Basescu: Recalcularea pensiilor se suspenda

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 21:19
6991 citiri
Basescu: Recalcularea pensiilor se suspenda
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca recalcularea pensiilor se suspenda, in urma deciziei ICCJ, iar Guvernul va emite o noua ordonanta, pentru a reglementa aceasta procedura.

"Decizia ICCJ trebuie respectata, deci se suspenda recalcularea pensiilor militarilor, dar, ca sa iesiti din manipulare, vreau sa va spun ca hotararea suspendata nu se refera la legea 119/2010, ci la hotararea 735, din iulie 2010, care stabilea metodologia, iar legea ramane in vigoare", a declarat seful statului.

Drept urmare, Guvernul va emite o noua Ordonanta de Urgenta, prin care va stabili o noua metodologie de aplicare a legii 119, care sa tina cont de elementele invalidate de instante judecatoresti, in hotararea 735.

"Va trebui creat un alt mecanism de strangere a datelor necesare recalculare a pensiilor, in care institutiile sa isi asume cea mai mare parte a informatiilor legate de salarii, contributii si pensii facand din beneficiarul de pensii doar un partener cu o responsabilitate mult mai mica", a precizat seful statului.

De asemenea, tot Guvernul va emite o Ordonanta de Urgenta in care sa specifice ca recalcularea pensiilor se prelungeste pana la data de 31.12.2011.

Traian Basescu a mai declarat ca, in urma intalnirii cu premierul, ministrii Justitiei, Muncii, Internelor, Apararii, sefilor SIE si SPP, s-a hotarat ca pensiile recalculate pe Legea 119 si comunicate pensionarilor militari prin decizii raman valabile, atat cele care au crescut cat si cele care nu au crescut.

Udrea: Recalcularea pensiilor poate continua, daca Guvernul ia o noua hotarare

"Pensionarii militari carora nu li s-au recalculat pensiile vor primi in februarie pensia din decembrie 2010 si diferenta corespunzatoare lunii ianuarie. Ceea ce a suspendat ICCJ este hotararea 735, din iulie 2010, care stabilea metodologia, adica pensionarul trebuie sa mearga sa isi aduca adeverintele. Acum a fost suspendata si nu mai poate fi considerata baza aplicativa, insa, precizez ca legea 119 din 30 iunie 2010 este o lege in vigoare", a mai declarat seful statului.

Trusturile lui Vintu si Patriciu au dus o campanie de dezbinare

Traian Basescu a marturisit ca nu poate, insa, sa nu faca cateva observatii legate de campania care s-a desfasurat in aceasta perioada legata de recalcularea pensiilor militare, facand referire la trusturile de presa ale lui Voiculescu si Vintu, care s-au aliat cu militarii in rezerva.

"Este pentru mine evident ca cele doua trusturi de presa, ale lui Vantu si Voiculescu, au dus o campanie in a tine natiunea dezbinata in perioada de criza, iar acum au incercat aceeasi perfomanta la militari. Regret ca li s-au alaturat politicieni si militari in rezerva, acei militari care nu au stagiu permanent in armata si care s-au pensionat la un moment dat pentru a primi cele 16 sau 34 de salarii compensatorii, care se dadeau la un moment dat. Acesti domni nu fac decat sa incerce sa blocheze un proces in care militarii cu cariera completa castiga la pensii", a mentionat seful statului.

Basescu, despre recalcularea pensiilor militarilor: Trebuie respectata hotararea ICCJ

Traian Basescu a afirmat ca, prin noua lege a pensiilor, militarii cu cariera intreaga castiga, drept urmare legea nu va fi suspendata, pentru ca cei de la Putere "nu sunt pregatiti sa dea satisfactie celor care au stiut sa intinda mana la stat sa ia un miliard de lei din rezerva statului".

"Nu putem renunta la aceasta lege, ca ea prefigureaza si viitorul celor care se afla acum in armata. Aceasta lege creeaza conditii ca tinerii ofiteri si subofiteri sa intre si ei in sistemul de pensii private, iar acesta este obiectivul nostru, ca viitorii militari, cu o cariera militara, sa beneficieze de o pensie privata", a mai precizat Traian Basescu.

La subofiteri se produce cresterea de pensii cea mai spectaculoasa

Seful statului a dat exemple concrete de marire a pensiilor, in urma recalcularii, astfel ca poporul sa vada "minciuna promovata de trusturile de presa, dar si de acei militari care au dat cinstea pe rusine ca sa isi manipuleze proprii colegi din interes personal".

"S-au recalculat pensiile pentru 363 de generali, dintre acestia. 176 au crestere la pensii, 167 de generali au scadere. Cei care au indeplinit functii de generali si si-au dus functia pana la capat au cresteri de pensii. Din randul coloneilor - 2.563 au cresteri si 2.583 scaderi. La ofiteri - 2.590 au crestere si 2.377 au scadere de pensii; la maiori 2.592 au crestere - 2.517 au scadere; la maistrii militari 3.859 au crestere - 89 au scadere; la subofiteri 7.586 au crestere - 216 au scadere de pensie. Este evident ca noua lege, pe de o parte, pune in valoare generalii si ofiterii superiori care au cariera completa in armata, iar pe de alta parte produce cresteri la cei care merita", a mai mentionat presedintele.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca la subofiteri se produce cresterea de pensii cea mai spectaculoasa si este corect asa, luand in considerare ca nu a "vazut niciun colonel plecat din armata cu prima de 30 de salarii sau 24 in vreun TAB, cu bomba sub el, prin Irak si Afganistan".

Recalcularea pensiilor militarilor, ilegala - vezi motivarea ICCJ

"Baza armatei romane sunt subofiterii - acestia trebuie pretuiti si sa ii respecte pe ofiterii care isi duc cariera pana la capat. Aceasta batalie a acestui sindicat sau organizatie a rezervistilor timpuriu pensionati cu un miliard de lei a intoxicat si manipulat toti pensionarii militari.

Ei aveau interes ca pensiile lor sa nu fie recalcultate. In urma recalcularii facute pana acum, 20.740 de cadre militare au crestere de pensii, iar 8.425 au scadere de pensie, iar la 16 militari se mentine pensia. Tin sa felicit MAPN ca si-a facut baza de date, baza electronica", a conchis Basescu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu și-a anunțat revenirea în politică și urmează să candideze la alegerile prezidențiale din partea unei formațiuni politice pe care o va anunța după 10 martie. Actor de...
Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"
Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"
Ședință tensionată la PNL după ce proiectul care ar da cale liberă traseismului politic a fost pus în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne. OUG privește comasarea...
#Traian Basescu pensii militari, #Traian Basescu presedinte, #recalculare pensii suspendata , #presedinte