Basescu: Romania a fost cu un pas inainte in deciziile strategice pe care le-a luat

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 19:23
2921 citiri
Basescu: Romania a fost cu un pas inainte in deciziile strategice pe care le-a luat
Foto:innpolitics.ro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat sambata, in cadrul unei conferinte de presa de dupa incheierea summit-ului NATO de la Lisabona, ca e satisfacut de deciziile luate de Alianta si ca acestea au dovedit ca tara noastra a fost cu un pas inainte in deciziile strategice pe care le-a luat.

"Se reconfirma apararea colectiva si se stabileste sistemul NATO antiracheta pentru protejarea tuturor statelor europene. Inseamna ca si acordul bilateral Romania-SUA pentru scutul antiracheta devine parte a noului sistem antiracheta al NATO. Cu aceasta ocazie cei care au mai criticat initiativa bilaterala pot sa inteleaga ca Romania a fost cu un pas inainte in deciziile strategice pe care le-a luat", a spus Basescu.

In afara de asta, presedintele Basescu s-a mai aratat multumit si de alte rezultate ale summit-ului, prin care Romania si-ar fi atins mai multe dintre obiective. Cele mai importante dintre ele ar fi, pretinde seful statului, faptul ca NATO isi mentine potentialul de dezarmare nucleara, ca s-ar fi reafirmat importanta strategica a Marii Negre si politica prin care NATO tine usile deschise pentru aderarea altor state europene.

Totodata, seful statului a confirmat faptul ca fortele ISAF (in care sunt incadrate si fortele NATO) din Afganistan vor incepe un proces treptat de retragere, care e programat sa se incheie in 2014, daca lucrurile merg in directia buna pe care au luat-o in ultimele sase luni.

Referitor la summit-ul NATO-Rusia, Basescu a declarat ca a fost "o actiune extrem de buna", dar ca a cerut Rusiei sa faca mai multe pentru rezolvarea situatiei din Transnistria.

"Interventia noastra a vizat securitatea noastra si a vencinilor. Spun ce am spus acasa si avandu-l pe presedintele Medvedev-nevoia de solutionare a problemei din Transnistria si a problemei din Georgia(...)In vecinatatea noastra estica exista conflicte inghetate in care Rusia are o responsabilitate consistenta si apelul meu a fost ca Rusia sa probeze in fapte declaratiile de bune intentii", a spus Basescu.

Intrebat daca a avut discutii cu liderii europeni referitoare la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, Basescu a raspuns afirmativ, spunand ca "au reactionat bine si cu incredere", dar afirmat ca va discuta mai pe larg acest lucru intr-o conferinta de presa pe care o va tine in Romania.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania summit NATO, #Romania decizii strategice , #presedinte