Basescu risca suspendarea, daca se incapataneaza sa-si formeze propriul Guvern

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 07:16
5263 citiri
Basescu risca suspendarea, daca se incapataneaza sa-si formeze propriul Guvern

Presedintele Romaniei Traian Basescu risca sa fie pus din nou in fata unui referendum prin care se va cere demiterea sa, daca nu va respecta Constitutia atunci cand va forma noul Guvern, a avertizat, joi, vicepresedintele PNL Ludovic Orban, teorie sustinuta si de presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

Desi a declarat, miercuri, la Radio Guerrilla, ca nu se simte confortabil cand sta la aceeasi masa cu Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc sau Miron Mitrea, prezent in aceeasi emisiune cu Nastase, Orban a explicat ca lupta impotriva abuzurilor lui Traian Basescu a apropiat PNL de PSD.

"In cazul nerespectarii Constituiei la formarea Guvernului este nevoie de o reactie ferma care poate merge si pana la suspendarea presedintelui", a subliniat Orban.

La randul sau, Adrian Nastase a acuzat intentia sefului statului de a forma "Guvernul lui personal". "Intr-un interviu, Basescu spunea ca presedintele are sarcina de a forma Guvernul. Nu presedintele trebuie sa desemneze Guvernul. Raspunderea pentru formare Guvernului si pentru aprobarea programului guvernamental ii revin Parlamentului", a explicat social-democratul.

Potrivit Constitutiei, fie ca "unul dintre partide castiga 50% si formeaza o majoritate", fie "ca vin mai multe partide si spun 'noi formam majoritatea in Parlament'", presedintele Romaniei trebuie sa se consulte cu partidul sau cu partidele", a explicat Nastase.

Insa presedintele Consiliului National al PSD spune ca presedintele Basescu, care nu o data a incalcat Constituia, potrivit politicienilor ostili, "poate sa-si numeasca un prieten personal sa faca dezbaterea", ceea ce in totala contradictie cu textul Constitutiei, garantul democratiei in Romania.

Totodata, Ludovic Orban a spus ca Basescu este in stare sa dea mandatul de premier si lui Gigi Becali, numai ca sa-i iasa jocurile.

Demiterea lui Deaconescu- act guvernamental

Vicepresedintele PNL a recunoscut ca desi s-a indoit la inceput, demiterea din functie a prefectului Capitalei, Catalin Deaconescu, "e un act guvernamental". Pe de alta parte, Orban spune insa ca "activitatea prefectului Deaconescu a fost o activitate superioara prefectului Mantale".

Unde dai si unde crapa

In ceea ce priveste rezultatul alegerilor locale, marul discordiei nu a atins PD-L, cum ne-am fi asteptat din cauza esecului in Bucuresti si a numarului de procente obtinute dupa fuziune PD cu PLD, ci in PNL.

Dupa ce premierul Tariceanu i-a cerut demisia lui Orban si a altor sase lideri ai organizatiilor PNL din tara, surse neoficiale spun ca prim-ministrul ar vrea si functia de ministru al lui Orban mai ales in conditiile in care va candida la un nou mandat de presedinte al PNL.

Orban a explicat ca nu are de gand sa sparga PNL si nici sa se alieze cu Traian Basescu pentru a forma Guvernul, asa cum s-a scris in presa. Vicepresedintele PNL a subliniat ca ramane fidel PNL datorita convingerilor sale liberale si tot ce a facut ca membru PNL a fost pentru partid.

Cu toate acestea, Orban a declarat, joi, ca de fiecare data i-a luat apararea lui Tariceanu, chiar daca prim-ministrul i-a facut unele surprize uneori. "Eu si acum i-am spus ca nu am alte planuri, vreau doar sa pun umarul la un scor bun al PNL. Dar el (Tariceanu, n.r.) ma forteaza sa-l contracandidez", a explicat Orban, adaugand ca "a contracandida" a fost folosit intr-un sens larg.

Nastase si activarea clauzei de salvgardare pe Justitie

Dupa ce PD-L a anuntat, joi, ca decizia Comisiei juridice in cazul Nastase a produs consternare la Strasbourg si ca politicienii europeni ar putea activa clauza de salvgardare pe Justitie, Adrian Nastase a comentat ca acest scenariu este "de un umor extraordinar". In plus, social-democratul a acuzat ca Monica Macovei alaturi de membrii PD-L "lucreaza in exterior pentru a raspandi" astfel de informatii, care nu sunt altceva decat "o mizerie".

Vorbind despre situatia lui Nastase, Orban a sustinut ca "intre ministri, parlamentari nu trebuie sa existe nicio diferenta fata de ceilalti cetateni", motiv pentru care trebuie modificata Constitutia.

Revenind la DNA, Nastase a punctat ca nu putem vorbi despre "eterna si fascinanta Romanie", ci despre "Romania lui Traian Basescu, in care procurorii au fost numiti de presedinte. Asadar, dosarele sunt ale lui Traian Basescu".

Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, 18 martie, că Marcel Ciolacu se află în spatele deciziei Biroului Electoral Central de a respinge constituirea Alianţei Dreapta Unită,...
CTP face haz de necaz: ”Biștoghan Băsescu, lambaula Udrea, bambaloi Geoană, ştromfoibăl Iliescu. Hu, hu, za, za. Ştonc Rumania”
CTP face haz de necaz: ”Biștoghan Băsescu, lambaula Udrea, bambaloi Geoană, ştromfoibăl Iliescu. Hu, hu, za, za. Ştonc Rumania”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a repostat pe rețelele sociale un text pe care l-a scris în trecut, făcând astfel haz de necaz în legătură cu situația politică din România înainte de...
#Traian Basescu, #Ludovic Orban, #Adrian Nastase, #suspendare, #constituie , #presedinte