Ziare.com

Basescu: Romania trebuie sa continue relatia cu FMI

de Irina Olteanu
Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 16:51

   

Basescu: Romania trebuie sa continue relatia cu FMI
Romania trebuie sa continue relatia cu Fondul printr-un acord precautionary, pentru stabilitate financiara, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu in sedinta de Guvern.

Seful statului a precizat ca eventualele fonduri sa fie atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.

"Va trebui sa continuam cu FMI dar fara sa luam bani de la Fond. Eventuale fonduri sa fie atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.

Obiectivul este consolidarea fiscala. Acesta trebuie sa fie obiectivul major al urmatorului acord. Avem elemente care sa ne dea satisfactie dupa acest an foarte greu: deficitul bugetar s-a redus consistent", a declarat Traian Basescu.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Basescu: Romania nu are nevoie de bani, avem pentru investitii cu miliardele

Potrivit sefului statului, ceea ce trebuia sa faca tara noastra in continuare este "consolidare fiscala si credibilizarea Romaniei. Intr-un eventual acord cu FMI, va trebui sa vizam simplificarea fiscalitatii".

Guvernul a trimis FMI o scrisoare in care anunta ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile pentru a primi o noua transa din imprumut si a incheiat anul 2010 cu un deficit bugetar de 6,6% din PIB.

"Deficitul bugetar preliminat pe intregul an 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI, si putea cobori la 6,4% daca nu erau achitate o parte dintre arierate", au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

In afara de tinta dedeficit respectata, guvernul informeaza Fondul ca Romania a terminat anul cu 1,27 milioane bugetari si cu stocul de arierate sub limitele agreate.

Potrivit intelegerii cu FMI, numarul angajatilor in sectorul bugetar trebuia sa coboare la sfarsitul anului trecut la 1,29 milioane de persoane.

Board-ul FMI se va reuni pe 7 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea urmatoarei transe din acordul cu Romania, in valoare de 769 milioane DST (circa 870 milioane euro).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 428 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor