Basescu refuza de cateva luni sa-l investeasca pe ambasadorul Olandei la Bucuresti

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 22:04
5084 citiri
Basescu refuza de cateva luni sa-l investeasca pe ambasadorul Olandei la Bucuresti

Presedintele Traian Basescu pare a sta la baza unui potential scandal diplomatic, dupa ce a amanat cam mult momentul investirii noului ambasador al Olandei la Bucuresti.

Seful statului a refuzat, pana acum, investirea diplomatului olandez in Romania, cu toate ca acesta se afla in tara noastra de circa o jumatate de an, informeaza Junalul National.

Astfel, Traian Basescu intarzie momentul primirii scrisorilor de acreditare a ambasadorului olandez, aceasta masura luandu-se, de obicei, intr-un termen de doua luni de zile de la sosirea in tara a diplomatului. Aceasta durata nu a fost depasita, in ultimii ani, iar situatia actuala se pare ca se explica prin contextul relatiilor tensionate dintre cele doua tari, pe marginea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Tanya von Grool, ambasadorul Olandei la Bucuresti, si-a incheiat misiunea pe 27 octombrie 2011, fiind primit apoi la Palatul Cotroceni, conform protocolului, presedintele Romaniei multumind diplomatului "pentru activitatea depusa la Bucuresti".

Dupa cateva zile, a sosit la Bucuresti Johannes Hendrik Matteus von Bonzel, noul ambasador al Olandei. Acesta a fost primit pe 12 decembrie 2011, la Ministerul de Externe, unde a prezentat copii ale scrisorilor de acreditare, eveniment formal dupa care ar fi trebuit sa fie primit la Cotroceni. Pana la acreditarea sa, von Bonzel ramane numai ambasador desemnat.

Olandezii reactioneaza

Partidul Laburist, principala formatiune de opozitie din Olanda, a cerut luni viceministrului de Externe, Ben Knapen, explicatii pentru tergiversarea acreditarii ambasadorului agreat la Bucuresti, relateaza Radio Netherlands, citat de NewsIn.

Problema ar fi fost ridicata si de presedintele Camerei de Cormert Romano-Olandeze in cadrul unor discutii cu politicieni olandezi.

Situatia delicata vine in mijlocul tensiunilor din cauza discutiilor pe tema intrarii tarii noastre in spatiul Schengen, Olanda fiind ultimul membru al Uniunii Europene care s-a opus aderarii Romaniei.

La inceputul anului 2012, era de asteptat ca Olanda sa-si schimbe pozitia fata de Romania si Bulgaria, insa cele doua tari trebuie sa astepte rezultatul unui alt Mecanism de Verificare si Cooperare, care va fi facut public in vara.

In plus, Traian Basescu a atacat direct Olanda in ultimele luni, precizand ca nu prin Romania intra drogurile, tigarile si alcoolul in UE si ca nu Romania a legalizat prostitutia sau consumul de droguri.

Nu in ultimul rand, Bucurestiul si-a retras ambasadorul la Haga, in octombrie 2011, fara a numi un altul in schimb.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....