Basescu revine in forta cand afara ninge (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 11:00
7492 citiri
Basescu revine in forta cand afara ninge (Opinii)
Foto: Administratia Prezidentiala

Traian Basescu s-a trezit. Cu fata la perna, daca e sa ne luam dupa tremurul din glas si agresivitatea din cuvinte. Insa niciodata ideile sale nu au fost blande si nici impaciuitoare.

Asadar, dupa doua saptamani, a vorbit. Ce s-a intamplat la depunerea juramantului noului ministru de Externe a fost doar un scurt preview. Si o promisiune pentru o "interventie" mai ampla si hotaratoare astazi. Sa ne rugam sa fie doar o interventie verbala si atat.

Sa o recunoastem, presedintele nu se afla intr-o situatie comoda. Si-a facut-o singur, cu mana domniei sale, iar iesirea din tacerea prelungita, exagerata, a fost la fel de nefireasca si fortata ca si somnul de 13 zile.

E de inteles. S-a aflat intr-o situatie fara de iesire - orice ar fi facut era gresit. Daca tacea, de ce nu vorbea? Daca a deschis gura, dupa cum am vazut, iarasi nu a facut tocmai bine. Nervii i-au intrecut luciditatea, iar discursul nu a fost doar paralel cu realitatea, ci a tradat si un om care si-a pierdut controlul si condamna tot ce-i misca in fata.

Traian Basescu nu intelege cum e posibil sa te laude toata lumea de afara si, in acelasi timp, sa ai probleme in tara.

Nu precizeaza si ca laudele internationale, daca exista, au fost orientate doar catre capacitatea Guvernului de a se supune tuturor conditiilor draconice ale FMI. Au admirat forta si cinismul de a implementa cele mai dure masuri de austeritate. Dar taierile bugetare, unice in lume prin duritatea lor, nici macar nu au fost impuse de Fondul Monetar, ci au venit din "bunavointa" exagerata a presedintelui.

Cam asta a laudat lumea straina, daca a facut-o, si s-a crucit cum un popor suporta atat de docil astfel de masuri. Va mai aduceti aminte de seful Erste Bank, care se minuna cum de au ramas romanii calmi si linistiti, dupa un val de masuri fara pereche in lume?

Ei bine, Traian Basescu a avut pana acum poporul ideal. A stat cuminte si a inteles, nu s-a rasculat, nu a cartit. Doar aroganta, incompetenta si hotia guvernantilor l-au impins dincolo de limita suportabilitatii. Nicidecum foamea, saracia si lipsa sperantei in ziua de maine.

Apoi presedintele s-a impiedicat iarasi de comunisti. Care ar fi inca de vina pentru ca oamenii sunt in strada. Foarte vag despre nemultumirile reale ale protestatarilor. A recunoscut ca exista o oarecare nemultumire a poporului, pe care el o stie din 2009. Peste toate, televiziunile fostilor colaboratori ai Securitatii au cantat aria veseliei demolarii. Si dai iarasi cu Opozitia si liderii comunisti din tara si strainatate - de la Ion Iliescu pana la Vladimir Voronin, amicul de crama al presedintelui din 2005.

In general, nimic despre romanii cu adevarat nemultumiti. Despre cauzele nemultumirilor lor, despre prostestele si cerintele lor. Niciun cuvant despre ce i-a scos din case, nimic despre solutiile pentru a-i aduce din strada acasa. Nimic cu exceptia unei coincidente stranii cu starea vremii - care, odata cu discursul presedintelui, se va inrautati tot mai mult. Frig si ninsoare din abundenta.

Peste fulgii de nea va pica interventia unui presedinte tot mai agresiv in ideile si sentimentele care au ajuns sa il stapaneasca. Acestia-i sunt dusmanii presedintelui. Iar principalul cu care va trebui sa lupte de acum a fost anuntat - televiziunile care propaga, national si international, dezastrul din Romania. Lor presedintele le-a spus ca ar trebui sa "se teama de urmarile legii. Oameni care astazi trebuie sa raspunda in fata legii".

Acesta e abia apogeul noii filosofii politice a presedintelui. Ma tem ca portita abia a fost deschisa. In interventia sa la romani, pe langa viscolul si zapada de afara, se va declansa viforul. In aceeasi nota, dar cu alte cuvinte. La fel de "relevant" pentru omul din strada ca si cum presedintele s-ar lupta cu omatul si viscolul, nu cu probleme concrete ale oamenilor.

Citește și:
Problemele apărute după actualizarea legii electorale. Subvențiile rămân uriașe, iar mai nou partidele pot plăti amenzi din ele
Problemele apărute după actualizarea legii electorale. Subvențiile rămân uriașe, iar mai nou partidele pot plăti amenzi din ele
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a inițiat în urmă cu o lună o modificare a Legii finanțării partidelor politice (Legea 334/2006). Deși în prima variantă legea avea mai numeroase...
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că Republica Moldova are probleme cu energia electrică după ce Rusia a bombardat infrastructură civilă de tip energetic din Ucraina, iar...