna bucata de vreme cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc, discutand intr-o nota prieteneasca.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu raportul Tismaneanu, #raport condamnare comunism , #presedinte