Basescu: Romania a fost cu un pas inainte in deciziile strategice pe care le-a luat

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 19:23
2621 citiri
Basescu: Romania a fost cu un pas inainte in deciziile strategice pe care le-a luat

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat sambata, in cadrul unei conferinte de presa de dupa incheierea summit-ului NATO de la Lisabona, ca e satisfacut de deciziile luate de Alianta si ca acestea au dovedit ca tara noastra a fost cu un pas inainte in deciziile strategice pe care le-a luat.

"Se reconfirma apararea colectiva si se stabileste sistemul NATO antiracheta pentru protejarea tuturor statelor europene. Inseamna ca si acordul bilateral Romania-SUA pentru scutul antiracheta devine parte a noului sistem antiracheta al NATO. Cu aceasta ocazie cei care au mai criticat initiativa bilaterala pot sa inteleaga ca Romania a fost cu un pas inainte in deciziile strategice pe care le-a luat", a spus Basescu.

In afara de asta, presedintele Basescu s-a mai aratat multumit si de alte rezultate ale summit-ului, prin care Romania si-ar fi atins mai multe dintre obiective. Cele mai importante dintre ele ar fi, pretinde seful statului, faptul ca NATO isi mentine potentialul de dezarmare nucleara, ca s-ar fi reafirmat importanta strategica a Marii Negre si politica prin care NATO tine usile deschise pentru aderarea altor state europene.

Totodata, seful statului a confirmat faptul ca fortele ISAF (in care sunt incadrate si fortele NATO) din Afganistan vor incepe un proces treptat de retragere, care e programat sa se incheie in 2014, daca lucrurile merg in directia buna pe care au luat-o in ultimele sase luni.

Referitor la summit-ul NATO-Rusia, Basescu a declarat ca a fost "o actiune extrem de buna", dar ca a cerut Rusiei sa faca mai multe pentru rezolvarea situatiei din Transnistria.

"Interventia noastra a vizat securitatea noastra si a vencinilor. Spun ce am spus acasa si avandu-l pe presedintele Medvedev-nevoia de solutionare a problemei din Transnistria si a problemei din Georgia(...)In vecinatatea noastra estica exista conflicte inghetate in care Rusia are o responsabilitate consistenta si apelul meu a fost ca Rusia sa probeze in fapte declaratiile de bune intentii", a spus Basescu.

Intrebat daca a avut discutii cu liderii europeni referitoare la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, Basescu a raspuns afirmativ, spunand ca "au reactionat bine si cu incredere", dar afirmat ca va discuta mai pe larg acest lucru intr-o conferinta de presa pe care o va tine in Romania.

Citeste si:
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
Dosarul 10 august și riscul schimbării axei strategice
România pare încremenită la patru ani de la reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD, care cu Liviu Dragnea la butoane strivea Justiția. S-au schimbat doar discursurile și oamenii...
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Robert Negoiță, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Acuzațiile care i se aduc primarului Sectorului 3
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu...