Basescu: Romania nu este intr-o situatie critica, noi ne-o facem critica

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 19:31
2563 citiri
Basescu: Romania nu este intr-o situatie critica, noi ne-o facem critica

Presedintele Traian Basescu a apreciat, vineri seara, ca Romania nu se afla intr-o situatie critica, dar "critica ne-o facem noi pentru ca nu facem ce trebuie".

Traian Basescu a subliniat ca Romania este tara care si-a facut cel mai rapid restabilirea echilibrelor macro-economice si ca, desi mai sunt "urme ale sacrificiilor uriase" pe care romanii le-au facut in 2010, Romania nu este in situatia Spaniei, Greciei sau Irlandei.

Seful statului a facut cateva observatii de ordin economic, in contextul in care joi s-a anuntat intrarea zonei euro intr-o noua perioada de recesiune. Asupra Romaniei, aceasta recesiune s-a reflectat direct, in scaderea economica inregistrata in ultima perioada, a subliniat Traian Basescu.

"Zona euro se afla in recesiune, iar ideea ca trebuie sa fim extrem de seriosi pentru a ne valorifica sansele de a avea crestere economica in 2013 este o idee care trebuie valorificata. In conditiile in care zona euro se afla in recesiune si perspectiva este ca si in trimestrul urmator sa ramana in recesiune ne obliga sa privim realist si la situatia noastra. Daca analizam ultimele patru trimestre se observa ca Romania a avut trei trimestre cu scadere economica si doar unul cu o crestere de 0,5%, trimestrul doi 2011" a aratat seful statului.

Basescu: Nu poti sa ii spui lui Merkel iti dau un veto de nu te vezi

Principala cauza pentru care s-a ajuns la aceasta situatie, a mentionat presedintele, o reprezinta neutilizarea fondurilor de la Uniunea Europeana.

"Primul si cel mai important motiv este neutilizarea fondurilor de la UE. Daca Romania ar fi utlilizat un miliard de euro, am fi discutat de crestere economica, pentru ca banii ar fi mers la investitii. Aici in mod categoric trebuie sa renuntam la jocuri politice. Pasiunea e sa dea vina PDL pe actualii guvernanti, actualii guvernanti pe fostii. Realitatea este ca nici unii nici altii nu si-au facut treaba pana la capat", a continuat seful statului.

O a doua cauza, potrivit lui Basescu, o reprezinta seceta. "O alta cauza a scaderii economice e seceta, care nu a fost atat de dezastruoasa cum e prezentata, dar a afectat consistent productia agricola. Am fi putut compensa cu banii europeni", a mai declarat presedintele.

"O alta cauza e reducerea investitiilor, atat cele din buget, cat si investitiile straine directe. Fata de prognoza pentru 2012, acestea sunt reduse chiar daca pot fi asimilate ca volum cu investitiile straine din 2011. O lovitura consistenta a fost data prin redistribuirea banilor destinati investitiilor din buget. In sfarsit, criza politica care a facut sa avem iesiri de capital mai mari decat ne-am fi dorit", a adaugat Traian Basescu.

A patra cauza, criza politica, "a facut sa avem iesiri de capital mai mari decat ne-am fi dorit". Basescu a tras un semnal de alarma pentru clasa politica, direct raspunzatoare pentru iesirile de capital.

Cat o sa lungim lista esecurilor la privatizare?

In alta ordine de idei, seful statului a atras atentia ca "trebuie sa fim seriosi, avem un angajament cu FMI. Un angajament pe care actualul guvern l-a gasit in vigoare, pe care nu l-a respectat Guvernul Boc si Ungureanu si nu-l respecta nici guvernul Ponta". Acest angajament se refera la managementul privat, a explicat presedintele.

Conform acestuia, pe drept cei de la la FMI spun "frate, dar nici macar astea esentiale nu le respectati".

"Am incercat o scuza: 'stiti, e campanie...'. Dar aceste companii de stat pana cand vor fi privatizate au nevoie de un management profesionist. In ce masura vor fi privatizate, minoritar, majoritar, e alta discutie", a adaugat Basescu.

Acesta a mai subliniat ca este esentiala introducerea managementului privat, care sa "decapuseze companiile de stat de clientela politica transpartinica, acolo se inteleg, nu se injura, doar iau banii".

"Personal sunt un sustinator fara rezerve al impingerii experientelor de privatizare, dar am trei esecuri consecutive: incercarea de a vinde 10% din Petrom, Cuprumin si Oltchim. Cat o sa lungim lista esecurilor la privatizare? Hai sa facem un management profesionist. De ce insist? A fost solicitaterea mea expresa la FMI, pentru ca atat timp cat vom mentine management de stat toate societatile de stat vor fi capusate", a mai sustinut seful statului.

In plus, ar fi si o reforma structurala fundamentala, si anume reforma in Sanatate, a mai spus Traian Basescu, mentionand ca nu doreste sa ofere un program de guvernare si ca solutiile sunt mult mai multe, desi a mentionat ca el si-a facut "un buget pentru 2013".

"Eu, dupa operatia de la Viena, am inteles cat de rau e sa nu ai o asigurare de sanatate. Anual platesc o asigurare de sanatate la o firma straina. De ce sistemul nostru nu poate avea asigurari private, dincolo de pachetul minimal?", a spus el.

Potrivit acestuia, in sistemul medical sunt elemente de excelenta, insa, per ansamblu, el este deficitar si "asta o cred si romanii de rand".

Ultimele trei guverne nu au facut nimic pentru economie

Totodata, Basescu a reclamat lipsa de solutii concrete din partea ultimelor trei guverne pentru economia tarii.

"Partidele care se intrec in a vinde gogosi pe televiziuni, sa vina cu oferta lor de reduceri de peste tot, sa vina cu un buget care sa spunem toti 'Da, este realist'", a acuzat presedintele. In acest sens, Traian Basescu a venit si cu o serie de solutii care ar garanta crestere economica in 2013.

"Pregatirea absorbtiei si aplicarea tuturor corectiilor mecanismului de pregatire a utilizarii banilor europene, pana la15 decembrie, pentru ca guvernul sa intre in 2013 cu o capacitate sporita de absorbtie" ar fi o prima solutie.

"Principalul obiectiv al anului 2013 sa fie cresterea economica si crearea de locuri de munca, pentru ca daca politicienii isi propun acest obiectiv, vor trebui sa vina cu solutii in perioda urmatoare. N-am reusit sa conving nici fosta guvernare si se pare ca nu am succes nici cu actuala guvernare: sa deschidem locuri de munca acolo unde avem resurse interne" a mai declarat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Basescu recesiune zona euro, #Basescu FMI guverne, #Basescu privatizari management privat , #presedinte