Basescu: Revizuirea Constitutiei a fost declansata in 2010 (Video)

Joi, 07 Martie 2013, ora 10:25
212863 citiri
Basescu: Revizuirea Constitutiei a fost declansata in 2010 (Video)
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a participat joi la dezbaterea organizata de Academia Romana pe tema revizuirii Constitutiei, prilej cu care si-a exprimat surprinderea ca aceasta este organizata atat de tarziu dupa referendumul din 2009 si a solicitat ca Academia sa spuna care sunt obiectivele urmarite prin aceasta revizuire.

La dezbaterea stiintifica nationala cu tema "Revizuirea Constitutiei: necesitate, oportunitate, obiective posibile" organizata de Institutul de Cercetari Juridice "Acad. Andrei Radulescu" al Academiei Romane au mai fost prezenti presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, presedintele Senatului, Crin Antonescu, care este si presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si presedintele Comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu (PNL).

Traian Basescu si-a inceput discursul aratandu-se surprins ca abia acum, in 2013, a aparut si prima reactie a Academiei Romane, la ani de zile distanta dupa ce "poporul si-a exprimat suveranitatea prin referendum" si a cerut parlament unicameral si maximum 300 de parlamentari.

"Poporul roman s-a pronuntat printr-un referendum, referendum care trebuie sa stea la baza revizuirii unei Constitutii. Nimeni nu poate ignora art.1 din Constitutie care prevede ca suveranitatea este a poporului, se exprima prin alesi sau direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze este eronata, nedemocratica si ar situa pe cei care fac gestul revizuirii fara sa tina cont de actul de suveranitate din 2009 deasupra vointei poporului", a subliniat presedintele.

Seful statului a mai sustinut ca politicienii s-au obisnuit sa foloseasca "vorbe mari", spunand ca reprezinta poporul. "Sa punem egal intre vorba si fapta", le-a cerut acesta reprezentantilor clasei politice.

Traian Basescu a continuat precizand ca pozitia sa despre revizuirea Constitutiei este cea a unui "presedinte care a indeplinit acest mandat mai bine de 8 ani" si care nu are "niciun dubiu" ca punctul de pornire al revizuirii trebuie sa fie referendumul din 2009.

Revizuirea a fost declansata in 2010

Presedintele Traian Basescu s-a aratat surprins ca Academia Romana este interesata atat de tarziu de acest subiect, cata vreme "procesul de revizuire a fost declansat inca din 2010".

Atunci, guvernul, luand in discutie rezultatele referendumului, a facut o propunere de revizuire a Constitutiei, care a trecut prin Consiliul Legislativ, a fost inaintata presedintiei, care a lucrat cu specialisti din interiorul si din afara institutiei, a facut "ajustarile necesare multor articole" si s-a adresat apoi Consiliului Legislativ si Curtii Constitutionale, iar cu cele doua avize propunerea a fost trimisa la Parlament unde se afla si acum.

Care sunt obiectivele urmarite de viitorii parinti ai Constitutiei?

Traian Basescu a subliniat ca sunt mai bine de doi ani de cand aceasta propunere nu este discutata de parlament. In schimb, "astazi s-a constitutit o comisie parlamentara si o comisie a societatii civile si inca nu stim obiectivele".

"Ce vor sa modifice aceste comisii in Constitutie? Cert este un lucru: ca niciuna din entitatile anuntate ca viitorii parinti ai Constitutiei nu porneste de la referendumul din 2009. Va fi probabil momentul de afirmare a democratiei in Romania: respectam un vot larg majoritar sau spunem nu, noi avem o majoritate care e deasupra legii ?", a intrebat presedintele Traian Basescu, referindu-se la cele 70% pe care USL le detine in parlament.

Seful statului a precizat ca, deoarece nu cunoaste nici care sunt obiectivele pe care si le-a propus Academia Romana organizand dezbaterea de astazi, va face o scurta trecere in revista a obiectivelor pe care le-a avut Presedintia atunci cand a trimis proiectul la Parlament.

O camera la Bruxelles sau un parlament bicameral gigantic?

"Prima premisa a fost referendumul din noiembrie 2009 si viza parlament unicameral si reducerea numarul de parlamentari la 300", a reiterat presedintele.

Traian Basescu a explicat ca "ratiunea tehnica, dincolo de cea politica", la vremea la care s-a initiat proiectul de revizuire si referendumul, a tinut de faptul ca Romania are un parteneriat cu Uniunea Europeana si s-a considerat ca "forumul democratic are deja o camera la Bruxelles-Strasbourg, iar simplificarea actiunii de legiferare ar fi impus si un parlament unicameral, opinie pe care a avut-o si poporul roman".

"Reducerea numarului de parlamentari era o necesitate. E si acum, vedem ca am ajuns la un parlament gigantic in raport cu populatia, 588 de membri, mai mult decat SUA si foarte aproape de PE, numeric. Mai lipsesc 100, dar daca mai aplicam actuala lege electorala probabil ajungem la marimea PE", a declarat presedintele, subliniind ca primul obiectiv urmarit de presedintie a fost "respectarea referendumului din 2009 si flexibilizarea decidentului politic in raportului cu realitatile europene, generate de Tratatul de la Lisabona".

Constitutia actuala este exceptionala pe principii, modificarile sunt fine

Al doilea obiectiv urmarit in proiectul de revizuire a Constitutiei promovat de presedintie tine de "clarificarea raporturilor institutionale".

Traian Basescu a subliniat ca actuala Constitutie a Romaniei este "exceptionala pe principii, moderna, garanteaza drepturile si libertatile cetatenesti si fixeaza osatura statului in acord cu lumea moderna" si, cu toate acestea, are "pacate" care vin din "neclaritatea unor exprimari".

Astfel, proiectul de revizuire propus de guvern si sustinut de presedintie a incercat clarificarea raporturilor institutionale, limitand angajarea raspunderii de catre guvern si introducand obligativitatea consultarii presedintelui si premierului inainte de numirea si revocarea unui membru al Guvernului.

"Abordarile au fost extrem de fine, nu am vrut sa tulburam substanta Constitutiei decat prin usoare clarificari, dar importante", a mai spus presedintele.

Alte modificari sustinute de presedintie se refera la stabilirea procedurilor de organizare a referendumului, dar si de instituirea unui termen de 10 zile pentru parlament pentru a da sau nu votul unei propuneri de premier, cata vreme au existat cazuri (Liviu Negoita, n.red.) cand propunerea de premier "a fost abandonata pentru o perioada lunga de timp de parlament si a facut imposibila desemnarea unui guvern".

O alta masura propusa este reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a parlamentului, pentru a se diminua posibilitatea aparitiei unei crize politice.

CSM, o putere a statului de care depindem toti

In acelasi timp, proiectul de revizuire al Constitutiei sustinut de presedintie are ca obiectiv si "limitarea activitatii puterii judecatoresti prin instituirea unor raspunderi".

Traian Basescu a sustinut ca acest obiectiv a plecat de la faptul ca in practica s-au intalnit situatii in care Curtea Suprema de Justitie a trecut peste hotarari ale Curtii Constitutionale.

De asemenea, s-a simtit nevoia instituirii raspunderii magistratilor nu numai pentru erori facute din greseala. "Responsabilitatea celui care trimite un om in puscarie pentru 20 de ani nu poate fi considereata greseala(...) Reaua credinta este foarte greu de demonstrat", a declarat seful statului.

In plus, "proiectul, asa cum se afla in Parlament, vizeaza adoptarea prin vot public a deciziilor CSM".

"Asta inseamna o mai consistenta punere sub control public a activitatii CSM. Degeaba sunt sedintele transmise in direct, daca votul este secret", a punctat presedinte.

"Cresterea transparentei activitatii CSM ni s-a parut importanta, din punct de vedere al transparentei statului. CSM e o putere a statului de care depindem toti. Credibilitatea statului e data in primul rand de puterea judecatoreasca. Am inlaturat prerogativa presedintelui CSM de a prezida sedintele CSM (...) Este totusi un exponent al puterii executive, prerogativa poate aduce suspiciune asupra implicarii politice in puterea judecatoreasca", a mai subliniat presedintele.

O ultima categorie de "ajustari, nu intrare brutala in continutul Constitutiei" a tinut de clarificarea unor reguli referitoare la calitatea Romaniei de membru UE si NATO, precum si de transmiterea bugetului de stat de catre guvern institutiilor UE sau "stabilirea la nivelul Constitutiei a faptului ca datoria publica nu poate depasi 60% din PIB, iar deficitul nu poate depasi 3% din PIB".

De asemenea, se propune "modificarea termenului de retinere de la 24 la 48 de ore".

I.Stanomir: Ideea de a ostraciza un fost presedinte este inacceptabila Interviu Ziare.com

Ioan Stanomir: Daca revizuim Constitutia, toate institutiile afectate trebuie reconstruite-Interviu Ziare.com

Revizuirea Constitutiei (II): Despre imunitatea parlamentara si referendum

Nicio majoritate nu este deasupra legii

In incheierea discursului sau, presedintele Traian Basescu a subliniat inca o data ca revizuirea Constitutiei demarata in 2010 vizeaza in mod strict aplicarea referendumului si ajustari in prevederile constitutionale, dar si ca "actuala Constitutie a Romaniei este o constitutie buna, moderna din punct de vedere al garantarii drepturilor si libertatilor".

"Surpriza mea este ca toata lumea anunta revizuirea, nimenui nu anunta obiectivele", a mai punctat presedintele, adaugand ca "toti cei care au anuntat ca se pricep la Constitutie au vorbit despre orice numai despre aplicarea vointei poporului suveran nu".

Traian Basescu a urat succes Academiei Romane in efortul de a se implica in acest proces si a lansat o invitatie.

"As fi bucuros sa aflu obiectivele pe care Academia si le-a propus, ce a constatat ca nu merge, si cu multa bucurie institutia prezidentiala ar putea pune la dispozitie elemente din experienta de zi cu zi", a declarat Traian Basescu.

La final, presedintele a avut si un mesaj pentru actuala majoritate parlamentara.

"Cred ca orice modificare de Constitutie s-ar face, orice obiective si-ar propune(...) un lucru trebuie inteles si in Romania si nu o spun deloc polemic. Nicio majoritate nu este deasupra legii si deasupra Constitutiei. Poti sa ai si o majoritate de 90%, ea trebuie sa ramana in interiorul legii, in interiorul Constitutiei.

Orice alta abordare este nedemocratica si pune sub semnul intrebarii existenta statului de drept. Avem aceasta experienta, ii suportam consecintele si trebuie sa intelegem ca am inteles ca majoritatea nu este deasupra legii", a mai spus presedintele referindu-se la evenimentele din vara lui 2012.

Traian Basescu a parasit Aula Academiei Romane inainte ca presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, sa ia cuvantul.

Antonescu: Nu modificam Constitutia pentru viitorul presedinte, mai ales ca nu stim cine va fi

La referendumul din 2009 au votat pentru un parlament unicameral 6.740.213 de alegatori, iar pentru cel mult 300 de parlamentari au votat 7.765.573 de alegatori, cu peste 360.000 mai multi decat cei care au votat in 2012 pentru demiterea presedintelui Basescu. Un sondaj recent IRES confirma faptul ca procentele celor care sustin aceste doua idei au ramas cel putin la fel de mari.

Peste 70% dintre romani continua sa sustina parlamentul unicameral - Sondaj IRES

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Basescu Academie revizuire Constitutie, #Basescu Constitutie referendum , #presedinte