Ziare.com

Basescu: Romania a fost supusa unui atac cibernetic fara precedent (Video)

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 14:28

   

Basescu: Romania a fost supusa unui atac cibernetic fara precedent (Video)
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca in perioada care a trecut "Romania a fost supusa unui atac cibernetic fara precedent", caruia a reusit sa-i faca fata gratie pregatirii care a inceput in urma cu trei ani, cand in CSAT s-a facut o prioritate din protejarea sistemelor informatice.

"In perioada care a trecut, Romania a fost supusa unui atac cibernetic fara precedent", a spus Basescu, la intalnirea anuala cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania.

Presedintele a aratat ca Romania a reusit sa faca fata acestui atac gratie unei pregatiri care a inceput acum trei ani, cand s-a facut in CSAT o prioritate din protejarea sistemelor informatice.

"Ostilitatea, fuga dupa informatie este un element pe care nu il mai putem neglija si acestui tip de actiune ostila trebuie sa ii facem fata si sa luam in serios deciziile summitului NATO de la Lisabona, Bucuresti, dar si de la Chicago", a mentionat Basescu.

"Octombrie Rosu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani, SRI identificand entitati cibernetice ostile care urmaresc culegerea de informatii confidentiale inclusiv despre resursele naturale romanesti, a afirmat sambata purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava.

Acesta a mentionat ca SRI a identificat activitati derulate de entitati cibernetice ostile care urmaresc obtinerea accesului la retele informatice de interes national, culegerea de informatii confidentiale, informatii de politica externa a Romaniei, resursele naturale, politica in Zona Marii Negre, politica in domeniul economic.

"Consideram ca acesta a fost cel mai puternic atact cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani. Estimam ca amenintarea cibernetica reprezinta una dintre cele mai mari si mai dinamice amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei", a spus Sava.

Conform acestuia, SRI a informat prompt institutiile vizate de acest atac la momentul desfasurarii lui, adica in 2011, si a intreprins, in cooperare, masuri de contracarare pentru restabilirea functionarii normale a retelelor respective.

Octombrie rosu: Atacul cibernetic a vizat in special resursele Romaniei din Marea Neagra (Video)

"Acest atac poate fi privit si din perspectiva noastra de membri UE si NATO. Observam, din punct de vedere al SRI, ca s-a schimbat fundamental lumea spionajului. Se actioneaza asupra statelor cu tehnologii de ultima generatie si in Cyber-Zone. Consideram ca este o turnura de moment asupra modului de actiune a retelelor de spionaj in Cyber-Spatiu", a spus Sava.

SRI, in calitate de autoritate nationala in Cyber-Intelligence, acorda o atentie prioritara acestui domeniu, in cooperare cu celelalte institutii ale statului roman si cu partenerii externi, precum si in parteneriat cu domeniul privat, a mai spus Sava.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5685 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania basista are cea mai puternica securitate din lume ...

... aceasta ne asculta pe toti inainteaza ascultarile domnului Guvernator iar din ordinul acestuia parchetarii Morar-ului cu "nasul" in suflet si cu biblia pe capota masinii ne fac dosare penale. Asa-i la noi nici un cetatean fara dosar la parchet. Noi cei care traim in Romania in gandirea basista suntem un permanent pericol la siguranta nationala. Asa ca domnule Ponta mareste bugetele servicilor secrete si a procuraturii ca in urma acestui fapt noi poporul sa facem ciocu mic si sa nu-l mai suparam pe ZEUS.

 

Nu inteleg ce informatii ni se puteau fura.

In nicio tara civilizata informatiile secrete nu sunt stocate pe computere conectate la net.

 

Asa e , minca-ti-as !

Cind aud cum Romanii s e " baga " la NASA, am zis ca voi crede cind o naveta spatiala va fi fortata sa aterizeze la Timisoara .
Sau pe Otopeni.
Accesul la zbor circuite ca functii si se programeaza in cod masina , doar 8kb. Nu s e umbla cu password ci e cheie fizica . Zborul nu e conectat la internet.
Orice companie are circuit inchis unde se spala rufe.

 

O agentie de informatzii e imprastiata (spread) in teritoriu!

Asa ca comunicarea se face prin internet, chiar daca codat ...
Roger?!
Agentul Soric era specialist in de astea ....
Cred ca e o neintzelegere (misunderstanding)
Case Closed!

Chiar așa?

Așa este și la noi, calculatoarele cu informații clasificate nu sunt conectate la net, dar acum se face bugetul, băieții cu ochii albaștrii au nevoie de ceva suplimentări!

Si anul trecut, inainte de buget...

Tot, asa, au mai facut o "minune" securistii, le-a mai marit bugetul cu 20%!
Tot asa, o mare vulnerabilitate, urma sa ne atace extraterestrii ...
Basescu e securist, de aia incearca sa dea bani pt Securitate!

Ce nu intelegi, her doktor ?

Voiau stiri despre dottore : inaltime, greutate, potentza,IQ...etc. apoi despre repetentul Crin : ore de culcare, de sculare,felul drogurilor consumate...etc...

 

Probabil ca asta e pretextul ca sa ne spioneze mai amplu

pe modelul licuriciului.....

 

sri-ul se acupa sa-ti vaneze "prietenii"

Si ce au aflat ? tot cu gheata ?

 

nici nu ma asteptam la alta poveste

se pregateste iar ceva ca sa justifice si mai mult rolul statului de big brother. Stim noi ce trebuie sa facem cu acesti perversi...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor