Basescu: Romania nu a vrut sa se implice foarte mult in problema Ucrainei, am vrut sa ajutam R. Moldova

Luni, 03 Martie 2014, ora 08:13
2539 citiri
Basescu: Romania nu a vrut sa se implice foarte mult in problema Ucrainei, am vrut sa ajutam R. Moldova
Foto: B1 TV

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, duminica seara, ca tara noastra nu a dorit sa se implice foarte mult in problemele din Ucraina, pentru ca a vrut sa ajute Republica Moldova.

"Romania nu a vrut sa se implice foarte mult in problema Ucrainei, am vrut sa ajutam Republica Moldova. Singura problema e sa nu existe o contaminare spre Republica Moldova, suntem intr-o zona de conflicte inghetate", a declarat Traian Basescu, la B1 TV.

In privinta Ucrainei, seful statului sustine ca este nevoie de o negociere intre SUA si Marea Britanie, pe de-o parte, si Rusia, pe de alta parte, pentru ca "Ucraina si-a distrus arsenalul nuclear in schimbul unor garantii".

Mai mult, sustine Basescu, daca Ucraina nu si-ar fi distrus arsenalul nuclear, acum nimeni nu indraznea sa ii calce teritoriul.

"M-as bucura ca Statele Unite sa se comporte ca pana acum vreo 8 ani si sa faca o prioritate din securitatea acestei regiuni. Avand in vedere diversitatea de opinii din interiorul Uniunii Europene, sper ca SUA sa se intoarca si sa faca o prioritate", a mai spus Traian Basescu.

Basescu: Initiativa Parlamentului pentru o declaratie privind Ucraina este buna

Basescu: Situatia din Ucraina ar putea sa se repete in Romania. Deosebirea este ca aici justitia functioneaza

Basescu a sustinut ceea ce s-a intamplat in Ucraina ar putea sa se repete si in tara noastra, dar ca deosebirea este ca in tara noastra "institutiile reactioneaza cu toata furia politicienilor si a salariatilor de la Antena 3".

"ICCj aplica codul penal asa cum scrie in codul penal. In Ucraina nu s-a intamplat acest lucru si nu a existat o speranta a populatiei ca institutiile statului vor scapa macar la varf tara de aceasta pelagra a coruptiei", a precizat presedintele Romaniei.

Intr-o conferinta de presa, organizata duminica, Traian Basescu a spus ca Ucraina are nevoie, in acest moment, de "un acord imediat cu FMI, Banca Mondiala, daca este nevoie si cuUE", astfel incat sa aiba asigurate resursele pentru a nu intra in incetare de plati, pentru a-si putea plati armata, politia.

Mai mult, seful statului a cerut Rusiei sistarea oricarei operatiuni militare pe teritoriul Ucrainei, cerand, totodata, si demisia lui Viktor Ianukovici.

Precizarile sale au fost facute in contextul tensiunilor din Ucraina, mai ales in peninsula Crimeea, unde trupele Rusiei au preluat controlul bazelor militare ucrainene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Basescu Ucraina Republica Moldova, #Basescu Rusia trupe Ucraina, #Rusia trupe Ucraina, #Rusia trupe Crimeea , #presedinte

LIVE ÎN 00:05:07

Cu fata la alegatori,
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

În 5 de minute

Notifică-mă