Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu, reclamat de Guvern la CCR. Seful Curtii: Eu il stiu pe presedinte in tricoul albastru

Marti, 06 Mai 2014, ora 14:36
5822 citiri
Basescu, reclamat de Guvern la CCR. Seful Curtii: Eu il stiu pe presedinte in tricoul albastru
Foto: Arhiva

Guvernul a transmis marti Curtii Constitutionale sesizarea privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat ca sesizarea a ajuns la Curte, dar ca el nu a apucat sa o citeasca inca.

Zegrean a mentionat, de asemenea, ca nu l-a vazut pe seful statului purtand tricoul cu mesajul "Vote for PMP" si ca va stabili toate circumstantele acestui gest dupa consultarea sesizarii.

"Nu stiu, nu l-am vazut, eu il stiu pe presedinte ca venea la TV cu un tricou albastru", a glumit seful CCR.

Intrebat daca el ar purta un tricou cu PMP sau cu PSD, Augustin Zegrean a raspuns: "Dupa alegeri". Apoi, jurnalistii i-au spus ca presedintele a purtat tricoul cu inscriptii electorale in plina campanie, pe tricou fiind notat mesajul "Vote for PMP".

"Vom vedea in sesizare ce scria pe tricou", a fost replica judecatorului.

Udrea, despre sesizarea CCR: Presedintele Basescu are dreptul sa sustina un partid

Zegrean a mentionat ca exista o decizia a Curtii din anul 2007, in care se precizeaza "ce poate face si pana unde merge rolul de presedinte jucator". "Chiar aceasta a fost expresia din decizie", a subliniat el.

Intrebat daca poate fi tras presedintele la raspundere potrivit Constitutiei, Zegrean a lamurit: "In decizia despre care va vorbeam s-a spus ca nu".

Basescu, presedintele tuturor romanilor la Cotroceni

Ziaristii l-au intebat apoi unde mai este atunci Traian Basescu presedintele tuturor romanilor. "La Cotroceni", a raspuns razand Augustin Zegrean.

Magistratul a afirmat ca judecatorii vor solutiona sesizarea "ca de obicei", cu rapididatea permisa de lege. De asemenea, el a spus ca CRR poate sa decida "daca exista sau nu exista conflict".

"Daca este conflict, stabilim un mod de rezolvare, daca nu, lumea merge mai departe", a continuat acesta.

Seful Curtii a subliniat ca nu este rolul CCR sa dea sfaturi nimanui, dupa ce a fost intrebat ce ii va recomanda lui Traian Basescu.

Ce solicita Guvernul in sesizare

In sesizarea impotriva presedintelui, premirul solicita CCR "sa analizeze posibilitatea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei si presedintele Romania".

Totodata, CCR urmeaza "sa stabileasca daca acest conflict este cauzat de implicarea explicita a presedintelui Romaniei in campania electorala, prin sustinerea unui anumit partid politic" la alegerile europarlamentare si partiale din mai 2014.

De asemenea, premierul cere Curtii "sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele Romaniei, in conformitate cu prefederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiuni politice".

Guvernul a notat in document ca insusi Traian Basescu afirma, in anul 2004, ca implicarea unui sef de stat in activitatile electorale ale unui anumit partid reprezinta "o politica de sfidare a constitutiei".

"Foarte important de mentionat este faptul ca, in anul 2004, actualul sef al statului caracteriza ca fiind 'o politica de sfidare a Constitutiei' orice demers al Presedintiei Romaniei de a participa la activitatile electorale ale unui sau altuia dintre partidele politice", se arata in sesizarea Executivului.

Traian Basescu: Am dreptul sa ma imbrac cum vreau. Votez Partidul Miscarea Populara

Un citat din Boc, inclus in document

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a anuntat, marti, in sedinta de guven, ca va include in sesizare si o declaratie a lui Emil Boc din 2004, in care acesta l-a acuzat pe presedintele de atunci, Ion Iliescu, de partizanat politic.

"Vreau sa dau doar un singur citat in acest sens: 'Implicarea sefului statului in campanie este profund neconstitutionala si incalca litera si spiritul Constitutiei. In legea fundamentala se stipuleaza foarte clar ca seful statului trebuie sa fie garantul respectarii legii si trebuie sa fie echidistant. Domnia sa (Iliescu - n.red.) este prima persoana care uita de litera Constitutiei si interpreteaza textul acesteia in favoarea unui partid politic'.

Asa a spus Emil Boc in 2004, am incredere ca, uneori, are opinii corecte si vom pune in sesizare si acest citat. Sunt convins ca, in felul acesta, campania electorala, si pentru europarlamentare, si pentru prezidentiale, se va desfasura cu respectarea Constitutiei", a spus Ponta.

Ponta cere CCR sa spuna daca presedintele poate face campanie electorala

Premierul a anuntat, luni, de la Palatul Victoria, ca Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la un posibil conflict de interese cu Presedintia, pornind de la faptul ca Traian Basescu face campanie electorala pentru PMP.

In plus, Victor Ponta a lansat un apel catre toate persoanele care ocupa anumite functii publice, in special la presedintele Traian Basescu, sa inceteze sa participe la campania electorala.

Totusi, presedintele Curtii Constitutionale a declarat, marti dimineata, ca fiecare om are dreptul de a se exprima si ca prezentarea unei opinii nu mai este pedepsita in tara noastra "de pe vremea lui Stalin".

Seful CCR, despre Basescu: In Romania nu mai inchizi pe nimeni pentru opiniile politice

Intrebat care este limita libertatii de exprimare a sefului statului, judecatorul a mentionat ca aceasta este stabilita de Constitutie, dar ca toate lumea isi poate expune opiniile politice.

"E cea stabilita in Constitutie si legislatia tarii. Toata lumea trebuie sa citeasca si sa respecte legile, mai ales autoritatile. Din cate stiu, in Romania nu mai inchizi pe nimeni, de pe vremea lui Stalin, pentru opiniile politice exprimate.

Dreptul la opinie nu-l poti lua nimanui. Ar fi o problema daca as purta un tricou? Si eu port. Am multe. Daca anumite persoane poarta tricouri cu insemnele de firma e vreo problema?", a explicat seful CCR.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sesizare Basescu CCR, #Basescu PMP CCR, #Basescu PMP Zegrean , #presedinte