Basescu: Romania are bani pentru tineri. Invatamantul profesional, un program de succes (Video)

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:12
2332 citiri
Basescu: Romania are bani pentru tineri. Invatamantul profesional, un program de succes (Video)
Foto: B1TV

Romania va putea cheltui peste 6 miliarde de euro in perioada 2014-2015 pentru a reduce somajul in randul tinerilor si va beneficia, in 2 ani, de inca aproape o jumatate de miliard de euro, bani destinati crearii de locuri de munca, daca decide sa utilizeze toata suma pentru tineri, a anuntat miercuri presedintele Traian Basescu.

Presedintele participa miercuri, la Berlin, la Conferinta privind Ocuparea Tinerilor la care a fost invitat de cancelarul german Angela Merkel.

Printre temele abordate se numara si gasirea de solutii pentru diminuarea somajului in randul tinerilor, a spus presedintele in declaratia tinuta la plecare, pe Aeroportul Henri Coanda.

"Obiectivul acestei conferinte e sa stabileasca un set de actiuni care sa duca la utilizarea eficienta a sumelor mari alocate de Consiliul European pentru reducerea somajului in randul tinerilor. Unul din mesajele principale este legat de faptul ca trebuie sa tratam problema lipsei de locuri de munca pentru tineri la nivel european, simultan cu programele nationale(...) Este evident ca datorita liberalizarii pietei fortei de munca, o conotatie europeana este absolut necesara si corelarea politicilor intre statele membre (...) este necesara", a subliniat Traian Basescu.

Presedintele a spus ca in prezent se discuta despre o "alocare de 6 miliarde de euro, plus inca 2 miliarde" aduse in acest program destinat combaterii somajului in randul tinerilor in perioada 2014-2015.

"Acesti bani trebuie cheltuiti in 2014 si 2015. Pentru asta, statele membre trebuie sa aiba programe pregatite si aprobate de CE, asa incat sa poata fi utilizati banii de la 1 ianuarie. E extrem de important ca Guvernul Romaniei sa aiba programele pregatite", a mai spus presedintele.

De asemenea, se adauga programul Bancii Europene pentru Investitii, lansat inainte de ultimul Consiliu, pentru locuri de munca destinate tinerilor.

"Sunt bani, problema este sa fie programe si vointa de a genera programe de calitate", a declarat presedintele.

La conferinta de la Berlin participa ministrii Muncii din statele UE, acestia urmand sa pregateasca un proiect de program la nivel european "pe care sa il andoseze sefii de stat si de guvern in aceasta dupa amiaza". Din partea Romaniei, este prezenta Mariana Campeanu.

Datele statistice arata ca somajul in randul tinerilor din Romania a crescut cu 1 procent. "23,8% pe primul trimestru. A crescut cu 1 procent fata de aceeasi perioada din 2012", a prezentat presedintele, adaugand ca "tendinta somajului este sa afecteze intr-un procent tot mai mare tinerii".

Totodata, Traian Basescu a subliniat faptul ca exista trei regiuni, sud-Moldova, centru si sud-est, unde somajul in randul tinerilor depaseste 25%.

Invatamantul profesional - un program de succes

In ceea ce priveste masurile legislative luate de Romania pentru a stimula angajarea tinerilor, presedintele a reamintit ca in timpul guvernarii Boc a fost adoptata legea uceniciei, care desi creeaza conditii de pregatire pentru tinerii care nu sunt la scoala, nu s-a bucurat de un mare succes.

In schimb, un program de mare succes este cel generat de legea Educatiei, prin care s-a reintrodus invatamantul profesional.

Astfel, in anul scolar 2012 -2013 sunt 13.000 de tineri inscrisi la invatamantul profesional si 1.500 de firme care beneficiaza de acest sistem dual din care ies in castig si elevii, dar si firmele care au nevoie de forta de munca calificata.

Succesul acestui tip de invatamant este dovedit si prin faptul ca pentru anul scolar viitor sunt prevazute 20.000 de locuri in invatamantul profesional si 1.800 de firme si-au exprimat disponibilitatea de a participa.

"Acum cativa ani spuneam de faptul ca nu avem meseriasi - mecanici auto, tinichigii, ospatari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar ca o sansa importanta pentru tineri este invatamantul profesional. E sansa de a-ti gasi un loc de munca imediat dupa ce termini scoala", a subliniat presedintele.

Traian Basescu si-a exprimat speranta ca parintii si copiii romani vor incepe sa inteleaga cum functioneaza acest sistem preluat dupa modelul german si introdus in Legea Educatiei din Romania.

"Stiu ca acest concept intra in coliziune puternica cu interesele universitarilor parlamentari", a acuzat presedintele, remarcand faptul ca se manifesta tendinta de a distruge invatamantul profesional "pentru ca multele universitati inventate pe tot cuprinsul tarii trebuie sa aiba materie prima platitoare".

"Ori intelegem ca avem obligatia sa renuntam la mercantilismul din educatie si sa dam o sansa copiilor, ori vom avea generatii sacrificate", a conchis presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu somaj tineri, #Basescu invatamant profesional, #Basescu conferinta somaj tineri , #presedinte