Basescu: Ce facem cu un avion comercial, cu o persoana interzisa in UE? Il doboram sau ce?

Luni, 12 Mai 2014, ora 13:23
13456 citiri
Basescu: Ce facem cu un avion comercial, cu o persoana interzisa in UE? Il doboram sau ce?
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a comentat, luni, interdictia impusa vicepremierului rus Dmitri Rogozin, cu privire la survolarea Romaniei, precizand ca interdictia de survol nu a fost discutata in pachetul 1 si 2 de sanctiuni impuse Federatiei Ruse.

"Nu pot aprecia daca masura de interdictie de survol face parte din pachetul 2 de sanctiuni sau ne aflam deja in pachetul 3 de sanctiuni, pentru ca mi-as imagina urmatorul lucru: Rogozin la bordul unei aeronave Aeroflot, in drum spre o tara nemembra NATO, nemembra UE, sa spunem din Orientul Mijlociu, survoland teritoriul UE, care e solutia?

Intoarcerea avionului care mai are 300 de pasageri la bord sau solutia este sa il lasi sa treaca? Pentru ca interdictia pentru avioane de linie nu poate fi in stadiul 2 de sanctiuni impotriva Federatiei Ruse.

Aeroflot ii va vinde biletul lui Rogozin, cu destinatie Londra, Berlin sau Bucuresti. Nu cred ca ar trebui, la stadiul acesta de sanctiuni, sa intoarcem aeronava la bordul careia stim ca se afla Rogozin, cu cei 300 de pasageri ai sai.

Pe Rogozin il opresti la frontiera si spui 'Nenica, te urci in avionul din care ai coborat si te intorci'. Inclusiv departamentul meu juridic spune ca se incadreaza in interdictie si survolul", a spus seful statului, intr-o emisiune la Adevarul live.

Rogozin a ajuns la Moscova, dupa ce a fortat spatiul aerian ucrainean - MIG ridicat de urgenta de la sol

Ponta, despre amenintarile lui Rogozin: Se puteau ridica avioanele, am fost eu comandantul suprem in locul lui Basescu

Acesta a mentionat ca survolul nu a fost discutat si interdictiile de survol "intra in faza a treia, daca vor intra vreodata, pentru ca ar incepe o nebunie a miscarii pasagerilor".

"Foarte usor, daca as fi Federatia Rusa, as spune celor 40 de demnitari 'urcati in avioane Aeroflot cu destinatia Europa'. Nu am fost foarte pregatiti la nivelul UE, pentru o astfel de intamplare, care nu s-a discutat niciodata, daca survolul intra in pachetul 1 si 2 de sanctiuni care au fost aplicate Federatiei Ruse.

Intelegerea mea cu privire la interdictia unor demnitari rusi se refera la interdictia de a trece de frontiera prin controale de frontiera. Il intorci din drum. Sau 'Ramai in zona neutra', dar nu ridici avionul. Nu critic modul in care s-a actionat, dar intelegerea mea aceasta este", a mai explicat Traian Basescu.

Basescu, despre amenintarile cu bombardiere ale lui Rogozin: Trebuie aflat cata votca a consumat inainte (Video)

Basescu: Cei ce au luat decizia legat de Rogozin cred ca stiu ce fac

Basescu: Ponta se declara ca si Ceausescu comandant suprem

Acesta a spus ca, in Constitutie, comandantul fortelor se numeste comandant, nu comandant suprem, facand referire la afirmatiile de duminica ale premierului Victor Ponta, care a spus ca se puteau ridica avioanele de la sol, in cazul lui Rogozin, adaugand ca a fost el "comandamentul suprem in locul lui Basescu".

Basescu: Rogozin este nebunul regelui, un clovn cu mintea odihnita

"Azi noapte se declara ca si Ceausescu comandant suprem, nu exista aceasta functie, de comandant suprem, in Constitutia Romaniei. (...) Nu e presedintele Dumnezeul care se ocupa de fiecare actiune. Mecanismele institutionale ale statului au functionat, nu incrimineaza nimeni pe nimeni. Dar ce facem cu un avion comercial la bordul caruia se afla una dintre persoanele interzise a intra pe teritoriul UE? Il doboram sau ce? Chiar si MiG-urile sunt capabile, nu va jucati cu ele", a conchis presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Traian Basescu Dmitri Rogozin, #Basescu atac Rogozin, #Basescu Rogozin interdictie survol, #Basescu survolare avion Rogozin, #Rogozin interdictie survol Romania , #presedinte