Basescu: Romana, limba oficiala in R. Moldova - un singur popor, in doua tari romanesti

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 19:58
1735 citiri
Basescu: Romana, limba oficiala in R. Moldova - un singur popor, in doua tari romanesti

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Cotroceni, cu ocazia ceremoniei de decorare a unor parlamentari moldoveni, ca declararea limbii romane ca limba oficiala la Chisinau este un element puternic de identitate.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca este o mare onoare sa ii decoreze cu cea mai mare distinctie pe membrii Parlamentului Republicii Moldova care au elaborat documentatia inaintata Curtii Constitutionale de la Chisinau pentru recunoasterea limbii romane ca limba oficiala.

"Ceea ce ati facut este extrem de important nu numai pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova", a spus seful statului, aratand ca statul vecin a luat "drumul, deocamdata timid, catre Uniunea Europeana", loc in care identitatea fiecarei natiuni este extreme de importanta.

Potrivit sefului statului, faptul ca limba romana a devenit limba oficiala a republicii Moldova este un element puternic de identitate, intelepciunea Curtii Constitutionale confirmand ceea ce spune de multi ani, si anume "un singur popor, in doua tari romanesti".

"A fost un moment extrem de important, pe care l-am trait in birou, singur, dar cu mare bucurie, si unde am putut, am sunat. Am gasit-o pe doamna Gutu atunci, si ne-am bucurat impreuna, l-am gasit pe Dorin Chirtoaca, si ne-am bucurat impreuna de decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova", a spus seful statului.

Traian Basescu a tinut sa mentioneze ca se apropie momentul unor decizii extrem de importante ale tarii, cel mai tarziu in luna angust sperand sa se semneze cele doua acorduri cu UE.

"Insistenta Romaniei catre Comisia Europeana si Consiliul European este ca documentele ce vor fi semnate si au fost parafate la Vilnius sa recunoasca si ele limba oficiala a Republicii Moldova, adica redactarea documentelor sa se faca in limba romana", a spus presedintele.

El a concluzionat: "Poate pare un lucru indraznet, dar atata timp cat este real, nu ai de ce sa nu indraznesti". Seful statului a multumit deputatilor moldoveni pentru respectul pe care il au pentru originea poporului care traieste in Republica Moldova si pentru respectul pe care il au pentru Romania.

Basescu a tinut sa mentioneze ca printre cei care au semnat documentatia catre Curtea Constitutionala se afla si Mihai Ghimbu, liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, dar nu il mai poate decora, pentru ca acesta este detinator al decoratiei Steaua Republicii, in grad de Colan, din vremea cand era presedinte interimar al Republicii Moldova, iar legislatia nu mai permite acordarea altor decoratii, peste aceasta.

"Este unul dintre cei foarte putini care detin Steaua Romaniei in grad de Colan", a precizat Traian Basescu. La randul sau, Mihai Ghimpu a declarat in cadrul ceremoniei de decorare a parlamentarilor moldoveni, ca limba romana a venit acasa, la Chisinau, inca din anii '90.

"Timp de 20 de ani este respinsa de unii doar din interese politice sau in interesul celor care ne-au ocupat", a mai aratat liderul liberalilor din Republica Moldova.

"De acum incolo sunt sigur, domnule presedinte, steaua romanismului va straluci si mai puternic peste Prut", a declarat Mihai Ghimpu, adaugand ca lupta pentru cauza nationala trebuie dusa pana la capat, pentru ca au ramas doua mari problem de rezolvat, si anume identitatea si dreptatea romaneasca.

"Ar fi o nedreptate ca al doilea stat romanesc sa mearga in marea familie europeana cu o identitate falsa, impusa de cei care ne-au ocupat, identitate dictata numai pentru a justifica ocupatia", a spus el.

"Noi toti, cei din stanga si din dreapta Prutului, suntem unii si aceeasi, facem parte din acelasi popor si suntem o singura natiune, natiunea romana, urmasii daco-romanilor", a afirmat Mihai Ghimpu.

El si-a exprimat convingerea ca, mai devreme sau mai tarziu, idealul acesta se va implini si "unitatea noastra nationala va deveni realitate". "Ar fi un mare eveniment, poate chiar victoria secolului 21, in anul 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie, 1918, sa reusim sa implinim idealul national sau cel putin sa fim mult, mult mai aproape de realizarea acestuia", a conchis el.

"Traiasca limba romana, traiasca natiunea romana!", a spus in incheiere Ghimpu.

Presedinte Traian Basescu a conferit, in luna decembrie, Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Cruce, deputatilor din Republica Moldova Ana Gutu si Valeriu Munteanu, precum si Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Ofiter doamnei Corina Fusu, deputat, Republica Moldova, domnului Boris Vieru, deputat, Republica Moldova, si domnului Gheorghe Brega, deputat, Republica Moldova.

Citeste si:
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că PSD și PNL sunt direct vinovate de comportamentul și dezvoltarea partidului AUR, despre care spune că este un partid ”fascist”. ”AUR confirmă...
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...